Ελλάδα

Νικήτας Κακλαμάνης για τις δικογραφίες των Τεμπών: «Δεν αποκρύφθηκε τίποτα» – Η απάντηση σε Ζωή Κωνσταντοπούλου

Διαψεύδει η Γεροβασίλη ότι η κυβέρνηση απέκρυψε τη δικογραφία για το μπάζωμα στα Τέμπη

«Δεν αποκρύφθηκε απολύτως τίποτα» ήταν η απάντηση του προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη στη Διάσκεψη των Προέδρων σχετικά με τις δικογραφίες των Τεμπών.

Αναφερόμενος στο αίτημα συγγενών θυμάτων των Τεμπών με το οποίο ζητούν να ενημερωθούν για την πορεία των δικογραφιών που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή, ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε ότι αυτό θα παραδοθεί στους βουλευτές ώστε να λάβουν γνώση του περιεχομένου του.

Ωστόσο, ο ίδιος με βάση τον ΚτΒ ως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, δεν απαντά σε αιτήματα πολιτών, παρά ενημερώνει αρμοδίως το Σώμα δια των εκπροσώπων του.

Ο κ. Κακλαμάνης, κατά την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, απάντησε στα αιτήματα που του έχει καταθέσει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και μετά οποία του ζητά να διαβιβαστούν στην Επιτροπή Διαφάνειας όλες οι ποινικές δικογραφίες που βρίσκονται στην Ειδική Γραμματεία Προέδρου Βουλής και αφορούν τα Τέμπη, «προκειμένου να γίνει σχετική διερεύνηση από την Επιτροπή, με βάση τις αυξημένες αρμοδιότητές της».

Επίσης, ζητά να διαβιβαστούν στην Επιτροπή και όλα τα στοιχεία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και να της χορηγηθεί «πλήρης κατάλογος των δικογραφιών που βρίσκονται στην Ειδική Γραμματεία Προέδρου Βουλής και έχουν διαβιβαστεί κατά την τρέχουσα και την προηγούμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο, καθώς και – εφόσον υπάρχει – κατάλογος με τις δικογραφίες.

Από την πλευρά του ο κ. Κακλαμάνης, επικαλούμενος τα σχετικά άρθρα του ΚτΒ της απάντησε ότι «σύμφωνα με το άρθρο 43Α πέραν του κοινοβουλευτικού ελέγχου τον οποίο μπορεί να ασκεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επί των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, των ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της δραστηριότητας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, έχει και την αρμοδιότητα να συλλέγει πληροφορίες και έγγραφα και να καλεί και εξετάζει πρόσωπα με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147 του Κανονισμού της Βουλής, που αφορούν τις Εξεταστικές Επιτροπές».

Πρόσθεσε δε ότι «το άρθρο 146 ορίζει πως  η Επιτροπή μπορεί να ζητά προφορικές ή γραπτές πληροφορίες από δημόσιες αρχές, διοικήσεις νομικών προσώπων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς και από τους πολίτες, όπως και να ζητά να της προσκομιστούν δημόσια και άλλα έγγραφα που υπάρχουν στα αρχεία του Κράτους. Τρεις είναι οι κατηγορίες αποδεκτών του αιτήματος της Επιτροπής για τη συλλογή πληροφοριών και εγγράφων: οι αρμόδιοι Υπουργοί, οι διοικήσεις των νομικών προσώπων δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, και οι εξεταζόμενοι πολίτες. Το δε άρθρο 147 ορίζει πως  η Επιτροπή μπορεί να καλεί και να εξετάζει μάρτυρες, να ενεργεί αυτοψία ή να διατάσσει πραγματογνωμοσύνη με τους όρους και τις διατυπώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται η σχετική διαδικασία, όπως αναφέρεται και ότι η Επιτροπή μπορεί να αναθέτει τη διενέργεια ορισμένων ειδικά κατονομαζόμενων πράξεων έρευνας σε ένα ή περισσότερα μέλη της ή σε εφέτη ή πρωτοδίκη που υπηρετούν στην περιφέρεια όπου πρόκειται να διεξαχθεί η σχετική έρευνα».

Από αυτά, είπε ο κ. Κακλαμάνης «είναι σαφές το συμπέρασμα ότι κανείς δεν αποστέλλει εξ οικείας πρωτοβουλίας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί ή έγγραφα των αρχείων του Κράτους ή άλλα έγραφα, δημόσιων και ιδιωτικών νομικών προσώπων, χωρίς να έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Επιτροπή».

Μάλιστα, συμπλήρωσε ο κ. Κακλμανάνης «ο Κανονισμός της Βουλής δεν αναφέρει καν τον Πρόεδρο της Βουλής μεταξύ των αποδεκτών των σχετικών αιτημάτων, ενώ αναφέρει τους αρμόδιους Υπουργούς και τις διοικήσεις των νομικών προσώπων. Προφανές είναι ότι μόνο η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει, αφού τεθεί σχετικό ζήτημα και μετά από σχετική συζήτηση, περί του πρακτέου. Και, βέβαια, δεν υποκαθίσταται ο Πρόεδρος της Βουλής στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ο Πρόεδρος της Βουλής, και κάθε Βουλευτής όπως και κάθε όργανο της Βουλής οφείλει να ενεργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής».

Για  το δεύτερο αίτημα της κυρίας Κωνσταντοπούλου, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε ότι «το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής είναι δημόσιο έγγραφο προσιτό και γνωστό σε όλους.

Σχετικά με τις  δικογραφίες και εάν αυτές έμειναν σε κάποιο συρτάρι, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι όλες που έχουν έρθει στη Βουλή έχουν ανακοινωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και ότι, εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει κατάλογος ποινικών δικογραφιών στην Ειδική Γραμματεία του Προέδρου της Βουλής πέραν του προβλεπόμενου βιβλίου εισερχομένων».

Τόνισε πως «τα συμπληρωματικά έγγραφα που έρχονται προς συσχέτιση άλλης ήδη ανακοινωθήσας δικογραφίας, δεν ανακοινώνονται τουλάχιστον από το 2005 και μετά, από κανέναν Πρόεδρο Βουλής. Ουδέποτε έγγραφο συμπληρωματικό ανακοινώθηκε. Απλά ενσωματώνεται στην κύρια δικογραφία. Οποιοσδήποτε συνάδελφος από την αντιπολίτευση ήθελε, μπορούσε να δει τη δικογραφία».

Για το θέμα της «δικογραφίας Τριαντόπουλου» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, δήλωσε ότι είναι ασαφές στον Κανονισμό της Βουλής, εάν πρέπει να ανακοινώνονται τα συμπληρωματικά στοιχεία.

Το κόμμα της, πάντως, πρόσθεσε, απέκτησε γνώση των στοιχείων αυτών και διαπίστωσε ότι ήταν υπόθεση «παράβασης καθήκοντος», άρα «πλημμέλημα», και αποφάσισε το περασμένο φθινόπωρο να μην ζητήσει τη σύσταση προκαταρκτικής (προανακριτικής) επιτροπής της Βουλής.

 

 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα