Σοκαριστικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για το ναυάγιο στην Πύλο καθώς οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε 568 με τις έρευνες από το Λιμενικό για τον ακριβή αριθμό να συνεχίζονται.
Η τρομακτική αυτή εκτίμηση για το ναυάγιο στην Πύλο βασίζεται σε αναφορές επιζώντων, από τις αναζητήσεις οικείων αλλά και από τις πρώτες πληροφορίες από τους συλληφθέντες δουλεμπόρους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν ο αριθμός των αγνοουμένων επιβεβαιωθεί ότι είναι 568,τότε αυτό θα σημαίνει πως στο μοιραίο σκάφος επέβαιναν συνολικά 750 άνθρωποι. Άλλωστε τον ίδιο αριθμό έδωσε χθες η Alarm Phone και επιβεβαίωνε μήνυμα επιζώντα που δημοσίευσε η ΕΡΤ.
Μέχρι τώρα οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε εννιά συλλήψεις Αιγυπτίων, οι οποίοι κατηγορούνται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και πρόκληση ναυαγίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άμεσα αναμένεται η μεταγωγή τους στον εισαγγελέα για να τους ασκηθεί ποινική δίωξη. Νωρίτερα σήμερα Πέμπτη (15.6.2023) είχε γίνει γνωστό πως 8 άτομα είχαν προσαχθεί και ανακρίνονταν, τα οποία οι Αρχές εντόπισαν μετά από υποδείξεις μεταναστών που κατάφεραν να σωθούν από το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες είχαν σελίδα στο ίντερνετ και έβρισκαν εκεί τους πελάτες, χρεώνοντάς τους «ταρίφα» από 4.000 έως 6.000 ευρώ το κόστος ανά άτομο. Μεταξύ των ατόμων που συνελήφθησαν, πιθανότατα είναι και ο καπετάνιος του πλοίου.
Στον Εισαγγελέα Καλαμάτας οι εννιά συλληφθέντες
Στις 11 το βράδυ εξήλθαν από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας οι συλληφθέντες αιγυπτιακής υπηκοότητας που φέρονται ως οι διακινητές των μεταναστών που επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.
Οι εννέα συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας. Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του Λιμενικού Σώματος οι συλληφθέντες αιγυπτιακής υπηκοότητας είναι από 20-40 ετών.
Το πρωί οι διασωθέντες στη Μαλακάσα
Το πρωί της Παρασκευής μετά τις 08.00 πρόκειται να ξεκινήσουν από την Καλαμάτα τα μισθωμένα από το δήμο λεωφορεία τα οποία θα μεταφέρουν τους διασωθέντες στη δομή της Μαλακάσας.
Ανάμεσά τους είναι και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.
Πώς ναυάγησε το μοιραίο αλιευτικό ανοιχτά της Πύλου
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Πλωτάρχης Νικόλας Αλεξίου τόνισε πως «δυστυχώς δεν έχει βρεθεί κάποιο άλλο από τα αγνοούμενα άτομα. Παρόλα ταύτα εμείς συνεχίζουμε τις έρευνες κανονικά.
Οι έρευνες συνεχίζονται, δεν έχουν σταματήσει λεπτό αδιαλείπτως. Και μάλιστα χθες το βράδυ, συμμετείχε σε αυτές και το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο έριχνε φωτοβολίδες για να φωτίζει το πεδίο και να μας βοηθάει στις έρευνες.
Και τώρα συνεχίζονται οι έρευνες παρόλο που πλέον ο καιρός έχει “φορτώσει” λιγάκι, έχουμε 5 – 6 μποφόρ. Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί κάποιο άλλο άτομο. Παρόλα ταύτα εμείς συνεχίζουμε τις έρευνες κανονικά».
Για το γεγονός πως δεν έχουν σωθεί περισσότεροι άνθρωποι τόνισε ότι «αν αθροίσουμε το σύνολο των 104 διασωθέντων με τις σορούς και δούμε την εικόνα από το εξωτερικό κατάστρωμα, περίπου τα νούμερα είναι συμβατά. Από εκει και πέρα αντιλαμβανόμαστε ότι το πλοίο ανετράπη και βυθίστηκε μέσα σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο κόσμος ο όποιος ήταν εντός του πλοίου κατά πάσα πιθανότητα δεν κατάφερε να βγει (…)
Υπήρχε πάρα πολύς κόσμος στο εξωτερικό κατάστρωμα. Αντίστοιχος κόσμος υπήρχε και στα αμπάρια. Έγινε μια κίνηση η οποία εξέτρεψε το κέντρο βάρους και ανετράπη το πλοίο και έγιναν όλα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».
Αρνήθηκαν την βοήθεια λέγοντας «Italia Italia»
Ακόμη πρόσθεσε πως:«κατ’ αρχάς έχουν γίνει επικοινωνίες και μέσω του θαλάμου τηλεφωνικές, έχουν γίνει επικοινωνίες και με τις οδηγίες του θαλάμου και μέσω των παραπλέοντα πλοίων με τους καπετάνιους απευθείας και δια ζώσης. Και εν τέλει το βράδυ όταν έφτασε και το παράκτιο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού το οποίο είχε αποπλεύσει και προσέγγισε το πλοίο και οι συνάδελφοί μας μίλησαν μαζί τους, προσπάθησαν να τους παράσχουν βοήθεια την οποία αρνήθηκαν, δηλώνοντας κατηγορηματικά “Italia Italia”».
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος τόνισε: «Όπως καταλαβαίνετε στην ανοιχτή θάλασσα, παρόλο που είναι έρευνα διάσωσης της Ελλάδας, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για το τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις μια στιγμή.
(…) Εάν είχε αποπειραθεί να εκτραπεί το αλιευτικό αυτό με τον με τον αριθμό που βλέπετε των ανθρώπων πάνω στο εξωτερικό κατάστρωμα να εκτραπεί της πορείας του είτε με κάποια πρύμνη να υιοθετήσει είτε δένοντας το μπροστά για να ρυμουλκηθεί. Και όλος αυτός ο κόσμος, ο οποίος αρνιόταν πεισματικά να δεχτεί βοήθεια, αντιδρούσε βιαίως με την έννοια ότι θα υπήρχε μια αναταραχή και μετακινούνταν πάνω στο κατάστρωμα, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το μόνο που θα καταφέρναμε είναι να προκαλέσουμε εμείς οι ίδιοι ένα ναυτικό ατύχημα, χωρίς μάλιστα να έχουμε τη δυνατότητα να σώσουμε 104 συνανθρώπους μας, όπως κάναμε, διότι θα ήμασταν σε κάποια διαφορετική επιχειρησιακή δραστηριότητα».