Στις 2 Φεβρουαρίου 2018 το Συμβούλιο είχε απορρίψει το αίτημα των Τουρκικών Αρχών να εκδοθεί ο πρώτος από τους 9, ο 60χρονος Mehmet Dogan, καθώς ήδη είχε χαρακτηριστεί πολιτικός πρόσφυγας από τη Γαλλία, με βάση τη συνθήκη της Γενεύης του 1951.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει κάνει αίτημα έκδοσης και για μία ακόμη εκ των εννέα συλληφθέντων του Δεκεμβρίου.
Το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Ουρανίας Σταθέα, η οποία τόνισε πως σε περίπτωση έκδοσης του υπάρχει κίνδυνος να δικαστεί για αλλά αδικήματα από αυτά για τα οποία ζητείται, ενώ τα νέα στοιχεία που είχε ζητήσει το συμβούλιο από την Τουρκία είναι μια απλή περίληψη των προηγούμενων, που είναι ελλιπή και αόριστα.
“Δεν συντρεχουν οι προϋποθέσεις για να λάβει χώρα η έκδοση του παρόντος κατηγορουμένου στις τουρκικές αρχές” τόνισε.
“Η Τουρκία με κατηγορεί άδεια”
Νωρίτερα ο ίδιος ο 48χρονος τόνισε “Η Τουρκία με ζητάει επειδή ήμουν επαναστάτης και αγωνίζομαι εναντίον του φασιστικού συστήματος. Δεν μπορεί να προσκομίσει κάτι χειροπιαστό. Με ζητάει για πράξεις (ένοπλη επίθεση στον γενικό εισαγγελέα στην Τουρκία το 2015) ενώ εγώ ήμουν κρατούμενος στη Γερμανία.”
Ο 48χρονος οδηγήθηκε πάλι στη φυλακή καθώς κρατείται για αδικήματα και στην Ελλάδα (εκρηκτικά κλπ).
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς αυτή η απόφαση κορυφώνει το διπλωματικό “θρίλερ” μεταξύ των δύο χωρών, καθώς έρχεται ενώ οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται στην Τουρκία με το μέλλον τους να είναι άγνωστο.