Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την πρώτη «Ramstein Flag» του ΝΑΤΟ. Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου στην Ελλάδα.
Για την αεροπορική άσκηση που θα γίνει στην Ελλάδα, έχουν ήδη ολοκληρωθεί δύο συσκέψεις στις οποίες έλαβαν μέρος Επιτελείς του NATO, αλλά και στελέχη από όλες τις χώρες και τις πολεμικές αεροπορίες, οι οποίες θα συμμετέχουν στο σπουδαιότερο παγκοσμίως αεροπορικό event για το 2024.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, στη «Ramstein Flag 24» επρόκειτο να συμμετέχουν 13 χώρες με αεροπορικά μέσα, όμως η Τσεχία τελικά δήλωσε ότι δεν θα λάβει μέρος.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρατών του NATO «κλείδωσε» στα 12 με όλες σχεδόν τις κορυφαίες αεροπορικές δυνάμεις της Συμμαχίας να στέλνουν μαχητικά στην Ελλάδα και στην 117 Πτέρυγα Μάχης.
Συνολικά 140 συμμαχικά αεροσκάφη αναμένεται να συμμετέχουν στη μεγάλη άσκηση, όπως μαχητικά, ιπτάμενα τάνκερ, ιπτάμενα ραντάρ και μεταφορικά αεροσκάφη.
Συνδρομή στην άσκηση θα έχει η κοντινή 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο όπως και οι υπόλοιπες Αεροπορικές Βάσεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ανάλογα με τις απαιτήσεις της άσκησης.
Η συμμετοχή της Τουρκίας
Με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό στη «Red Flag» της Ευρώπης θα λάβει μέρος και η Τουρκία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, έως και 8 μαχητικά τύπου F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα βρεθούν σε ελληνική Αεροπορική Βάση έπειτα από πολλά χρόνια, χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί από ποια πολεμική Μοίρα θα προέρχονται, ενώ Τούρκοι Αξιωματικοί συμμετέχουν ήδη στις πρώτες συσκέψεις.
Πριν από δύο χρόνια, η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας είχε δηλώσει συμμετοχή στην άσκηση «Tiger Meet 22» με την 192 Filo Kaplan, την Μοίρα της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2022 στην Ελλάδα και στην 116 Πτέρυγα Μάχης, την «φωλιά» των Ελλήνων «Tigers» της 335 Πολεμικής Μοίρας. Όμως τότε οι γείτονες αποκλείστηκαν από την άσκηση λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της, καθώς η προκλητικότητα της Τουρκίας πάνω από το Αιγαίο είχε χτυπήσει «κόκκινο» με μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων.
Τα δεδομένα όμως έχουν πλέον αλλάξει και το ήρεμο κλίμα τουλάχιστον πάνω από το Αιγαίο με τις μηδενικές τουρκικές παραβιάσεις δίνει την ευκαιρία συμμετοχής των γειτόνων στη Συμμαχική άσκηση. Aκόμη πάντως το ελληνικό Επιτελείο παραμένει επιφυλακτικό καθώς οι γείτονες τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή το ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων, δείχνουν διάθεση αμφισβήτησης ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων αλλά και ακόμα της ελληνικής Κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου.
Οι διεθνείς συμμετοχές
Στη μεγάλη άσκηση θα πετάξουν όλα τα κορυφαία μαχητικά της Δύσης μεταξύ των οποίων F-35 από ΗΠΑ και Ιταλία, Rafale και Mirage 2000-5 από Γαλλία, όπως επίσης Gripen από Σουηδία και Ουγγαρία, Eurofighter Typhoon από Ισπανία και Ιταλία, F-18 των ΗΠΑ και F-16 από Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Τουρκία, ενώ η Πολεμική μας Αεροπορία, όπως και στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», θα έχει ηχηρή παρουσία με το σύνολο του αεροπορικού της στόλου.
Πρόκειται για άσκηση η οποία σχεδιάζεται από το NATO και περιλαμβάνει μια σειρά από ρεαλιστικά σενάρια υψηλής δυσκολίας, με αποστολές στο σύνολο του FIR Αθηνών που θα περιλαμβάνουν τακτικές Counter Anti-Access / Area Denial και Integrated Air and Missile Defense ενώ στα σενάρια της άσκησης περιλαμβάνεται επίσης η αντιμετώπιση απειλής από βαλλιστικούς πυραύλους. Όπως δήλωσε ο Στρατηγός James B. Hecker Commander Allied Air Command: «Η Ramstein Flag σηματοδοτεί το μέλλον των ασκήσεων του ΝΑΤΟ, εστιάζοντας στις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές».
Γιατί επιλέχθηκε η χώρα μας;
Το αεροπορικό Επιτελείο, όπως είχε αποκαλύψει το Onalert.gr, κινήθηκε άμεσα και μεθοδικά όταν έγινε γνωστό ότι το ΝΑΤΟ προτίθεται να διοργανώσει για πρώτη φορά στην Ευρώπη μια άσκηση μεγέθους «Red Flag» και ακόμη μεγαλύτερη. Με «όπλο» την εμπειρία από τη διοργάνωση μεγάλων ασκήσεων με αποκορύφωμα την πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» και έπειτα από τις συνεχείς επαφές του τότε Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, αλλά και του τότε ΑΤΑ Αντιπτέραρχου Γεώργιου Φασούλα, η Πολεμική Αεροπορία κατάφερε να πείσει τους Συμμάχους στο NATO ώστε να δώσουν στην Ελλάδα τη μεγάλη άσκηση.
Ισχυρό επιχείρημα της ελληνικής ΠΑ στη διεκδίκηση της «Ramstein Flag» αποτέλεσε η δυνατότητα δέσμευσης πολύ μεγάλων περιοχών τόσο πάνω από την ηπειρωτική χώρα όσο κυρίως σε θαλάσσιο περιβάλλον, με στόχο να πραγματοποιηθούν τα σύνθετα σενάρια της άσκησης, τα οποία προβλέπουν συμμετοχή μεγάλων Comao, πολυάριθμων δηλαδή σχηματισμών σύμφωνα με το δόγμα του ΝΑΤΟ για τις αεροπορικές επιχειρήσεις.
Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν ακόμη τόσο το γεωγραφικό ανάγλυφο όσο κυρίως η θέση της Ελλάδας στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας και σε κοντινή απόσταση από περιοχές ενδιαφέροντος του NATO, όπως η Μέση Ανατολή και φυσικά η Μαύρη Θάλασσα και η Ρωσία. Την Ευρωπαϊκή «Red Flag» διεκδίκησαν με ένταση και άλλες χώρες, όπως η Τουρκία και η Πορτογαλία όμως ο πλήρης φάκελος και η αξιοπιστία της Πολεμικής μας Αεροπορίας, όπως επίσης τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ήταν καθοριστικά στην τελική απόφαση του NATO.
πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς