Ελλάδα

Να μην εκδοθούν και άλλοι 2 τούρκοι αξιωματικοί πρότεινε ο εισαγγελέας

Να μην εκδοθούν και οι άλλοι 2 τούρκοι αξιωματικοί στην Τουρκία πρότεινε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

 

Ο εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, εισηγήθηκε σήμερα να μην εκδοθούν στην γείτονα χώρα δύο ακόμη Τούρκοι στρατιωτικοί, οι Ουγκούρ Ουτσάν και Αμπντουλάχ Γετίκ.
Ο κ. Βουρλιώτης επισήμανε ότι οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί δεν μπορούν να εκδοθούν, καθώς κινδυνεύουν στην Τουρκία.

Και χθες, την μη έκδοση των δυο πρώτων Τούρκων αξιωματικών που έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, μετά την απόπειρα πραξικοπηματος της 15ης Ιουλίου εισηγήθηκε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Βασιλική Θεοδώρου.

Καταρχήν η αντεισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί ως απαράδεκτο το αίτημα των Τουρκικών αρχών, αλλά στην περίπτωση που ο Άρειος Πάγος μπει στην ουσία, πρότεινε και πάλι να απορριφθεί γιατί κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη οι δύο αξιωματικοί, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά στην περίπτωση που εκδοθούν.Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε και θα εκδώσει την απόφαση του στις 23 Ιανουαρίου 2017.

Ειδικότερα, η αντεισαγγελέας στην εισήγηση της επισήμανε πως το αίτημα των Τουρκικών αρχών δεν συνοδεύεται από λεπτομερή περιγραφή των πράξεων αλλά αντίθετα είναι αόριστο.Γί’αυτό άλλωστε τόνισε πως ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία από την Εισαγγελία Εφετών ωστόσο όπως επισήμανε η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης δεν απάντησε επι των ερωτήσεων που της τέθηκαν.
Η κυρία Θεοδώρου επισήμανε πως η έκδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο για αδικήματα που ορίζονται ειδικά και βασίζονται στην αρχή της ειδικότητας, επισημαίνοντας πως τα κράτη οφείλουν να εναρμονίζονται στις διατάξεις της ευρωπαϊκής σύμβασης.Επιπλέον τόνισε πως εφόσον οι Τούρκοι αξιωματικοί εκδοθούν υφίσταται κίνδυνος να μην εκδικαστούν από αμερόληπτο και αξιόπιστο δικαστήριο, να επιδεινωθεί η θέση τους και να υποστούν βασανιστήρια.

Επιπλέον- όπως επισήμανε-προέκυψε και απο τις καταθέσεις μαρτύρων ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του πριν αλλά και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έκανε λόγο για επαναφορά της θανατικής ποινής ενώ τόνισε πως ο ΟΗΕ και η διεθνής αμνηστία διενεργούν έρευνα απο Νοέμβριο του 2016.

Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας τόνισε πως έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανωτερης Εθνοσυνέλευσης, αντιπαλοι του κόμματος Ερντογάν, 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστες και εισγαγελείς έχουν απολυθεί, το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σωματος, απολύθηκαν επισης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημοσιοι υπαλληλοι, συνελήθησαν 40.000 πολίτες και πάνω απο 31.000 παραμένουν υπό κράτηση.
“Θεωρώ” τόνισε “μη επιτρεπτη την εκδοσή τους με δεδομένο να υποστούν την παραπάνω μεταχειριση . Κάθε άνθρωπος δικαούται σεβασμό στη ζωή και προστασία απο βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται , ούτε αναστελλονται”.
Σήμερα συζητήθηκαν οι υποθέσεις δυο Τούρκων αξιωματικών ενώπιον του Ποινικού Τμήματος, για τον έναν έχει αποφασιστεί απο το Συμβούλιο Εφετών η έκδοση του και για τον άλλον η μη έκδοση του, ενώ, αυριο και την Παρασκευή θα εξεταστουν οι υποθεσεις των υπολοίπων τεσσάρων.

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα