Τρέχουν οι εξελίξεις στο θέμα με τα νεκρά παιδιά από την Πάτρα. Μετά τις αποκαλύψεις για την Τζωρτζίνα, τα βλέμματα πέφτουν στα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο την Μαλένα και την μόλις έξι μηνών Ίριδα…
«Η εγκληματική αυτή δράση θα μείνει χαραγμένη όχι μόνο στην μνήμη των πολιτών αλλά θα αποκτήσει διεθνείς διαστάσεις, θα γίνει case study, θα εμπλουτίσει συγγράμματα και θα μείνει ως μια πραγματικά μαύρη σελίδα που θα διδάσκεται από δω και πέρα» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης ο οποίος υπέγραψε το πόρισμα της 3,5 ετών Μαλένας.
«Αυτή την στιγμή ανευρέθηκε η κεταμίνη που είναι ένα θετικό εύρημα οπότε δεν χρειάζεται διάγνωση δια αποκλεισμού, δεν χρειάζεται να αποκλείσεις άλλες καταστάσεις, να κάνεις άλματα, έχεις θετικό εύρημα και έχεις βεβαιωμένο τον θάνατο 29/01», υπογράμμισε ο ιατροδικαστής. «Υπάρχουν πριν άλλα 3 γεγονότα, αναφέρομαι στην ανακοπή της Τζωρτζίνας, η συγκεκριμένη ουσία κάνει και γαστρεντερικές διαταραχές, εμετούς, θυμίζω τα συμπτώματα εισαγωγής της τον Απρίλιο του 2021, προ της ανακοπής, όπως τα αναφέρει η δημοσιογραφική έρευνα. Αυτή η ουσία μπορεί να προκαλέσει ανακοπή και ταχυκαρδία που ακούω ότι υπάρχει καταγεγραμμένη σε βίντεο, σε μαρτυρίες που έχουν έρθει στο φως. Από δω και πέρα το θετικό εύρημα που διαπιστώθηκε ανοίγει τον δρόμο για συσχετισμό των ευρημάτων. Είναι όλα ανοιχτά αυτή την στιγμή» ανέφερε ο κ. Τσαντίρης σε σχέση με τα προηγούμενα επεισόδια που είχαν οδηγήσει την Τζωρτζίνα σε νοσηλείες.
Όσο αφορά στους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών ο κ. Τσαντίρης είπε ότι εξετάζονται από τους αρμόδιους οπότε θα δώσουν την απάντηση. Πιο συγκεκριμένα μιλώντας για την τοξικολογική της Μαλένας είπε ότι ήταν καθαρή. «Όμως κάποια δηλητήρια κάποιες φορές αφήνουν οργανική βλάβη. Εκτός από την θανατηφόρα δράση τους αφήνουν κάποιες φορές κάποιες ουσίες και ένα αποτύπωμα σε κάποια όργανα-στόχους. Αν υπάρχει οργανικό εύρημα στην Τζωρτζίνα, που έχει καταγραφεί στην Μαλένα και οφείλεται σε βλάβη οργάνου-στόχου όπως στην Τζωρτζίνα, που είναι γεγονός ότι έχει λάβει αυτή την ουσία, τότε ανοίγει και ένας συσχετισμός που θα το κρίνουν οι αρμόδιοι που έχουν επιληφθεί. Θα μπορούσαν να συσχετιστούν οι θάνατοι, αυτή είναι η δική μου άποψη».
Ερωτηθείς, για πόσο ανιχνεύεται η κεταμίνη, ο κ. Τσαντίρης απάντησε πως όλες οι ουσίες μεταβολίζονται, κάποιες πιο γρήγορα κάποιες πιο αργά και όλες οι ουσίες μπορούν να μεταβολιστούν και να απεκκριθούν από τον οργανισμό ταχύτατα, ανάλογα την διούρηση, τον οργανισμό, την λειτουργικότητά του. Διευκρίνισε πάντως πως ο μεταβολισμός γίνεται μόνο εν ζωή, αν επέλθει θάνατος δεν υπάρχει πια μεταβολισμός ουσίας.
Σε σχέση με τα πρώτα ιατροδικαστικά πορίσματα των 2 μικρότερων παιδιών, ο κ. Τσαντίρης ξεκαθάρισε πως οι δύο νεκροψίες-νεκροτομές που είχαν διενεργηθεί ήταν πλήρεις. «Δεν θέλω να πω ότι λείπει κάποιο εύρημα. Μπορεί να μην έπρεπε να μπει η λέξη «ανεπάρκεια», αυτό το λέω ξεκάθαρα και εγώ. Δεν έπρεπε να μπει η αιτία θανάτου «ηπατική ανεπάρκεια».
Εγώ δεν την έβαλα και το άλλαξα. Αλλά τα ευρήματα, η νεκροψία-νεκροτομή, αυτή η τεχνική εργασία ήταν ορθή, καταγράφηκαν το σύνολο των ευρημάτων, υπάρχει η δυνατότητα επαναξιολόγησης του συνόλου του υλικού για να δούμε αν μπορεί να προκύψει συσχετισμός. Αν αυτά τα ευρήματα που έχουν προκληθεί στην Τζωρτζίνα, υφίστανται και στην Μαλένα, τότε θα μπορεί να γίνει ένας ασφαλής συσχετισμός, ανεξαρτήτως αν πέθανε από την χορήγηση της ουσίας αυτής ή συνέβη και κάτι άλλο, είναι ανεξάρτητα» σημείωσε.
Ερωτηθείς για τον θάνατο της Ίριδας και το αν θα μπορούσε η κεταμίνη να έχει κάποια σχέση με το πανάκι με το αίμα που βρέθηκε δίπλα της, ο κ. Τσαντίρης σημείωσε «το πανάκι μάλλον έχει σχέση και με μια πληγή μέσα στο στόμα του παιδιού, που άκουσα από ρεπορτάζ». «Θεωρώ ότι όλα αυτά τα δεδομένα κρίνονται υπό το πρίσμα του θετικού ευρήματος πια, ότι διαπιστώθηκε ουσία και ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε την εικόνα για το τι έχει συμβεί και στους άλλους δύο θανάτους» υποστήριξε ο ιατροδικαστής.
Αναφορικά με την κεταμίνη, σύμφωνα με τον κ. Τσαντίρη, κυκλοφορεί ως λευκή ουσία στο παρεμπόριο, χρησιμοποιείται ως αναισθητικό για ανθρώπινη χρήση αλλά και στην κτηνιατρική. Χορηγείται και στην παιδιατρική ως αναισθητικό. Στην Ελλάδα εισάγεται και διακινείται αποκλειστικά για ενδονοσοκομειακή χρήση, δηλαδή όποιος την βρει ή την έκλεψε ή την προμηθεύτηκε παράνομα. «Είναι μια ουσία που προκαλεί δοσοεξαρτώμενο αποτέλεσμα.
Σε χαμηλές δόσεις μπορεί να είναι παυσίπονο, σε λίγο υψηλότερες υπναγωγό, σε υψηλότερες αναισθητικό και σε υψηλότερες όπως εν προκειμένω να προκαλέσει θάνατο. Θα πρέπει να συζητηθεί πώς την βρήκε αυτή την ουσία. Είναι μια ουσία υδατοδιαλυτή και λιποδιαλυτή και με αυτόν τον τρόπο επιτρέπει να χορηγηθεί και ενδοφλεβίως που θα έχει και ταχύ αποτέλεσμα, ενδομυϊκώς, όπου θα έχει ένα πιο βραδύ αποτέλεσμα και θα χρειαστεί μεγαλύτερη συγκέντρωση και από του στόματος» εξήγησε ο κ. Τσαντίρης. Παράλληλα ανέφερε ότι η κεταμίνη χρησιμοποιείται και σε άλλες εγκληματικές πράξεις καθώς μεταξύ των δράσεών της προκαλεί αμνησία, ύπνωση γι’ αυτό και κυκλοφορεί παράνομα στο εμπόριο και είναι μάλιστα ακριβή ουσία.