Τρίτη, 5 Νοε.
19oC Αθήνα

Ποιοι σκέφτονται να βάλουν ιδιώτες στις έρευνες της Αμφίπολης – Εταιρείες θα δώσουν χρήματα για διαφήμιση μέσω του αρχαίου τάφου;

Ποιοι σκέφτονται να βάλουν ιδιώτες στις έρευνες της Αμφίπολης – Εταιρείες θα δώσουν χρήματα για διαφήμιση μέσω του αρχαίου τάφου;

– “Δεν είμαστε αντίθετοι στους σπόνσορες” λέει η Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού
– Η οικογένεια Ροκφέλερ είχε χρηματοδοτήσει τα έργα στη Στοά του Αττάλου
– Αντιδρούν οι αρχαιολόγοι στο ενδεχόμενο να μπουν ιδιωτικά κεφάλαια στον πολιτισμό
– Τεράστια τα ποσά που θα χρειαστούν στον τάφο της Αμφίπολης

Η Αμφίπολη και η φρενίτιδα γύρω από τον αρχαίο τάφο φαίνεται ότι έχει ανοίξει ξανά τη συζήτηση για την είσοδο ιδιωτών στον πολιτισμό και ειδικά στις ανασκαφές.

Η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων αν και έχει τη δική της ιστορία στη χώρα μας προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις, ειδικά σε επίπεδο αρχαιολόγων.

Ωστόσο λόγω κρίσης φαίνεται πως κάποιοι άρχισαν να το συζητούν ξανά. Στο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg με τον τίτλο “2,300-Year-old Girls Revive Greek Cultural Hopes” μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στις δυνατότητες που μπορούν να δώσουν τα ιδιωτικά κεφάλαια εν μέσω κρίσης.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο αν και η οικονομία φαίνεται να ανακάμπτει η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια για αύξηση των κονδυλίων.

Κάπως έτσι ξεκινάει η συζήτηση.

Αναφέρεται μάλιστα στο επιτυχημένο μοντέλο της Ιταλίας όπου οι οίκοι Tod’s και Bulgari συμμετέχουν στις αναστηλώσεις του Κολοσσαίου και των Ισπανικών σκαλιών στη Ρώμη.

Το πρακτορείο αναφέρεται στη γνώμη της Γ.Γ. του υπουργείου Λίνας Μενδώνη η οποία τόνισε πως “δεν είμαστε αντίθετοι στους σπόνσορες, είμαστε προσεκτικοί ως προς την προώθησή τους, δεν μπορούν να στήσουν μπάνερ πάνω στο μνημείο που σπονσοράρουν.”

Το ελληνικό παρελθόν πάντως δείχνει ότι έχουν υπάρξει επιτυχημένες συνεργασίες. Η Στοά του Αττάλου στην Αθήνα ανασκάφηκε με τη βοήθεια χρημάτων της γνωστής οικογένειας Ροκφέλερ και αυτό δεν φάνηκε να ενοχλεί κανέναν.

Όπως λέει μάλιστα ο εμπειρότατος αρχαιολόγος, Στίβεν Μίλερ, καθηγητής κλασικών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, που είχε εργαστεί στην ανασκαφή της Νεμέας το 1973 “πολλοί αρχαιολόγοι είναι αντίθετοι με το να έρχονται χρήματα μέσω των μνημείων. Το θεωρούν ντροπή”, συμπληρώνει όμως με νόημα ότι ξεχνούν ταυτόχρονα ότι απ’ τις αρχαιότητες αυτές προκύπτουν κονδύλια που πληρώνουν τους μισθούς, άρα και οι ίδιοι βγάζουν χρήματα από αυτές τις αρχαιότητες.

Διαβάστε επίσης:
“Στην Αμφίπολη γίνεται πολιτική εκμετάλλευση λόγω Μακεδονίας – Δεν είναι ελληνικός ο τάφος”

“Ο θησαυρός της Αμφίπολης είναι ασύλητος” – Υπόγειο και σε μεγάλο βάθος το κυρίως τμήμα του τάφου

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε