Παρασκευή, 30 Αυγ.
27oC Αθήνα

Νεκρά ψάρια στο Βόλο: «Τοπική περιβαλλοντική καταστροφή, καλύτερα να αποτεφρωθούν» λέει καθηγητής του ΑΠΘ

Νεκρά ψάρια στο Βόλο: «Τοπική περιβαλλοντική καταστροφή, καλύτερα να αποτεφρωθούν» λέει καθηγητής του ΑΠΘ

«Τοπική περιβαλλοντική καταστροφή» χαρακτηρίζει ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος, για το φαινόμενο των νεκρών ψαριών στον Βόλο.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το φαινόμενο των νεκρών ψαριών στον Βόλο, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

«Θα το χαρακτήριζα σαν μια τοπική περιβαλλοντική καταστροφή. Υπάρχουν συνέπειες και περιβαλλοντικές και κοινωνικές. Έχουν πληγεί άτομα που ασχολούνται με τον τουρισμό και με την εστίαση. Τα ψόφια ψάρια αρχίζουν και αποσυντίθενται στο νερό, λίγο αργότερα από ότι στη στεριά», τόνισε ο κ. Φυτιάνος, μιλώντας στην ΕΡΤ3.

«Από τη στιγμή που αποσυντίθενται αρχίζουν και αναπτύσσονται μικροοργανισμοί», όπως ανέφερε και πρόσθεσε αναφορικά με το αν μπορεί κανείς να κολυμπήσει σε αυτά τα νερά, καθώς και αν συνίσταται η ταφή αυτών των ψαριών», υπογράμμισε.

«Με τίποτα…Εκτός από το κολύμπι και για την αλιεία πρέπει να υπάρχουν σαφείς αποφάσεις, κατόπιν ελέγχων, αν θα μπορέσει να ξεκινήσει και πάλι η αλιεία. Παράλληλα η ταφή των ψαριών αποτελεί μια υγειονομική βόμβα, αυτά αποσυντίθενται και με τα νερά των βροχών καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Συνιστάται η καύση, τέτοιος καυστήρας υπάρχει στη Λάρισα. Ταφή σε καμία περίπτωση. Αυτό που με στενοχωρεί όμως είναι ότι είπαν δε δούλευε το αντλιοστάσιο της Πέτρας, για αυτό και δεν μπορούσαν να κλείσουν το θυρόφραγμα. Μέσα σε ένα βράδυ βρέθηκαν όμως και τα χρήματα και είπαν ότι θα το κλείσουν. Δρούμε κάπως στη χώρα μας, πυροσβεστικά», όπως επισήμανε ο κ.Φυτιάνος.

 

 

 

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις