Τρίτη, 26 Νοε.
13oC Αθήνα

Νοσοκομειακοί γιατροί: Απεργιακές κινητοποιήσεις για την κατάσταση του ΕΣΥ

Νοσοκομειακοί γιατροί: Απεργιακές κινητοποιήσεις για την κατάσταση του ΕΣΥ
Intime

Κλιμακώνουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ζητώντας την άμεση ενίσχυση σε μόνιμο έμψυχο δυναμικό.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν εξαγγείλει πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτωβρίου και γενική απεργία στις 9 Νοεμβρίου.

Απώλειες στο εισόδημα τους σε ποσοστό πάνω από το 40%, δηλώνουν ότι έχουν υποστεί οι νοσοκομειακοί γιατροί στα χρόνια των μνημονίων, ενώ την ίδια στιγμή, όλες οι κυβερνήσεις αποφεύγουν, όπως λένε να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με μόνιμο προσωπικό.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την εγκληματική της πολιτική στο χώρο της υγείας. 3 χρόνια πανδημίας και επικαλείται ότι παίρνει “πρόσθετα μέτρα” για την “ενίσχυση” του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση δήθεν των «εκτάκτων» αναγκών της πανδημίας. Πρόσθετα μέτρα που δεν “προσθέτουν προσωπικό”. 

Αντί να μονιμοποιηθούν ξανά – “προσλαμβάνονται” οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι που λήγει η σύμβασή τους, “προσλαμβάνονται” συνταξιούχοι γιατροί. Συνεχίζονται οι μετακινήσεις», λέει το επιστημονικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μερικές εκατοντάδες προκηρύξεις θέσεων μόνιμων γιατρών, αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων ελλείψεων», ενώ το τεράστιο κύμα παραιτήσεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας εξαιτίας της εντατικοποίησης, της κακοπληρωμένης δουλειάς, των απλήρωτων εφημεριών, δεν αναπληρώνεται εύκολα, όπως λένε:

«Συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώνονται. Ολόκληρα τμήματα και κλινικές οδηγούνται σε ξαφνικό θάνατο, πολλά από τα οποία προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες. Όπως το κέντρο πήξης και πρόληψης μεσογειακής αναιμίας του Βενιζελείου νοσοκομείου στο Ηράκλειο (τμήμα αναφοράς για όλη την Κρήτη)».

Οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ επισημαίνουν πως θα πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, «που διαλύει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη δωρεάν υγεία, οι οποίοι θα εξαναγκάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας», όπως λένε.

Στα βήματα παλιών «πετυχημένων» πρακτικών

Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, «με τα ίδια καρμπόν επιχειρήματα της κυβέρνησης Σημίτη το 1997 που εγκαινίασε το θεσμό της ομηρίας του επικουρικού γιατρού που αξιοποιήθηκε από όλες τις επόμενες κυβερνήσεις για να μην κάνουν προσλήψεις μόνιμων γιατρών», καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, καθιερώνει γιατρούς μερικής απασχόλησης, δίνει τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ.

«Καμία αυταπάτη! Η λύση στους καθηλωμένους μισθούς μας δεν είναι να βγούμε στην πιάτσα της αγοράς υγείας για να βρούμε πελατεία. Ξέρουμε ότι ο βασικός νόμος της αγοράς και του αδυσώπητου ανταγωνισμού είναι ότι το «μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό». Δεν είναι λύση να τρέχουμε από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο της δικής μας όσο και των ασθενών μας», τονίζουν οι γιατροί.

«Να μην τολμήσουν να καταθέσουν στη Βουλή, το νομοσχέδιο αυτό», λένε οι γιατροί της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών ΟΕΝΓΕ) και καλούν τους συναδέλφους τους να πάρουν αγωνιστικές θέσεις.

Οι γιατροί διεκδικούν:

  • Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
  • Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων ) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.
  • Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί – καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης –βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.
    Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις