- Το νομοσχέδιο που προβλέπει χαράτσι στους υπολογιστές είναι του υπουργείου Πολιτισμού και του κ. Μπαλτά - Φαίνεται πως η πρωτοβουλία Μπαλτά για το χαράτσι ήταν άγνωστη σε άλλα υπουργεία - Το χαράτσι είναι 2% επί της αξίας ενός υπολογιστή που είτε εισάγεται είτε κατασκευάζεται στην Ελλάδα - Οι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως οι καταναλωτές με αυτό το χαράτσι θα στραφούν σε ξένες αγορές
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τα σχέδια της κυβέρνησης για επιβολή ειδικού φόρου σε υπολογιστές και tablets, καθώς φαίνεται πως ο συγκεκριμένος φόρος προβλέπεται από νομοσχέδιο που έχει καταθέσει ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, αλλά κανείς άλλος υπουργός δεν το γνώριζε.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε επικοινωνία του NewsIt με το υπουργείο Οικονομικών, ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωναν πως έχουν παντελής άγνοια για το συγκεκριμένο χαράτσι.
Αυτή ακριβώς η αποκάλυψη δείχνει πως για τον απαράδεκτο αυτό χαράτσι επικρατεί ένα απίστευτο αλαλούμ στην κυβέρνηση με πολλούς να αφήνουν αιχμές κατά του κ. Μπαλτά και των πρωτοβουλιών του.
Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του κ. Μπαλτά επιθυμεί να επιβάλει έναν ειδικό φορο σε κάθε υπολογιστή και σε κάθε tablet που πωλείται στη χώρα και αυτό ως αντιστάθμισμα για τα πνευματικά δικαιώματα που χάνονται από την ηλεκτρονική πειρατεία. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα χαράτσι 2% επί της αξίας σε κάθε υπολογιστή και ένα 4% επί της αξίας για κάθε tablet.
Το θέμα τέθηκε επί τάπητος και κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής κ΄ Επικοινωνιών Ελλάδος, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, κ. Τζήκας μίλησε για ένα παράλογο μέτρο που θα πλήξει τη δραστηριότητα και τόνισε μάλιστα πως αυτό το ειδικό τέλος είναι σαν να φορολογουνται τα μηχανάκια επειδή τα χρησιμοποιούν οι ληστές για να κλέψουν τις τράπεζες.
Όπως δήλωσε ο Νομικός Σύμβουλος του ΣΕΠΕ, Γιάννης Βραδής, στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου “Live News” στο “Epsilon”: “Πρόκειται για το άρθρο 69 του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της λειτουργίας οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Ουσιαστικά, επαναφέρει ένα χαράτσι 2% επί της τιμής των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ισχύει για κάθε υπολογιστή που εισάγεται ή κατασκευάζεται στην Ελλάδα”.