Για πέντε μήνες παρέμεινε στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου «Σωτηρία» και έδωσε μάχη με τον κορονοϊό για να κρατηθεί στη ζωή. Τελικά τα κατάφερε και πήρε εξιτήριο σκορπίζοντας χαμόγελα στους δικούς της ανθρώπους αλλά και στους γιατρούς του νοσηλευτικού ιδρύματος που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τη βοηθήσουν στον άνισο αγώνα της.
Η 72χρονη γυναίκα που έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη εισήχθη πριν από 140 ημέρες στη ΜΕΘ και στις 13 Ιανουαρίου 2021 έφυγε νικήτρια. Πρόκειται για μια από τις πιο μακροχρόνιες περιπτώσεις διασωληνώσεων στην καταπολέμηση του φονικού ιού που έχουν συμβεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα.
Ιδού τι περιγράφει στο newsit.gr, η Σοφία Πουρίκη, πνευμονολόγος-εντατικολόγος σε μία από τις δύο ΜΕΘ COVID-19 του «Σωτηρία» για αυτό το εξιτήριο «θαύμα».
«Η προχθεσινή ημέρα για τη ΜΕΘ στην οποία εργάζομαι ως εντατικολόγος είναι μέρα γιορτής. Μία ασθενής 72 χρονών, μετά από 140 περίπου μέρες νοσηλείας, με μόνο ιστορικό το σακχαρώδη διαβήτη και αφού η κατάσταση της υγείας της, πέρασε δια πυρός και σιδήρου παίρνει εξιτήριο από τη μονάδα και πηγαίνει σε κάποιο κέντρο αποκατάστασης. Όλο το προσωπικό νιώθει υπερηφάνεια. Από τον πρώτο σε βαθμό ιατρό μέχρι και τον βοηθό θαλάμου. Όλα ήταν έτοιμα από νωρίς πρωί. Τα χαρτιά που θα τη συνόδευαν, τα φάρμακα που θα έπαιρνε μαζί της, η περιποίηση της που είχε γίνει με περισσή φροντίδα, τα κλινοσκεπάσματα με προσοχή είχαν τοποθετηθεί πάνω της.
Όλοι περιμέναμε να έρθει το ασθενοφόρο που θα την παραλάβει, να την πάει σε μία καινούργια αγκαλιά ανθρώπων που θα τη βοηθήσουν να ξεπεράσει όλες τις σωματικές πληγές που τις άφησε η COVID 19 και θα την επαναφέρουν σχεδόν ίδια, όπως ήταν πριν αρρωστήσει.
Πρόκειται για μια από τις πιο μακροχρόνιες περιπτώσεις διασωληνώσεων στην καταπολέμηση του φονικού ιού που έχουν συμβεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα
Και με μία υπόσχεση, να μην ξαναέρθει σε εμάς ως ασθενής, αλλά σαν επισκέπτης για να γνωρίσει επιτέλους ποιοι ήταν αυτοί οι ήρωες πίσω από τις μάσκες που την φρόντιζαν νυχθημερόν, ποιοι πάλεψαν κόντρα στις προβλέψεις, ποιοι παραμέρισαν το θάνατο και του είπαν κατάματα ‘όχι τώρα…όχι αυτήν’. Βοήθησε βέβαια και η ίδια. Πάλεψε τόσο γενναία, τόσο πεισματικά, τόσο ενάντια στις προβλέψεις. Και μαζί φτάσαμε σε αυτήν την ημέρα, την ημέρα γιορτής.
Και το ασθενοφόρο ήρθε να την πάρει από κοντά μας. Την παραδίδουμε και παραδίδουμε μαζί της τους κόπους μας, τα ξενύχτια μας, την κλινική και θεωρητική εμπειρία μας. Η ασθενής φεύγει με ένα χαμόγελο στα χείλη, συνοδευόμενη από το προσωπικό του καινούργιου της σπιτιού.
Και καθώς απομακρύνεται, τα συναισθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο: χαρά, αγωνία αλλά και λύπη για τους ανθρώπους που δε στάθηκαν τόσο τυχεροί όσο αυτή και έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό, τους συγγενείς που δε θα τους ξαναδούν και μία ελπίδα να τα καταφέρουν και οι υπόλοιποι ασθενείς μας να βγουν νικητές ή να μην υπάρξουν άλλοι ασθενείς».
Ο καθημερινός σκληρός αγώνας στις ΜΕΘ του κορονοϊού
Η Σοφία Πουρίκη μας μίλησε ακόμα για τη σκληρή καθημερινότητα γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και ασθενών στο νοσοκομείο «Σωτηρία», εκεί όπου μαίνεται αδιάκοπη η πολύμηνη μάχη ενάντια στον κορονοϊό. Η κ.Πουρίκη περιγράφει πως λίγα λεπτά αφ’ ότου έχει αποχωρήσει η 72 χρονη από τη ΜΕΘ, οι γιατροί δέχονται ένα νέο επείγον τηλεφώνημα.
– « ‘Γειά σας από την 9η πνευμονολογική κλινική τηλεφωνούμε. Διασωληνώσαμε έναν ασθενή 75 χρονών….»
-« Σταθεροποιήστε τον και φέρτε τον’».
«Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αμείλικτη» μας λέει η Σοφία και συνεχίζει: «παρατηρούμε ότι οι κλινικές αρχίζουν πάλι να γεμίζουν με νοσηλευομένους ασθενείς, μετά από περίοδο των Χριστουγέννων, όταν και ο κόσμος χαλάρωσε και δεν τήρησε ευλαβικά τα μέτρα ασφαλείας/προστασίας. Αρχίζει η άνοδος των κρουσμάτων, κάτι που στις μονάδες θα το δούμε μετά από την παρέλευση 10-15 ημερών».
Ποια είναι η εικόνα αυτή τη στιγμή στο «Σωτηρία» και η παράκληση των γιατρών
Σύμφωνα με την κ. Πουρίκη, προς το παρόν, υπάρχουν αρκετά κενά κρεβάτια στις μονάδες, αλλά όπως εξηγεί η ίδια: «κανείς δεν ξέρει αν αυτό που βλέπουμε τώρα είναι αρχή ενός τρίτου επιδημικού κύματος ή μια μικρή έξαρση στην αποδρομή του δεύτερου κύματος. Και αν πρόκειται για τρίτο κύμα πόσο βαρύ θα είναι. Ελπίζουμε, να μην υπάρξει τρίτο κύμα ή αν υπάρξει να είναι λιγότερο έντονο από το δεύτερο, γιατί, και το καλύτερο σύστημα υγείας να είχαμε, ο αριθμός των κρεβατιών είναι πεπερασμένος και οι αντοχές του ήδη καταπονημένου υγειονομικού δυναμικού θα ξεπεράσουν τα όρια του. Και μέχρι την τελική νίκη, με την εμβολιαστική κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, ώστε να επανέλθουμε στην ζωή που είχαμε και μας στέρησε τόσο βάναυσα ο κορονοϊός, για να ξαναπάρουμε αγκαλιά τους ανθρώπους μας, να ξαναβγούμε να διασκεδάσουμε, να ταξιδέψουμε, η παράκληση είναι μία: τηρείτε ευλαβικά τα μέτρα ασφαλείας!»
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου