Κυριακή, 28 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Ναι σε σχέση με άτομα με AIDS λένε τα ελληνόπουλα

ΦΩΤΟ REUTERS

 

Η ελληνική νεολαία αντιμετωπίζει χωρίς προκαταλήψεις τους φορείς του ιού του AIDS. Είναι πρόθυμη να κάνει φιλίες με…

 

οροθετικά άτομα, όμως φαίνεται πως έχει κάποιες μικρές προκαταλήψεις αλλά και έλλειψη γνώσεων σε ότι αφορά τον τρόπο μετάδοσης του AIDS.
 
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι μεγάλο ποσοστό της νεολαίας δεν χρησιμοποιεί πάντα προφυλακτικό κατά την διάρκεια του σεξ.
 
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα σε του Κολεγίου Αθηνών, από 25 Σεπτεμβρίου 2009 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2009, από την Μονάδα Λοιμώξεων της Γ΄ Παθολογικού Τμήματος του ΓΝΑ Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ και του Τμήματος Ψυχολογίας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος Deree.
 
Οι ερωτήσεις αφορούσαν τις γνώσεις τους για τον τρόπο μετάδοσης της ΗΙV λοίμωξης, την πρόθεσή τους για ανάπτυξη φιλικών και σεξουαλικών σχέσεων με άτομα θετικά στον ιό ΗΙV που ευθύνεται για το AIDS, καθώς και στη λήψη μέτρων προφύλαξης στις σεξουαλικές τους σχέσεις .
 
Από τους 146 σπουδαστές ηλικίας 17-20 ετών, που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, το 6,8% διατηρεί φιλία με άτομα οροθετικά ενώ η συντριπτική πλειοψηφία 95,2% δηλώνει πρόθυμη να συνεχίσει στενές φιλικές σχέσεις με οροθετικά άτομα.
 
Το 36,3% θα μοιραζόταν το ίδιο διαμέρισμα με ένα στενό φίλο θετικό στον ΗΙV όμως το 26,7% δεν θα τον φιλούσε στο μάγουλο και το 70,4% δεν θα έτρωγε μαζί του στο ίδιο πιάτο. Η πλειοψηφία 77,4% θα δημιουργούσε φιλικές σχέσεις με άτομα οροθετικά, το 8,2% θα είχε σεξουαλική επαφή με οροθετικό και από αυτούς το 16,7% δεν θα χρησιμοποιούσε πάντα προφυλακτικό κατά τη σεξουαλικοί επαφή.
 
Το 11,6% θα ήταν πρόθυμοι να παντρευτούν ένα οροθετικό άτομο και το 18,5% θα αποκτούσαν παιδιά με οροθετικό/η σύζυγο. Εξάλλου ποσοστό 92,4% δήλωσε σεξουαλικά ενεργό τους τελευταίους 12 μήνες και από αυτούς το 57,8% δεν έκανε πάντα χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών. Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό!
 
 
Παρά την αύξηση των κρουσμάτων AIDS στη χώρα μας η ενημέρωση των εφήβων γύρω από αυτό το ευαίσθητο θέμα είναι ανεπαρκής.
 
Από στοιχεία δεύτερης έρευνας φαίνονται ότι το 89,3% των μαθητών γνώριζε ότι ο ιός του AIDS μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, όμως το 46,6% δεν γνώρισε ότι μεταδίδεται με όλους τους τρόπους σεξουαλικής επαφής.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε