- Δάνεια από μεγάλες ευρωπαϊκές Τράπεζες με χαμηλότερο επιτόκιο επιδιώκει η κυβέρνηση - Τελεσίγραφο Παπανδρέου σε Μέρκελ από τη Βουλή - 'Οχι στην βοήθεια λέει το 61% των γερμανών - Μόνο το ΔΝΤ βλέπει η Μέρκελ - Κύμα συμπαράστασης στην Ελλάδα από χώρες της ΕΕ
Εγκαταλείπεται πλέον από την κυβέρνηση η “λύση” της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsit, οι συζητήσεις με υψηλότατα στελέχη του ΔΝΤ είχαν προχωρήσει σχεδόν μέχρι την επίτευξη συμφωνίας για δανεισμό με επιτόκιο 2,7 ως 3,3%.
Ωστόσο οι δηλώσεις Μπαρόζο και Μέρκελ, που “απενοχοποιούσαν” την προσφυγή μιας χώρας της ευρωζώνης στο Ταμείο, αφαίρεσαν το διαπραγματευτικό ατού από τα χέρια της κυβέρνησης.
Επιπλέον εκτιμήθηκε ότι θα ήταν κοινωνικά δυσβάστακτο το κόστος της προσφυγής, τόσο συμβολικά, όσο και λόγω των όρων για τον δανεισμό.
Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης έλεγε στο Newsit ότι η λύση που προκρίνεται είναι των διμερών δανείων -με την “ομπρέλα” της Ε.Ε.- κυρίως από “κονσόρτσιουμ” μεγάλων ευρωπαϊκών Τραπεζών ή και από κράτη-μέλη της Ε.Ε., έστω κι αν το επιτόκιο θα είναι μεγαλύτερο. Σημείωνε παράλληλα πως στόχος της κυβέρνησης είναι αυτό το επιτόκιο “να έχει μπροστά το νούμερο 5”. Σημειώνεται ότι με βάση την διακύμανση των spreads αυτή την περίοδο, το επιτόκιο δανεισμού φτάνει γύρω στο 6,5%.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί “πράσινο φως” για τον δανεισμό της Ελλάδας στο Συμβούλιο Κορυφής, στις 25 και 26 Μαρτίου, παρά τη δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου ότι το θέμα της Ελλάδας δεν θα είναι στην ατζέντα του Συμβουλίου.
Η κοινή γνώμη της Γερμανίας εξακολουθεί να είναι αρνητική στο ενδεχόμενο βοήθειας στην Ελλάδα με το 61% σύμφωνα με τους Financial Times να είναι αντίθετο. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, επανέλαβε σήμερα την άρνηση της χώρας του να εγκρίνει άμεσα έναν μηχανισμό οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, παρά τις πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Βρισκόμαστε τρείς ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής και το κύμα συμπαράστασης προς τη χώρα μας εκφράζεται τόσο μέσω του ίδιου του προέδρου της Κομισιον, όσο και υπουργών Εξωτερικών από τουλάχιστον 4 χώρες!
Η Ευρώπη δεν θα εγκατελείψει την Ελλάδα, δήλωσε και ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επερχόμενος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίκτορ Κονστάνσιο, που τάχθηκε κατά της ελληνικής προσφυγής στο ΔΝΤ.
Στο εσωτερικό, ωστόσο το κλίμα δεν λέει να βελτιωθεί με τα spread να φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη και το χρηματιστήριο να καταποντίζεται.
Ταυτόχρονα και η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι αισιόδοξη, προβλέποντας περαιτέρω ύφεση 2%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οχι στην βοήθεια στην Ελλάδα λέει το 61% των γερμανών
Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων ο πρόεδρος του Eurogroup