Ο διάλογος μπαίνει σε μια κρίσιμη καμπή και γίνεται στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του υπουργού Εργασίας για ταμειακό έλλειμμα στον ΟΑΕΔ.
Τις προτάσεις του για το ασφαλιστικό κατέθεσε σήμερα στην Επιτροπή ο πρόεδρος της καθηγητής Άγγελος Στεργίου. Όπως είπε κανένα μέτρο δεν θα είναι αποτελεσματικό από μόνο του και θα πρέπει το κάθε μέτρο να στηρίζει τα άλλα για να μπορέσει να σωθεί το ασφαλιστικό στη χώρα μας.
Ο κ. Στεργίου μεταξύ άλλων προτείνει:
- Την μείωση των εισφορών των νέων
- Αλλαγή της βάση υπολογισμού των εισφορών στην προστιθέμενη αξία
- Ενιαίο Οργανισμό Είσπραξης των εισφορών σε συνεργασία με την εφορία κατά το γαλλικό μοντέλο που έχει ήδη πετύχει
- Νέο τρόπο είσπραξης των εισφορών
- Ένταξη στο σύστημα εργαζόμενων συνταξιούχων με θεσμοθέτηση για κίνητρα ασφάλισης τους
- Μείωση των φαρμακευτικών δαπανών και έλεγχος των ιατρικών δαπανών
- Μέτρα φορολογικού χαρακτήρα υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης
- Ένταξη των μεταναστών στο φορολογικό σύστημα αφού σύμφωνα με στοιχεία δεν συμβάλουν σημαντικά στη χρηματοδότηση του ΙΚΑ.
Ο κ. Στεργίου μάλιστα πρότεινε και ένα νέο τρόπο πληρωμής των οικιακών βοηθών. Όπως είπε θα πρέπει να γίνεται με μια ειδική επιταγή που θα παίρνει ο εργοδότης από τράπεζα όπως επίσης γίνεται στην Γαλλία με μεγάλη επιτυχία.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών τέθηκαν επί τάπητος η αναζήτηση νέων πόρων για τη χρηματοδότηση του συστήματος και τις δαπάνες υγείας, καθώς και μέτρα για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής.
Το υπουργείο έχει ήδη εισηγηθεί τέσσερις νέες πηγές πόρων. Αυτές είναι η τριμερής χρηματοδότηση, η αυτοχρηματοδότηση του συστήματος, οι νέοι πόροι και η αύξηση της βάσης εσόδων του συστήματος.
Στο τραπέζι του διαλόγου θα μπει και το θέμα της ενδεχόμενης επιβολής φόρου υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει η ΓΣΕΕ.
Ένα σενάριο προβλέπει την επιβολή φόρου στα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ ή και στις επιχειρήσεις, με βάση το τζίρο, την απασχόληση και τα κέρδη.
Το μεγάλο πρόβλημα της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού φαίνεται και από το γεγονός ότι για τα Ταμεία, στον προϋπολογισμό προβλέπεται κρατική χρηματοδότηση 14,5 δισ. έναντι υποχρεώσεων 18,5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Λοβέρδος έχει πει ότι η εξοικονόμηση ποσού 2 δισ. ευρώ είναι εφικτή, ωστόσο υπολείπονται άλλα 2 δισ. ευρώ.