Site icon NewsIT
12:04 | 30.10.19

Νέα Φιλαδέλφεια: Τα 10 κορίτσια εξηγούν για παρέλασαν με βήμα… Monty Python

Νέα Φιλαδέλφεια: Τα 10 κορίτσια εξηγούν για παρέλασαν με βήμα… Monty Python
Newsit Newsroom

Όλοι μιλούν για εκείνες τις τελευταίες ώρες. Αποφάσισαν κι εκείνες να λύσουν το… γρίφο μιας πράξης που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Τα 10 κορίτσια που παρέλασαν με βήμα Monty Python στη Νέα Φιλαδέλφεια κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, εξήγησαν γιατί έκαναν ό,τι έκαναν.

Με κείμενο τους στην Εφημερίδα των Συντακτών, τα 10 κορίτσια που εμφανίζονται σε video να παρελαύνουν όπως ο Τζον Kλιζ στο θρυλικό σκετς των Monty Python, The Ministry of Silly Walks, επιχειρούν να εξηγήσουν τους λόγους που τις οδήγησαν… ως εκεί.

Θυμηθείτε όσα έγιναν στην παρέλαση στη Νέα Φιλαδέλφεια

«Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. Ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά», γράφουν.

Χαρακτηρίζουν την πράξη τους «επέμβαση εκτάκτου ανάγκης (…) αλλά χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας», «καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι». Όπως λένε, στα μάτια των επισήμων (μπροστά από τους οποίους παρέλασαν) «είδαμε την περιέργεια, την έκπληξη αλλά και την υποτίμηση. Άλλοι μας γιούχαραν, άλλοι μας πέρασαν για “προβληματικά παιδιά”. Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων».

«Μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι… Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python. Με το δικό μας silly walk και ρυθμό».

«Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. Τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν», αναφέρουν και εξηγούν πως επέλεξαν το δήμο Νέα Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας γιατί είναι «μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες, τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα».

Το κείμενο των 10 κοριτσιών

“Στρατιωτάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;
Στρατιωτάκια ακούρδιστα, μέρα ή νύχτα;

Πώς στα παιδικά παιχνίδια εμπλέκονται οι αρχηγοί, οι στρατοί και τα στρατιωτάκια τους;
Στρατοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις.

Και εμείς επέμβαση εκτάκτου ανάγκης κάναμε αλλά χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας.
Καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι.

Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. Ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά.

Τι κοινό μπορεί να’ χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να’ χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού.

Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια.

Γι’ αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι… Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python. Με το δικό μας silly walk και ρυθμό.

Στα μάτια των επισήμων και πολλών θεατών, είδαμε την περιέργεια, την έκπληξη αλλά και την υποτίμηση. Άλλοι μας γιούχαραν, άλλοι μας πέρασαν για “προβληματικά παιδιά”. Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων.

Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. Τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν.

Υ.Γ. Επιλέξαμε να πάμε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας σε μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες, τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα.

10 “στρατιωτάκια” της υπο-κριτικής τέχνης”.

Θυμηθείτε και το θρυλικό σκετς των Monty Python

Οι αντιδράσεις

Οργισμένη και με βαρύτατες εκφράσεις ήταν η αντίδραση του δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας στην παρέλαση – παρωδία των 10 κοριτσιών. Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Γιάννης Βούρος τις χαρακτήρισε “γελοία υποκείμενα” που χλεύασαν και προσέβαλαν τη μνήμη των πεσόντων του ’40.

Σημειώνει δε ότι «η ταυτοποίηση αυτών των αξιολύπητων νεαρών κοριτσιών έχει ξεκινήσει».

Δείτε την ανάρτησή του

Για “αηδίες” από 16χρονα μίλησε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, συμφωνώντας με την ανάρτηση του δημάρχου της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version