Ελλάδα

Αμφίπολη: Ο “κόκκινος” τρίτος θάλαμος – Πιθανότατα ασύλητος ο τάφος, αλλά οι καταστροφές μπορεί να είναι μεγάλες

- Μεγάλη καθυστέρηση στην ανασκαφή καθώς πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί η στατικότητα του μνημείου
- Γιατί οι αρχαιολόγοι φοβούνται πως στο κύριο μέρος του τάφου οι καταστροφές μπορεί να είναι μεγάλες
- Τι κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι το μνημείο δεν έχει συληθεί
- Τα μυστικά που κρύβει ο τάφος της Αμφίπολης και η πιθανότητα να μην είναι μακεδονικός

Οι αρχαιολόγοι που έφτασαν ως τον τρίτο θάλαμο του τάφου στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη αρχικά αναθάρρησαν.
Είδαν πως σε αυτόν τον χώρο τα χώματα που οι κατασκευαστές χρησιμοποίησαν για να κρατήσουν μακρυά όσους επιχειρούσαν να αρπάξουν πολύτιμα αντικείμενα ήταν αρκετά λιγότερα σε σχέση με τους προηγούμενος.

Ουσιαστικά ο τρίτος θάλαμος είναι καλυμμένος ως τη μέση, κάτι που κάνει πολύ πιο εύκολη την πρόσβαση στον επόμενο και πιθανότατα βασικό χώρο του μνημείου, δηλαδή τον νεκρικό θάλαμο.

Ωστόσο οι ειδικοί της ομάδας των ανασκαφών στο λόγο Καστά δεν άναψαν το πράσινο φως για την άμεση συνέχιση της ανασκαφής προς το εσωτερικό του τάφου.
Αυτό γιατί διαπίστωσαν ότι το μνημείο βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Τα πετρώματα έχουν υποστεί μεγάλες φθορές με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η στατικότητα του κτηρίου.
Τώρα θα πρέπει πρώτα να γίνει η στήριξη του μνημείου, να τοποθετηθούν ειδικές δοκοί στήριξης της οροφής και των τοίχων και στη συνέχεια να επιχειρηθεί συνέχιση της ανασκαφής προς το εσωτερικό.

Για να γίνει ολοκληρωμένη στήριξη του μνημείου θα πρέπει και πάλι να αφαιρεθεί, πιθανότατα στο σύνολό του το χώμα ώστε οι δοκοί στήριξης να αγγίζουν σε στέρεο έδαφος, στο πάτωμα δηλαδή του τάφου.

Αυτό μπορεί να σημάνει καθυστέρηση ακόμη και μιας εβδομάδας στην εξέλιξη των εργασιών.

Ο “πόλεμος” των αρχαιολόγων

Όσο προχωρούν οι εργασίες των ανασκαφών όλο και περισσότεροι αρχαιολόγοι μπαίνουν στον πειρασμό να εκφράσουν τη γνώμη τους για το μνημείο της Αμφίπολης αν και εκείνοι δεν έχουν περισσότερα στοιχεία απ’ τις φωτογραφίες και τις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

Κάπως έτσι και μετά την αποκάλυψη και του τρίτου θαλάμου όπου επίσης επικρατεί το κόκκινο χρώμα δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν αμφιβολίες για τη χρονολόγηση του αρχαίου τάφου, λέγοντας ότι μπορεί να κατασκευάστηκε ακόμη και τρεις αιώνες αργότερα απ’ την εκτίμηση της ομάδας της κ. Περιστέρη που διενεργεί την ανασκαφή.

Οι Σφίγγες που δεν υπάρχουν σε άλλο μακεδονικού τύπου τάφο, οι δύο κόρες, οι λεγόμενες Καρυάτιδες στον επόμενο θάλαμο, οι οποίες είναι επίσης πρωτοφανείς για μακεδονικού τύπου μνημείο, σε συνδυασμό με την έλλειψη ζωγραφικών παραστάσεων που αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό στο εσωτερικό των μακεδονικών τάφων που αποκαλύφθηκαν στη Βεργίνα κάνουν πολλούς να μιλούν για μνημείο που δεν είναι ένας μακεδονικός τάφος.
Μάλιστα κάποιοι διατυπώνουν την άποψη ότι πρόκειται για μνημείο που χτίστηκε στο δεύτερο μισό του πρώτου π. Χ. αιώνα μετά τη μάχη των Φιλίππων από Ρωμαίους.

Όπως και να ‘χει όμως ο χρόνος και η αρχαιολογική σκαπάνη θα δώσουν τις απαντήσεις. Και εδώ όμως υπάρχουν ερωτήματα. Θα μπορέσουν να δοθούν οι απαντήσεις εάν οι φθορές είναι εκτεταμένες;
Όσο προχωρά η ανασκαφή στο εσωτερικό, όσο δηλαδή προχωρούν οι αρχαιολόγοι προς το κέντρο του μνημείου και αντίστοιχα του τεχνητού λόφου που κατασκευάστηκε τόσο αυξάνεται και το μέγεθος των καταστροφών.
Κανείς δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζει το μέγεθος των φθορών που έχει υποστεί το μνημείο στα επόμενα τμήματα και κανείς δεν είναι σε θέση ακόμη να απαντήσει κατά πόσο έχουν αλλοιωθεί τα στοιχεία που θα βοηθήσουν τους αρχαιολόγους στο “ξεκλείδωμα” των μυστικών του τάφου.

Διαβάστε επίσης:

Στα άδυτα του τάφου της Αμφίπολης – Οι πρώτες φωτογραφίες του τρίτου θαλάμου – Τι βρίσκεται πίσω από τις Καρυάτιδες – Οι φόβοι κατάρρευσης

 

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα