Ένα νέο κεφάλαιο στο… ημερολόγιο της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα ξεκινά από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου, 06.02.2021 και μέχρι -τουλάχιστον- τις 15 Φεβρουαρίου, με βάση τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Αυτά τα νέα μέτρα κάνουν το -ήδη εν ισχύ- lockdown σκληρότερο και το φέρνουν… ένα βήμα πιο κοντά στην δυσκολότερη εκδοχή του, αυτή του Μαρτίου του 2020, αφού την Παρασκευή, 05.02.2021, καταγράψαμε το τέταρτο συνεχόμενο «χιλιάρικο» σε νέα κρούσματα. Για την ακρίβεια 1.195, τα οποία μάλιστα «απλώθηκαν» σε ολόκληρη τη χώρα (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
click4more: Κομμωτήρια στην Αττική από Δευτέρα με τα νέα μέτρα – Αναλυτικά πότε θα λειτουργούν
Πρόκειται για μέτρα που βάζουν ειδικά την Αττική, την Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική στον «πάγο» και δείχνουν πως τα πράγματα είναι οριακά. Είναι δεδομένο πως αν η οικονομία άντεχε, το καθολικό «λουκέτο» θα είχε μπει ήδη. Δεν αντέχει, όμως και η κυβέρνηση αποφάσισε αυτό το σκληρό lockdown των 10 ημερών με την ελπίδα να μην είμαστε φέτος τον Μάρτη όπως πέρυσι.
Τι αλλάζει λοιπόν; Πολλά. Αρχικά μπήκαν στο «κόκκινο» μια σειρά από περιοχές ενώ πέντε δήμοι μπαίνουν σε καθεστώς ολικού lockdown. Επίσης θα ισχύουν σκληρά μέτρα για την Πάτρα αφού η Αχαΐα «βράζει», ενώ… διάβασμα για τους νέους αυστηρούς περιορισμούς έχουν να κάνουν και οι κάτοικοι στην Μύκονο, στην Σαντορίνη, την Χαλκίδα και τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο τα νέα μέτρα για Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική ενδιαφέρουν τον περισσότερο κόσμο, καθώς αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας.
Πρόκειται για τα τέσσερα νέα μέτρα σε ό, τι αφορά τις τρεις προαναφερθείσες περιοχές, που έρχονται να τα αλλάξουν όλα.
Πρώτο μέτρο – Λύκεια… από το σπίτι
Αναστολή λειτουργίας των Λυκείων δια ζώσης και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.
Δεύτερο μέτρο – Μαγαζιά Δευτέρα ως Παρασκευή και μόνο με click away
Δεύτερον, λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει με τη μέθοδο του click away και μόνο. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν (σ.σ. εκ παραδρομής ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως θα είναι ανοιχτά και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, κάτι που όμως σύμφωνα με νέα ενημέρωση δεν ισχύει).
click4more: Κορονοϊός: Ο δείκτης θετικότητας και η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία
Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.
Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο και από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Τρίτο μέτρο – «Μένουμε σπίτι» από τις 18:00 κάθε σαββατοκύριακο
Τρίτον, κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.
Τέταρτο μέτρο – Εκκλησίες όπως ήταν
Τέταρτον, οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.
Τα μέτρα αυτά ισχύουν από αύριο το πρωί στις 6 και ως τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου. Οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, ήτοι Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά, σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των αποτελεσμάτων των ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.
Δείτε όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς
Με μια λέξη… ανησυχία!
«Σήμερα είχαμε ρεκόρ αριθμού τεστ κορονοϊού, που συνολικά έφτασαν τις 46.000», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία έκανε λόγο για επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου με σημαντική αύξηση του κυλιόμενου επταήμερου μέσου όρου στα 849 κρούσματα.
Η θετικότητα ανέρχεται πλέον στο 2,3%, ενώ υπολογίζεται πως 8.500 είναι τα ενεργά κρούσματα. «Ο χάρτης ”κοκκίνισε” ξανά σε πολλές περιοχές. Παρόλο που βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση, η Ελλάδα θα μπει κι αυτή στο ”κόκκινο”», είπε η λοιμωξιολόγος.
Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για εκθετική αύξηση και ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα στον Δήμο Πατρέων και Χαλκιδέων. Η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων είναι μεταξύ 25 και 45 ετών με διάμεση ηλικία τα 43 έτη.
Μεγάλο «αγκάθι» η ενδοοικογενειακή διασπορά του κορονοϊού
Η λοιμωξιολόγος έκανε λόγο για φαινόμενα ενδοοικογενειακής διασποράς, δηλαδή γονείς που μεταδίδουν τη λοίμωξη στα παιδιά και στους ενήλικες άνω των 65 ετών.
«Δυστυχώς, φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο παίζουν και οι κρυφές συγκεντρώσεις των συμπολιτών μας σε σπίτια» σημείωσε, και τόνισε πως τέτοιες συγκεντρώσεις δεν αποκαλύπτονται στην Πολιτική Προστασία και έτσι δεν μπορούν να ιχνηλατηθούν.
click4more: Αττική: Πως κατανέμονται τα 558 νέα κρούσματα
«Μας ανησυχεί η Αττική, όπου παρατηρείται γενικευμένη αύξηση σε όλες τις γειτονιές της», σημείωσε η λοιμωξιολόγος, η οποία σημείωσε πως υπολογίζεται πως στην Αττική υπάρχουν 4.600 ενεργά κρούσματα, με τη διασπορά να είναι αυξημένη κατά 60%. Αύξηση νέων κρουσμάτων κατά 30% σημειώνεται και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 850.
Επίσης, έκανε λόγο για αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στην Αττική. Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι υπολογίζονται σε 1.600 σε όλη τη χώρα, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών την ημέρα ανήλθε σε 150 εισαγωγές. Στην Αττική κάθε μέρα έχουμε 70 με 80 νέες εισαγωγές. Το 97% των νοσηλευομένων είναι άτομα άνω των 75 ετών.
Συναγερμός από την πληρότητα στις ΜΕΘ
Την ίδια ώρα καταγράφεται 63% πληρότητα στις ΜΕΘ Covid. «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία της πανδημίας. Τα μέτρα ήταν ικανοποιητικά, όμως δυστυχώς φαίνεται ότι δεν εφαρμόστηκαν. Όλοι μας κουραστήκαμε. Αποδείχτηκε άλλη μια φορά ότι ζούμε έναν μαραθώνιο και έχουμε ακόμη κάποια μέτρα να διανύσουμε», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
click4more: Κορονοϊός: 23 νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης – Που εντοπίστηκαν
«Να κάνουμε λίγο ακόμη κουράγιο. Είναι κρίμα να λυγίσουμε τώρα, που ξεκινήσαμε να εμβολιάζουμε τον ευάλωτο πληθυσμό. Θέλουμε 8 εβδομάδες για να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό των ανθρώπων αυτών» συνέχισε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε πως «δεν έχει νόημα να βάζουμε επιπλέον μέτρα, αυτό που χρειάζεται είναι να βοηθήσουμε όλοι μαζί να εφαρμοστούν τα υφιστάμενα μέτρα».
«Η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε ακόμη 3ο κύμα. Μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί και να ανακόψουμε ένα τρίτο κύμα», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καλώντας τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και ο «καθένας μας να θυμηθεί τη φούσκα του, να επιλέξει μια στενή ομάδα ανθρώπων».
«Αναμένουμε αύξηση σε διασωληνωμένους και θανάτους» είπε ο Μαγιορκίνης
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, ανέφερε:
«Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Σημαντική αύξηση μέχρι και 50% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε αύξηση σε διασωληνωμένους και θανάτους τις επόμενες εβδομάδες.
click4more: Πάτρα: Εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού στα παιδιά – Τι δείχνουν τα τεστ
Στη Θεσσαλονίκη η επιδείνωση της πανδημίας αυξήθηκε σε επίπεδα πάνω από 20% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Συνεχίζουμε να παρατηρούμε τη χαμηλότερη επίπτωση στους κάτω των 18 ετών. Η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί όμως σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Σε αυτό οφείλεται η αύξηση των επαφών μας. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η μείωση των επαφών μας και η δημιουργία μιας κοινωνικής φούσκας.
Η επιτροπή έχει προβληματιστεί ιδιαίτερα για την επιδείνωση της πανδημίας στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα. Η κόπωση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Είμαι όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα».
Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση με τα νέα μέτρα
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.