Site icon NewsIT
15:54 | 26.05.21

Νίκος Παλαιοκώστας: Αντιμέτωπος με νεφρική ανεπάρκεια και «τύφλωση»

Νίκος Παλαιοκώστας
Newsit Newsroom

Ανεμομαζέματα και διαβολοσκορπίσματα! Ο Νίκος Παλαιοκώστας, ο διαβόητος ληστής τραπεζών, ο απαγωγέας του μεγαλοβιομήχανου Αλέξανδρου Χαΐτογλου [Μακεδονικός χαλβάς], που παρέμεινε καταζητούμενος για δυο σχεδόν δεκαετίες, αυτή την φορά ως έγκλειστος των φυλακών Αγίου Στεφάνου Πατρών, δεν βρίσκεται αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη, αλλά με τον… εαυτό του.

Με τις συνέπειες ενός πολυδραπέτη που ζούσε σαν κυνηγημένο αγρίμι στα βουνά Κόζιακας και Παρνασσός. Ο άλλοτε ορεσίβιος κατάδικος, πληρώνει σήμερα πολύ βαρύ το τίμημα της ελευθερίας του που δεν ήταν παντοτινή.

Ο Τρικαλινός ληστής, που φυγοδικούσε σε σπηλιές στα Άγραφα και την Πίνδο με θερμοκρασίες κάτω απ’ το μηδέν, εδώ και δέκα ημέρες υποβάλλεται στην επίπονη διαδικασία της αιμοκάθαρσης αφού οι γιατροί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο, έχουν διαγνώσει ότι ήδη έχει χάσει τον ένα του νεφρό. Και όχι μόνο αυτό, ο 61χρονος που κάποτε διέκρινε σαν γεράκι τους διώκτες του, τώρα έχει χάσει και την όραση απ’ το ένα του μάτι, λόγω της ωχράς κηλίδας.

Αρνείται τα φάρμακα και επιμένει στα σκόρδα

Και όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της άρνησής του να μην αντιμετωπίσει μέσα στην φυλακή την χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση με φάρμακα αλλά με βότανα, όπως τα αγαπημένα του σκόρδα. Και ιδού το αποτέλεσμα: οξεία νεφρική ανεπάρκεια και ανεπανόρθωτη βλάβη στην ωχρά κηλίδα, στον λεπτό χιτώνα στο πίσω μέρος του οφθαλμού που παίζει τον ρόλο φωτογραφικού φιλμ για την αποτύπωση των οπτικών πληροφοριών. «Είναι το σημείο –όπως του εξήγησαν οι θεράποντες ιατροί- στο οποίο εστιάζεται το φως όταν κοιτά ένα αντικείμενο, η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την ευκρινή όραση (λεπτομέρειες των αντικειμένων), καθώς και για την αντίληψη των χρωμάτων».

Ήταν ο «μέντορας» του αδελφού του Βασίλη Παλαιοκώστα

Ο Νίκος Παλαιοκώστας γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μοσχόφυτο των Τρικάλων. Είναι ένα από τα πέντε παιδιά του Λεωνίδα και της Γεωργίας Παλαιοκώστα. Το 1979 αποφασίζει να γίνει ναυτικός και μπαρκάρει στα καράβια. Πολύ γρήγορα, όμως, θα εγκαταλείψει τη θάλασσα και θα επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου θα αρχίσει να επιδίδεται σε μικροκλοπές και διαρρήξεις μαζί με τον μικρότερο αδερφό του, τον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα που απέδρασε δυο φορές με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Νίκος Παλαιοκώστας

Η ληστεία-μαμούθ στην Καλαμπάκα

Το 1988 ο Νίκος Παλαιοκώστας βρίσκεται φυλακισμένος στις φυλακές των Τρικάλων αλλά με τη βοήθεια του αδερφού του Βασίλη, θα δραπετεύσει στις 18 Δεκεμβρίου αυτού του έτους. Ωστόσο, στις 3 Φεβρουαρίου του 1990 ο Νίκος συλλαμβάνεται και πάλι για κλοπές ενώ τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου συλλαμβάνεται και ο Βασίλης για κλοπή αυτοκινήτου ενώ προετοίμαζε σχέδιο για να βοηθήσει τον αδερφό του να δραπετεύσει και πάλι.

Click4more: Φυλακές Δομοκού: Με βαρύ παρελθόν ο ισοβίτης που έδειρε τον «ληστή με τα μαύρα»

Η γνωριμία του Παλαιοκώστα με τον Κώστα Σαμαρά (γνωστό με τα παρατσούκλια Καλλιτέχνης ή Πεταλούδας) την δεκαετία του 1980 υπήρξε καθοριστικής σημασίας αφού οι τρεις τους ξεκίνησαν να διαπράττουν ληστείες τραπεζών σε διάφορες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Η πιο γνωστή ληστεία από αυτές έγινε τον Ιούνιο του 1992, όπου λήστεψαν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα Τρικάλων αρπάζοντας 125.000.000 δραχμές, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη σε λεία, ληστεία τράπεζας στην Ελλάδα.

Η απαγωγή του «βασιλιά» του «Μακεδονικού χαλβά»

Την Παρασκευή της 15ης Δεκεμβρίου 1995, η ομάδα Παλαιοκώστα ή Σαμαρά πραγματοποίησε την πρώτη απαγωγή στην Ελλάδα, απαγάγοντας μέσα από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη τον βιομήχανο Αλέξανδρο Χαΐτογλου. Η ομάδα Παλαιοκώστα ζήτησε τότε λύτρα ύψους 260.000.000 δρχ. για να αφήσουν ελεύθερο τον βιομήχανο. Η οικογένεια Χαΐτογλου κατέβαλε τα λύτρα στους απαγωγείς, με τις διωκτικές αρχές να εξαπολύουν για την εποχή ένα μεγάλο ανθρωποκυνηγητό, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν και να συλλάβουν την ομάδα Παλαιοκώστα. Μόνο μετά από 3 χρόνια ερευνών και καταδιώξεων, το 1999 κατάφεραν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα καθώς μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα στο 90ο χλμ. της εθνικής οδού Λαμίας – Λειβαδιάς, οι αρχές συνέλαβαν τον Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος και στην συνέχεια καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για την απαγωγή Χαΐτογλου.

Στης φυλακής τα σίδερα για 15 συνεχόμενα χρόνια

Ο καταζητούμενος επί 17 ολόκληρα χρόνια, Νίκος Παλαιοκώστας τελικά θα συλληφθεί την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου του 2006, έξω από το χωριό Λιβάδι στον Παρνασσό, πέφτοντας σε ένα μπλόκο που είχε στήσει η αστυνομία της Λιβαδειάς. Ο Παλαιοκώστας προσπάθησε να αποφύγει το μπλόκο, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα με το αυτοκίνητο που οδηγούσε, αλλά εξετράπη της πορείας του και βγήκε εκτός δρόμου. Μέσα στο αυτοκίνητο εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς ένα αυτόματο όπλο καθώς και σφαίρες.

Οι βαριές καταδίκες

Μέχρι σήμερα, ο Νίκος Παλαιοκώστας βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας. Σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Νίκος Παλαιοκώστας θα εκτίσει ποινή 197 ετών και 376 μηνών για σωρεία αδικημάτων. Το 2018 και μετά από 13 αιτήσεις για παροχή ολιγοήμερης άδειας, η αίτηση του ενώ αρχικά έγινε δεκτή στην συνέχεια όμως απορρίφθηκε, με το αιτιολογικό να είναι πάντοτε το ίδιο: «Το αίτημά σας για χορήγηση αδείας απερρίφθη, διότι η ποινική σας κατάσταση και η σχέση σας με την ελληνική Δικαιοσύνη δεν παρέχουν τη βεβαιότητα ότι θα κάνετε ορθή χρήση αυτής».

Στην… παράταση έχασε την άδεια

Τον περασμένο Σεπτέμβρη όμως όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newsit.gr, βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός φυλακής καθώς ο διευθυντής και η κοινωνική λειτουργός έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για ολιγοήμερη άδεια, αλλά διαφώνησε ο αρμόδιος εισαγγελέας, η σύμφωνη γνώμη του οποίου είναι άκρως απαραίτητη. Ωστόσο ο 61χρονος, δεν είχε τη δυνατότητα να επανέλθει με νέο αίτημα καθώς λόγω κορονοϊού όλες οι άδειες έχουν ανασταλεί και τα αρμόδια συμβούλια δε συνεδριάζουν για να εξετάσουν τέτοιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες δρομολογείται η μεταγωγή του από τον Άγιο Στέφανο Πατρών στις φυλακές Κορυδαλλού, προκειμένου να μπαινοβγαίνει στο κοντινότερο νοσοκομείο για αιμοκάθαρση. Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο, νοσηλεύτηκε για εφτά ημέρες και τώρα βρίσκεται ήδη πίσω στο κελί του στον Άγιο Στέφανο.

Βασίλης Χήτος
Φωτογραφίες αρχείου: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version