Διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της Αττικής σημειώθηκαν με την έλευση του 2012, αναστατώνοντας τους πολίτες που περίμεναν να διασκεδάσουν τις πρώτες ώρες του νέου έτους.
Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση παρατηρήθηκαν στου Παπάγου, την Κηφισιά, το Κολωνάκι, το Παγκράτι, το Μοσχάτο, τα Πατήσια και το Γαλάτσι, προφανώς από τις απότομες εναλλαγές στην τάση του ρεύματος.
Η τάση να κατεβάζουμε τον γενικό λίγο πριν εκπνεύσει ο παλιός χρόνος και να τον ανεβάζουμε με την έλευση του νέου, προκάλεσε προβλήματα και πολλοί συμπολίτες μας υποδέχτηκαν το νέο έτος στο …σκοτάδι.
Έτσι, εκεί που οικογένειες, φίλοι και συγγενείς περίμεναν να φωταγωγηθεί το σπίτι, βρέθηκαν να ανάβουν κεράκια για να ευχυθούν ο ένας στον άλλον «καλή χρονιά».
Παρά την ατυχία τους όμως, τα μεταξύ τους πειράγματα δεν σταμάτησαν και κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να πειράξουν τους οικοδεσπότες, λέγοτας ότι τους έκοψε το ρεύμα η ΔΕΗ γιατί δεν είχαν …πληρώσει το χαράτσι στο ακίνητο.
Ηλεκτροσόκ από τη ΔΕΗ για καταναλωτές και επιχειρήσεις
Ποδαρικό όμως και με τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα κυμαίνονται μεσοσταθμικά στο 12,2%, κάνει το 2012 για περίπου πέντε εκατομμύρια οικιακούς καταναλωτές, χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες.
Το μέσο ποσοστό αύξησης των τιμολογίων που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κινείται στο 9,2%.
Στην πραγματικότητα ωστόσο η μέση επιβάρυνση θα είναι διψήφια και θα κυμανθεί γύρω στο 12,2%, καθώς στο ποσοστό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η αύξηση του τέλους ΑΠΕ (+3% μεσοσταθμικά), που είχε αποφασιστεί προ δεκαημέρου και θα ισχύσει επίσης από την αρχή του χρόνου. Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη για ένα μέσο νοικοκυριό; Σημαίνουν επιπλέον επιβάρυνση 70 ευρώ τον χρόνο για οικογένεια με μέση κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Τα ποσοστά αυτά είναι μεσοσταθμικά, γεγονός που σημαίνει ότι κάποια κλιμάκια κατανάλωσης θα επιβαρυνθούν περισσότερο.
Αυτά θα γίνουν γνωστά όταν η ΔΕΗ εξειδικεύσει τις αυξήσεις την επόμενη εβδομάδα ανά κλιμάκιο και ανά κατηγορία τιμολογίου (οικιακά, εμπορικά, βιομηχανικά, αγροτικά κτλ.).
Στη ανακοίνωση του ο κ. Παπακωνσταντίνου καλεί τη ΔΕΗ να επιβαρύνει περισσότερο τις υψηλές καταναλώσεις και λιγότερο τις χαμηλές, να υπάρξει «λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων», χωρίς καμία δυσμενή μεταβολή στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και στο τιμολόγιο των πολυτέκνων (265.000 νοικοκυριά).
Εξηγεί επίσης γιατί το υπουργείο δεν έκανε δεκτή την εισήγηση της ΔΕΗ για μεσοσταθμική αύξηση 20% των τιμολογίων, συμπεριλαμβανομένου του τέλους ΑΠΕ, «γιατί είναι αδιανόητη μια τόσο μεγάλη αύξηση της επιβάρυνσης του καταναλωτή, αλλά και γιατί το υπουργείο θεωρεί ότι δεν έχει εξαντληθεί κάθε άλλο μέσο μείωσης του κόστους και βελτίωσης των αποτελεσμάτων της Επιχείρησης». Σε αυτό το πλαίσιο προαναγγέλλει γενναίο ψαλίδι σε δαπάνες και παροχές της ΔΕΗ. Ζητεί από τη διοίκησή της να περικόψει περαιτέρω κατά 10%-15% το λειτουργικό της κόστος, να περιορίσει και άλλο το κόστος μισθοδοσίας της, καθώς και να καταργήσει μια σειρά παροχών που απολαμβάνει το προσωπικό της, όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια που έχουν 55.000 άτομα (υπάλληλοι και συνταξιούχοι της εταιρείας) και που κοστίζει στην εταιρεία 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Επίσης, της ζητεί να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο και να πετύχει κερδοφορία το 2012, ενώ την καλεί να μειώσει το χρέος της (4,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011), αξιοποιώντας πάγιά της, όπως έσοδα από πώληση μονάδων. Παράλληλα προαναγγέλλει ότι εξετάζεται να μειωθεί το τέλος για την ΕΡΤ που πληρώνεται μέσω των τιμολογίων «φουσκώνοντας» το τελικό ύψος τους.