Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν, τον περασμένο Μάιο, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Ντίτμιρ Μπουσάτι αντίστοιχα, προβλέπει -μεταξύ άλλων- ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι αλβανικές αρχές θα πρέπει να διορθώσουν τα ελληνικά τοπωνύμια στα διαβατήρια και τα πιστοποιητικά των Αλβανών πολιτών βάσει των επίσημων καταλόγων που έχει υποβάλει η Ελλάδα στον ΟΗΕ και των στάνταρτ του ICAO. Μέχρι τότε, θα ισχύει το “μορατόριουμ” για την ελεύθερη διέλευση των Αλβανών πολιτών που στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα αναγράφεται στην αλβανική γλώσσα ο τόπος γέννησής τους στην Ελλάδα.
Το πρώτο “βήμα” προς την εφαρμογή της συμφωνίας, από την πλευρά των Τιράνων, έγινε στα τέλη του περασμένου μήνα, όταν η αλβανική κυβέρνηση ψήφισε απόφαση για την εφαρμογή της συμφωνίας σε όλα τα είδη των πιστοποιητικών, όπου αναγράφονται ελληνικά τοπωνύμια. Η απόφαση αυτή της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία δεν αφορά, ωστόσο, τα διαβατήρια που έχουν εκδοθεί, θα ισχύσει αφού δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.
Κατά, τον Αλβανό υφυπουργό Δημόσιας Τάξης, η διαδικασία εφαρμογής της απόφασης για τα πιστοποιητικά πιθανόν να ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου. Πρόκειται, κατά τον ίδιο, για μια διαδικασία πολλαπλών γραφειοκρατικών πράξεων και τεχνικών μέτρων, με αναγκαία τη σύμπραξη αρμόδιων υπουργείων και άλλων φορέων.
Όσον αφορά τα διαβατήρια, ο κ. Μουσταφαράι εξήγησε ότι η διόρθωση των τοπωνυμίων απαιτεί και έκδοση νέων διαβατηρίων, κάτι το οποίο δεν προβλέπει η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης. Η αντικατάσταση των διαβατηρίων με διορθωμένα τα ελληνικά τοπωνύμια, κατά τον Αλβανό αξιωματούχο, θα ακολουθήσει την πρακτική της λήξης της προθεσμίας ισχύος τους, κάτι το οποίο, ωστόσο, δεν συνάδει με τη σχετική διμερή συμφωνία. Αυτό εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε νέες ουρές στα ελληνοαλβανικά σύνορα από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, λόγω των καθορισμένων χρονικών προθεσμιών εφαρμογής της συμφωνίας.
Αιτιολογώντας τη θέση αυτή, ο Αλβανός υφυπουργός Δημόσιας Τάξης επικαλέστηκε τεχνικούς λόγους, αλλά και το οικονομικό κόστος που θα είχε η αντικατάσταση των διαβατηρίων.
Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη στην Αλβανία Ίγκλι Τοτοζάνι, η υπόθεση αυτή αφορά περίπου 200.000 Αλβανούς πολίτες, οι οποίοι έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.
Ο ίδιος τόνισε ότι το οικονομικό κόστος αντικατάστασης των διαβατηρίων θα πρέπει να αναλάβει το αλβανικό κράτος επειδή πρόκειται για σφάλμα των Αρχών και όχι των ίδιων των πολιτών.
Πηγή ΑΠΕ
Διαβάστε επίσης: