Ελλάδα

Μπήκαν άλλοι στον τάφο! Συναγερμός από στοιχεία που δείχνουν ότι ο τάφος της Αμφίπολης μπορεί να έχει συληθεί από τυμβωρύχους

- Ένα άνοιγμα προκαλεί υποψίες ότι οι τυμβωρύχοι πρόλαβαν τους αρχαιολόγους
- Κίνδυνος να έχουν καταστρέψει τα στοιχεία εντός του μνημείου
- Βήμα, βήμα προχωρούν οι ειδικοί στον τάφο της Αμφίπολης

Μια μικρή οπή στην άκρη του τοίχου έχει προκαλέσει συναγερμό στην ομάδα ττων ειδικών που έχουν αναλάβει το έργο της ανασκαφής του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια τρύπα διαστάσεων 40Χ50 αρκετή ωστόσο για να περάσει άνθρωπος η οποία βρίσκεται στο πλάι του μαρμάρινου τοίχου.

Το σημείο αυτό αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες όταν οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να φτάσουν στον προθάλαμο αφαιρώντας τους τεράστιους ογκόλιθους που φράσσουν την είσοδο του μνημείου.

Τι φοβούνται οι αρχαιολόγοι
 

Παρατηρώντας κανείς τις εικόνες θα δει ότι σε άλλα σημεία ο τοίχος εφάπτεται στην υπόλοιπη κατασκευή και έτσι η οπή στην άλλη πλευρά δημιουργεί σοβαρές υποψίες ότι κάποιοι, είτε στην αρχαιότητα, είτε στο πρόσφατο παρελθόν κατάφεραν να μπουν στο μνημείο και να αρπάξουν πολύτιμα αντικείμενα, καταστρέφοντας παράλληλα, όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις πολύτιμα στοιχεία για τους αρχαιολόγους.
Αριστερά η ύποπτη οπή απ' όπου μπορεί να εισήλθαν στον τάφο τυμβωρύχοι
Σε άλλα σημεία ο μαρμάρινος τοίχος εφάπτεται πλήρως στο υπόλοιπο οικοδόμημα
Τώρα είναι ανοιχτός ο κίνδυνος να μην μπορέσουν οι ειδικοί να κάνουν την απαραίτητη ταυτοποίηση του νεκρού ή των νεκρών και να μην λυθεί ποτέ ο γρίφος του εντυπωσιακού μνημείου.

Ωστόσο οι ειδικοί δεν βιάζονται, οι υποψίες υπάρχουν όμως συνεχίζουν κανονικά ελπίζοντας η οπή έχει προκληθεί από φυσικό φαινόμενο μέσα στους αιώνες και να μπορέσουν τελικά να ξεκλειδώσουν το μυστικό.

Τα ευρήματα πάντως ως τώρα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. Καθημερινά η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει μοναδικά στοιχεία στο φως.

Οι εντυπωσιακές εικόνες από την εξέλιξη των ανασκαφών

Συνεχίστηκε η αφαίρεση των λιθόπλινθων από τον τοίχο σφράγισης και αποκαλύφθηκε σχεδόν ολόκληρη η πρόσοψη του ταφικού μνημείου, που αποτελεί μία εξαιρετικά πρωτότυπη σύνθεση για την αντίστοιχη αρχιτεκτονική του τύπου του μακεδονικού τάφου, του τελευταίου τετάρτου του 4 π.Χ αιώνα.

Η πρόσοψη έχει διάκοσμο που δεν διαφέρει από τους πλευρικούς τοίχους, με νωπογραφία που μιμείται τον ευρύτερο μαρμάρινο περίβολο. Το μέγιστο άνοιγμα ανάμεσα στις παραστάδες ανέρχεται στο 1,67μ. Η τυπολογία υποδεικνύει ότι δεν υπήρξαν θυρόφυλλα αλλά πρόκειται για απλό άνοιγμα εισόδου.

Επίσης, με την συνέχιση της αφαίρεσης των χωμάτων, στο εσωτερικό του προθαλάμου, εμφανίστηκε κάτω από το μαρμάρινο ιωνικό επιστύλιο, ένθετη μαρμάρινη επένδυση, από ορθοστάτες, καθ όλο το μήκος των πλευρικών τοίχων.

Σε απόσταση 6μ. από το άνοιγμα της εισόδου αποκαλύφθηκε το άνω μέρος μαρμάρινου διαφραγματικού τοίχου, ελλειπούς κατά τμήμα του αριστερού μέρους του, ενώ πίσω από αυτόν διακρίνονται δύο ακόμη χώροι.

Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται, επίσης, μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου, που έχει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων

Επί του διαφραγματικού τοίχου αναμένεται να υπάρχει δεύτερη είσοδος που οδηγεί στο εσωτερικό του μνημείου. Τα χώματα του χώρου που δημιουργείται όπισθεν της θύρας, θα αφαιρεθούν στις επόμενες μέρες, εφόσον το επιτρέψουν οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης στα σημεία, που έχουν αποκαλυφθεί.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα