Ελλάδα

Νίκος Τζανάκης για το νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας στο Ηράκλειο: «Μεγάλη προσοχή, διανύουμε την εποχή της νόσου»

Οι οδηγίες για πρόληψη του Νίκου Τζανάκη στους πολίτες και οι καταγγελίες των εργαζομένων του Βενιζέλειου νοσοκομείου για υποστελέχωση

Τον κώδωνα του κινδύνου, έκρουσε, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, για το νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας στο Ηράκλειο.

Ο 27χρονος που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα σε ΜΕΘ του Βενιζέλου νοσοκομείου του Ηρακλείου, σήμανε συναγερμό τις τοπικές, υγειονομικές αρχές, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο είναι η εποχή της μηνιγγίτιδας και της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας.

«Χρειάζεται αυξημένη προσοχή, γιατί τώρα είναι η εποχή της μηνιγγίτιδας. Γι’ αυτό έχουμε πολλά κρούσματα. Είναι η εποχή και της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας και την ίδια στιγμή, συνυπάρχουν και οι άλλες ιώσεις. Καλό θα είναι να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, λοιπόν, από τώρα και μέχρι τον Μάιο», ξεκαθαρίζει.

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, επισημαίνει τη σημασία της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Συγκεκριμένα, συνιστά στους πολίτες να εξασφαλίζουν επαρκή ξεκούραση σε περίπτωση ίωσης και να αποφεύγουν το άγχος, ακόμη και αν τα συμπτώματα είναι ήπια.

«Ο κόσμος να προσέχει, να ζει ήρεμα, να μην στρεσάρεται και να κρατάει ένα καλό επίπεδο ζωής, δηλαδή, να ξεκουράζεται επαρκώς όταν παθαίνει μια ίωση, ακόμη κι αν η ίωση είναι ελαφριά. Όποιος έχει χρόνια προβλήματα να είναι καλά ρυθμισμένα και να έχει προβεί στους απαραίτητους εμβολιασμούς, αυτούς που επιβάλλονται από την ηλικία του και από το επίπεδο της υγείας του», σημειώνει.

Η μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Μπορεί να προκληθεί από ιούς, βακτήρια ή άλλους μικροοργανισμούς και απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.

Το είδος της μηνιγγίτιδας θα φανεί στις εξετάσεις

Ο 27χρονος από το Ηράκλειο, πατέρας δύο παιδιών, αθλητής και ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής, αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία μετά από προπόνηση. Παρουσίαζε συμπτώματα όπως ισχυρό πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό και δυσκαμψία στον αυχένα.

Μεταφέρθηκε άμεσα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασής του, τον διασωλήνωσαν και τον εισήγαγαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για να καθοριστεί ο ακριβής τύπος της μηνιγγίτιδας.

«Ο 27χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ», λέει ο καθηγητής και προσθέτει: «Δεν ξέρουμε ακόμη αν είναι μηνιγγιτιδόκοκκος, στρεπτόκοκκος ή πνευμονιόκοκκος, δηλαδή αν είναι από μικρόβιο ή από ιό. Θα περιμένουμε τις εξετάσεις. Είναι ένας νεαρός από την κοινότητα. Συνήθως η μηνιγγίτιδα είναι μικροβιακή, που είναι και η πιο επικίνδυνη, αλλά μπορεί κάποιος να καταλήξει σε ΜΕΘ και από ιογενή μηνιγγίτιδα».

Η σημασία του εμβολιασμού κατά της μηνιγγίτιδας

Ο Νίκος Τζανάκης δεν είναι ο πρώτος επιστήμονας που μιλάει τις τελευταίες μέρες για την αναγκαιότητα να καλυφθεί από το κράτος, το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β, το οποίο είναι και το πιο ακριβό.

Η μηνιγγίτιδα Β, μάλιστα, είναι και η πιο απειλητική για τη ζωή νόσος, αλλά και αυτή που αφήνει πίσω της ακρωτηριασμούς και τις πιο σοβαρές αναπηρίες.

«Πρέπει να πούμε μια αλήθεια. Το ελληνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι από τα πιο πλουσιοπάροχα, σε σύγκριση με κάποιων άλλων χωρών του εξωτερικού. Ακριβώς για τον λόγο αυτό θα πρέπει να καλύπτεται και το συγκεκριμένο εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β», αναφέρει.

Προτείνει συγκεκριμένα, σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων που συγχρωτίζονται πάρα πολύ, όπως είναι οι στρατιώτες, φοιτητές ή και άλλες ομάδες, να επαναξεταστεί το θέμα της οικονομικής κάλυψης από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, δεδομένου ότι το εμβόλιο είναι ακριβό.

«Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται αλλά να αποζημιώνεται κιόλας. Είναι διαθέσιμο και μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε με δική του δαπάνη. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να επανεξεταστεί η περίπτωση σε ορισμένες επίφοβες ομάδες να αποζημιώνεται», σημείωσε.

Βενιζέλειο Νοσοκομείο: Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων για υποστελέχωση

Την ίδια στιγμή, το Σωματείο Εργαζομένων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου καταγγέλλει ότι ο 27χρονος ασθενής δεν μπορούσε να βρει διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ σε ολόκληρη την Κρήτη και τελικά τοποθετήθηκε προσωρινά στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, σε χώρο που είχε παραμείνει ανενεργός για έναν χρόνο.

Το περιστατικό αναδεικνύει, όπως λένε, τη δραματική έλλειψη δομών και την αδυναμία του συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.

Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία τρία κρεβάτια ΜΕΘ στο Βενιζέλειο παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και πέντε ειδικευμένων ιατρών. Η αναλογία νοσηλευτών ανά κλίνη 3:1 είναι ανύπαρκτη στην πράξη, ενώ οι οφειλόμενες ημέρες άδειας και ρεπό για το προσωπικό της ΜΕΘ ανέρχονται στις 2.684.

Η Ένωση Εργαζομένων του Βενιζελείου Νοσοκομείου καταγγέλλει ότι η υγεία δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις, με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές να στοχεύουν αποκλειστικά στη μείωση του κόστους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

Η Ένωση Εργαζομένων Βενιζελείου απαιτεί:

  • Άμεσο άνοιγμα όλων των κλειστών κλινών ΜΕΘ και χειρουργείων.
  • Πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, ώστε να διασφαλιστεί η παροχή εντατικής θεραπείας και έγκαιρης χειρουργικής αντιμετώπισης.

«Δεν θα επιτρέψουμε άλλες τραγωδίες σαν τα Τέμπη, ούτε στα νοσοκομεία ούτε πουθενά. Αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, είμαστε αποφασισμένοι να καταφύγουμε στη δικαιοσύνη για την καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων», καταλήγουν οι εργαζόμενοι.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Υπάρχει ανύψωση του ηφαιστείου στη Σαντορίνη από την είσοδο μάγματος – Πρωτοφανής σεισμική κρίση», λέει ο Γκανάς
«Αναμφισβήτητα όμως υπάρχει παραμόρφωση του εδάφους, η οποία οφείλεται σε άνοδο μάγματος από τον μανδύα της γης στον μαγματικό θάλαμο, σε βάθος 3 χιλιομέτρων»
Σαντορίνη