Ελλάδα

Νοσηλεύτρια του Γεννηματάς μιλάει στο newsit.gr: «Κάποιοι ακόμα δεν καταλαβαίνουν»

Το “εμβόλιο” και μεγαλύτερος εχθρός του φονικού κορονοϊού είναι το “Μένουμε σπίτι” υποστηρίζει στο newsit.gr, λίγες ώρες πριν φορέσει ξανά τα ρούχα της νοσηλεύτριας στο νοσοκομείο “Γεννηματά” όπου εργάζεται, η Σοφία Μάντη.

Η νοσηλεύτρια, την οποία πολλοί γνωρίζουν και μέσα από την ιδιότητα της ως τραγουδίστρια, ανοίγει την καρδιά της και μας καλεί όλους να δείξουμε σεβασμό και ψυχραιμία στην παγκόσμια αυτή λαίλαπα, που έχει πολλά να μας διδάξει ακόμα:

«Αυτό που ζούμε θα γραφτεί στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Το παγκόσμιο υγειονομικό σύστημα θεωρώ πως δεν έχει ζήσει κάτι παρόμοιο, με αποτέλεσμα να προσπαθεί καθημερινά να παλέψει με όποια όπλα διαθέτει, με τον αόρατο εχθρό. Είναι δύσκολες οι καταστάσεις που βιώνουμε όλοι μας», εξηγεί η Σοφία Μάντη.

«Ο Έλληνας δεν είχε μάθει να κλειδαμπαρώνεται μέσα στο σπίτι του. Είναι έτσι η φτιάξη μας. Μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς η ελευθερία είναι το παν, όμως σ’ αυτή τη φάση τα μέτρα που πήρε ευτυχώς έγκαιρα η κυβέρνηση ήταν ότι καλύτερο, διαφορετικά δεν θέλω να σκέφτομαι για πόσα κρούσματα και θανάτους θα μιλάγαμε σήμερα. Το πρόβλημα ήταν εκείνοι οι λίγοι, οι ανεγκέφαλοι που δεν επέδειξαν τον απαιτούμενο σεβασμό, όπως όφειλαν από την αρχή».

Στο νοσοκομείο “Γεννηματά”, καθημερινά ως νοσηλεύτρια δίνει μαζί με τους συναδέλφους της και τους γιατρούς τον δικό τους αγώνα μέσα στα χειρουργεία. «Προσέχουμε λίγο περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο γιατί αν ξεκινήσει ο κορονοϊός να διασπείρεται στο χώρο μας τότε τι θα γίνει. Είναι που είναι δύσκολα τα πράγματα τότε θα γίνουν ακόμα χειρότερα».

Περιμένουμε μεγάλο κύμα από την άλλη εβδομάδα

Σύμφωνα με την Σοφία Μάντη τα δύσκολα με τον κορονοϊό στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι μπροστά μας: «Εμείς περιμένουμε το κύμα που θα έρθει από την άλλη κιόλας εβδομάδα με την αύξηση των κρουσμάτων. Δυστυχώς τις επόμενες ημέρες θα έρθουμε αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της εξόδου εκείνων, που με τον φόβο του περιορισμού των μετακινήσεων, έφυγαν για τα χωριά τους. Είναι σίγουρο που ένα ποσοστό αυτών των ανθρώπων έφυγαν ασυμπτωματικοί μεν, αλλά έχοντας τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν. Θα έχει ενδιαφέρον η γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων. Τα μέτρα πάρθηκαν για να περιοριστεί όλη αυτή ιστορία, όμως κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν και εξακολουθούν να μιλούν για εγκλωβισμό, εγκλεισμό, φυλακή… μόνο που δεν είναι», λέει.

«Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Αρκεί να αποκρυπτογραφήσουμε τα λεγόμενα του φανταστικού επιστήμονα που έχουμε στη κεφαλή του αγώνα κατά του κορονοϊού κ. Σωτήρη Τσιόδρα, για να καταλάβουμε τι έρχεται. Τα γεγονότα μιλάνε σ όλη την επικράτεια, όπως και σε όλες τις χώρες. Τα κρούσματα αυξάνονται και παρακαλάω το Θεό ειλικρινά τα μέτρα να αποδώσουν γρήγορα. Ήταν σωστή η χρονική στιγμή και ίσως νωρίτερα να ήταν ακόμα καλύτερα».

Είναι επιτακτική ανάγκη η συμμόρφωση στα μέτρα και όχι τιμωρία

«Πρέπει να μάθουμε να συμμορφωνόμαστε και να σταματήσουμε κάποια στιγμή να κάνουμε ό,τι θέλουμε γι αυτό και είμαι υπέρ των προστίμων. Η πατρίδα περνάει μια από τις δυσκολότερες καταστάσεις που έχει βιώσει στη σύγχρονη ιστορία της και εμείς καλούμαστε όλοι μαζί να την στηρίξουμε. Πολλοί εξακολουθούν να το έχουν πάρει αψήφιστα όμως δεν είναι έτσι. Έρχομαι σπίτι και απολυμαίνω τα πάντα ακόμα και τις σόλες των παπουτσιών μου χωρίς υπερβολή. Πρέπει να είμαστε όλοι alert. Οφείλουμε στον εαυτό μας, στους αγαπημένους μας να δείξουμε σεβασμό στην δημόσια υγεία».

Εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα η Σοφία Μάντη θεωρεί σίγουρο πως άμεσα θα κληθεί να βρεθεί στο πλευρό ασθενών του φονικού ιού: «Οφείλω να φοράω την στολή μου και να την τιμώ, αυτό κάναμε πάντα όλοι οι υγειονομικοί, απλά τώρα ένα λόγος παραπάνω. Μέτα το πέρας όλης αυτής την ιστορίας πιστεύω πως όλοι θα αλλάξουμε ως άνθρωποι. Λογικά θα γίνουμε καλύτεροι με αποτέλεσμα τα όνειρα μας να είναι πιο φωτεινά και χρωματιστά. Αυτό το διάστημα είναι χρόνος αναζήτησης εσωτερικής, ας κοιτάξουμε όλοι να δούμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας. Σχετικά με τον κλάδο μας είναι η ώρα να αποδείξουμε πως έχουμε κι εμείς φωνή. Ότι μόνο μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε και να κερδίσουμε κάποια πράγματα. Δεν γίνεται να μην ανήκουμε στα βαρέα και ανθυγιεινά. Είμαι στα ορθοπεδικά χειρουργεία όμως ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να μας επιτάξουν και να βρεθούμε σε νοσοκομεία καθαρά για covid-19. Ήδη κάποιοι συνάδελφοι έφυγαν για Ευαγγελισμό. Τα χειρουργεία θα συνεχίζονται, όμως οι περισσότεροι χώροι θα φιλοξενούν από εδώ και στο εξής ασθενείς του ιού. Δεν υπάρχει η περίπτωση μέσα στο επόμενο διάστημα όλοι οι νοσηλευτές να μην βρεθούμε δίπλα σε ασθενείς του κορονοϊού, γι αυτό και πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην κολλήσουμε».

Πρόσφατα και στο νοσοκομείο “Γεννηματά” δημιουργήθηκε αποκλειστικός χώρος για ασθενείς του ιού: «Φιλοξενούμε κι εμείς χώρο στο νοσοκομείο αποκλειστικά και μόνο για τον κορονοϊό. Θάλαμο αρνητικής πίεσης, με κρεβάτια, αναπνευστήρες, εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες. Όσο μένουμε σπίτι τα κρούσματα θα περιορίζονται. Όλοι θέλουμε τον ήλιο, την θάλασσα, την βόλτα απλά αυτές τις είκοσι μέρες, ένα μήνα θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις εντολές και να ακολουθήσουμε πιστά τις αρχές του “Μένουμε σπίτι”. Εύχομαι να μην χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα. Το “εμβόλιο” αυτή την στιγμή κατά του κορονοϊού είναι το… “Μένουμε σπίτι”. Είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του μέχρι να ανακαλυφθεί το επίσημο φάρμακο, που θα μας απαλλάξει από τον βραχνά. Πρέπει να είμαστε alert χωρίς πανικό».

Αυτή την περίοδο εκτός από τους ασθενείς στο νοσοκομείο, η Σοφία Μάντη κρατά, κάθε φορά που της δίνεται η ευκαιρία παρά τα εξαντλητικά της ωράρια και τις εφημερίες, να κράτα συντροφιά και στους φαν της μέσα από μουσικά live στα social media:

«Έχω αφιερωθεί τόσο πολύ στο νοσηλευτικό κομμάτι του εαυτού που μου λείπει αφάνταστα το τραγούδι. Εξαιτίας της κατάστασης έχουν ακυρωθεί τα πάντα live συνεργασίες, ωστόσο όταν επιστρέφω στο σπίτι, μόνο η μουσική με ξεκουράζει και με αποφορτίζει. Μελετάω, τραγουδάω για μένα ή θα κάνω κάποιο live στα social media, όπως κάνουν αρκετοί. Μια μουσική βραδιά για εκείνους που με γνωρίζουν και αγαπούν τα τραγούδια μου. Τα μουσικά ταξίδια που έγραψε ο Δημήτρης Φάκος στον δίσκου μου “Απόφαση” και τον ευχαριστώ. Τραγούδια που αρέσουν και ταξιδεύουν μαζί μου», λέει η ερμηνεύτρια.

«Οι συνάδελφοι μου στο νοσοκομείο φυσικά και γνωρίζουν την αγάπη μου για την μουσική, ενώ έχει τύχει αρκετές φορές να μου ζητήσουν να τους τραγουδήσω κάτι. Έχει συμβεί ακόμα και σε ελαφρύ χειρουργείο να μου ζητήσουν να τους σιγοτραγουδήσω κάτι περισσότερο για εμψύχωση και όχι για έμπνευση. Δεν με εμπνέει καθόλου καλλιτεχνικά η νοσηλευτική μου φύση. Ακόμα και όταν μου το ζήτησε ένας ασθενείς να του τραγουδήσω το έκανα με δυσκολία. Του είχα τραγουδήσει το ρεφρέν από το τραγούδι “θα περάσει κι αυτό” κι ένιωσε τόσο».

Την αγάπη στη μουσική, όπως παραδέχεται την είχε μεταλαμπαδεύσει τόσο σ εκείνη όσο και στον αδελφό της ο πατέρας τους: «Ο μπαμπάς ήθελε να μάθουμε εγώ κι ο αδελφός μου κιθάρα. Ήθελε κι εκείνος να μάθει αλλά δεν πρόλαβε γιατί τον χάσαμε. Για να μας πείσει δανειζόταν τα λόγια ενός Γάλλου στοχαστή όποιος υποστηρίζει πως : Aυτοί που επηρεάζουν πιο πολύ τις κοινωνίες δεν είναι αυτοί που έγραψαν τους νόμους, αλλά αυτοί που έγραψαν τα τραγούδια».

Ρεπορτάζ: Θάνος Μακρογαμβράκης

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα