Site icon NewsIT
12:17 | 23.09.23

Νέα διάκριση για το ΕΚΠΑ με δύο χρυσά μετάλλια στα Μαθηματικά

Νέα διάκριση για το ΕΚΠΑ με δύο χρυσά μετάλλια στα Μαθηματικά
Newsit Newsroom

Ακόμα μια σημαντική διάκριση κατέγραψε το Τμήμα Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στον σημαντικότερο διαγωνισμό μαθηματικών διεθνώς, ο οποίος διεξήχθη φέτος στη Βουλγαρία πριν από περίπου έναν μήνα.

Ο 19χρονος Γιώργος Γεωργελές και ο 20χρονος Δημήτρης Εμμανουήλ κατέκτησαν χρυσά μετάλλια απέναντι σε 393 φοιτητές, 72 ομάδων από 43 χώρες στην 30η διοργάνωση του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, ο τριτοετής, πλέον, Δημήτρης κατέλαβε την 26η θέση και ο δευτεροετής, πλέον, Γιώργος κατέλαβε τη θέση 50-53 (ισοβαθμία τεσσάρων ατόμων) καταγράφοντας μία από τις κορυφαίες επιδόσεις που είχε η ομάδα του Τμήματος Μαθηματικών.

Οι φοιτητές που διαγωνίζονται «πρέπει να λύσουν τέσσερα προβλήματα σε τέσσερις ώρες, αλλά είναι πολύ δύσκολα. Δηλαδή, χρειάζεται κανείς αρκετή προπόνηση για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Ενδεχομένως, εμείς οι ίδιοι να δυσκολευόμασταν να τα λύσουμε» εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Τμήματος και καθηγητής των δύο φοιτητών κ. Δημήτρης Χελιώτης.

Μαζί με συναδέλφους του ξεκινούν «τη διαδικασία προετοιμασίας και επιλογής των φοιτητών, τους δίνουμε κατευθύνσεις, και μετά, βέβαια, δουλεύουν οι ίδιοι πάρα» εξηγεί ο καθηγητής. Μάλιστα, το Μαθηματικό του ΕΚΠΑ έχει καθιερώσει έναν ευεργετικό τρόπο συνεργασίας και αριστείας για τους φοιτητές. «Όταν ξεκινήσαμε το 2007, ήμασταν μόνο καθηγητές στην προετοιμασία των παιδιών. Με τον καιρό, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δημιούργησαν ομάδες εργασίας. Οργανώνουμε μεν τα μαθήματα αλλά σε αυτά διδάσκουν φοιτητές που έχουν ήδη διαγωνιστεί, οι παλιοί διακριθέντες. Είναι μια συνολική προσπάθεια. Είναι μια κοινότητα μεταξύ τους» εξηγεί ο κ. Χελιώτης, ο οποίος το 1994 είχε πάρει χάλκινο μετάλλιο, προσθέτοντας ότι για παράδειγμα, «οι φοιτητές που είχαν αντίστοιχες διακρίσεις πριν δυο χρόνια, επέλεξαν φέτος να μην πάνε στον διαγωνισμό -γιατί τους ενθαρρύναμε να κάνουν κάτι πιο φιλόδοξο με περισσότερες δραστηριότητες- και έτσι το χειμώνα έκαναν μάθημα σε αυτά τα παιδιά που πήραν τα χρυσά μετάλλια».

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαθηματικών για φοιτητές διοργανώνεται από το 1994 από το University College London και συμμετέχουν σε αυτόν κορυφαία πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Ασίας. Οι φοιτητές του Τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ συμμετέχουν σταθερά από το ακαδημαϊκό έτος 2007-08 μέχρι και σήμερα έχοντας σημαντικές επιτυχίες κάθε χρονιά και δημιουργώντας μια κοιτίδα επιστήμης ως σημείο αναφοράς.

Γιώργος Γεωργελές και Δημήτρης Εμμανουήλ: Το «χρυσό» δίδυμο

«Αντιλαμβάνεσαι ότι ανταμείβονται οι κόποι σου και ότι έχεις ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα από αυτά που κάνεις. Βλέπεις όλη αυτή τη συσσωρευμένη εμπειρία να αποδίδει. Φαίνεται στον τρόπο σκέψης και είναι ένα αίσθημα ικανοποίησης, όλο αυτό το αποτέλεσμα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Γεωργελές που μόλις μετά από τη φοίτηση στο πρώτο έτος του ΕΚΠΑ κατέλαβε την 50-53η θέση. Ο ίδιος ασχολείται με τα μαθηματικά από μικρότερος και συμμετείχε σε διαγωνισμούς ήδη έφηβος, λόγω αγάπης. «Σίγουρα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στον καθηγητή μου στο γυμνάσιο, ο οποίος με κινητοποίησε και μου έδειξε το δρόμο. Έτσι ξεκίνησα να διαβάζω. Αλλά θεωρώ ότι ήταν κάτι που είχα την ανάγκη να το βρω για να διοχετεύσω την ενέργειά μου και τη δημιουργικότητά μου, γιατί τα μαθηματικά έχουν αυτή την πλευρά. Στην πορεία εκτίμησα τις ιδιαίτερες τεχνικές, ας πούμε τη φιλοσοφία των μαθηματικών, τη δομή, τη λογική συνοχή» εξηγεί ο 19χρονος Γιώργος.

Για τον 20χρονο Δημήτρη ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο και συνηγορεί ότι «το τμήμα βοήθησε πολύ επειδή κάνει μαθήματα και με μεγαλύτερους φοιτητές που είχαν συμμετάσχει σε προηγούμενες χρονιές, όπως και οι καθηγητές που το οργανώνουν». Ο πατέρας του Δημήτρη, μαθηματικός και ο ίδιος, τον εισήγαγε στα μαθηματικά από το δημοτικό και εκείνος τα αγάπησε. «Αυτό που μου αρέσει αυτή τη στιγμή είναι η έρευνα στα μαθηματικά. Θέλω άλλα δύο χρόνια για να πάρω πτυχίο, ελπίζω, και μετά λογικά κάποιο μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Τα ανώτερα μαθηματικά έχουν λίγες εφαρμογές, αλλά έχουν εφαρμογές σε άλλους τομείς. Ας πούμε, στη Φυσική και στη Χημεία» αναφέρει ο ίδιος για τα σχέδια του. Ο Γιώργος είναι «σε φάση εξερεύνησης» και όπως σημειώνει, «προσπαθώ να ανοίξω τους ορίζοντές μου και να φανταστώ πώς θα ήταν, ας πούμε, να ασχοληθώ με τα οικονομικά. Επεξεργάζομαι διάφορες δυνατότητες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version