Ελλάδα

Νέο σοκ με μειώσεις στις συντάξεις από 1.000 ευρώ και πάνω

Μάλιστα, με βάση τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, δεν είναι διασφαλισμένες ούτε και οι συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ.

Θα κάνουμε κάθε πιθανό μέτρο ώστε να μην υπάρχουν μειώσεις σε συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ και με την αρχιτεκτονική του συστήματος να έχουμε έναν δίκαιο τρόπο απονομής των συντάξεων για όλους” είπε ο υπουργός Εργασίας μετά από σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αν και το υπουργείο διαψεύδει τα κατά καιρούς σενάρια για περικοπές που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 10% στις συντάξεις αυτή τη φορά φάνηκε να υπονοεί σαφέστατα ότι θα υπάρξουν περικοπές, θέτοντας μάλιστα ο ίδιος το όριο στα 1.000 ευρώ.

Το τελευταίο σενάριο που διέρρευσε αναφέρει περικοπές σε πέντε διαφορετικές κλίμακες, συμπεριλαμβανομένων και των συντάξεων κάτω των 1.000 ευρώ:

1η κλίμακα: Μείωση 3% από τα 500,00 ευρώ ως τα 1.000,00 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης και σε όλο το ποσό
2η κλίμακα: Μείωση 4% από τα 1.000,01 ευρώ ως τα 1.500,00 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης και σε όλο το ποσό
3η κλίμακα: Μείωση 5% από τα 1.500,01 ευρώ ως τα 2.000,00 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης και σε όλο το ποσό
4η κλίμακα: Μείωση 6% από τα 2.000,01 ευρώ ως τα 2.500,00 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης και σε όλο το ποσό
5η κλίμακα: Μείωση 7% από τα 2.500,01 ευρώ και άνω στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης και σε όλο το ποσό

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις, μέσω της γενικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο, να είναι δίκαιο και να προστατεύει όσους λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις.
«Δεν έχουμε σκοπό να νομοθετήσουμε δι’ αλληλογραφίας ή να διεκπεραιώνουμε ό,τι μας έρχεται από έξω. Έχουμε σκοπό να προωθήσουμε πολιτικές με αριστερό και κοινωνικό πρόσωπο», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του ασφαλιστικού θα εξασφαλίσει δίκαιη σύνταξη για όλους, και παράλληλα θα αποφύγει μέτρα όπως είναι η εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος, οι μειώσεις στις χαμηλότερες συντάξεις και η μείωση του ΕΚΑΣ. «Δεν πρόκειται να επιδιώξουμε την επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», είπε, προσθέτοντας όμως ότι «απαιτείται άμεση θεσμική αλλαγή».

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, τόνισε ότι το σύστημα έχει καταστεί πλήρως μη βιώσιμο λόγω της υψηλής ανεργίας, η οποία υπονομεύει την εισπρακτική του βάση, και της καταλήστευσης των αποθεματικών του μετά την απομείωση των ελληνικών ομολόγων μέσω του PSI. Επικαλέστηκε μάλιστα τα επίσημα στοιχεία του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), σύμφωνα με τα οποία το 80% των κινητών αξιών που επενδύθηκε σε τίτλους εξανεμίστηκε μετά την εφαρμογή του PSI.

Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι θα υπάρξουν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις ομαδικές απολύσεις, με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο, και τόνισε ότι στα θέματα αυτά «θέλουμε να είμαστε από την πλευρά του κόσμου της εργασίας».

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα