Σε σχέδιο… εξάλειψης των ράντζων του Νοσοκομείου «Αττικόν» προχωρά το υπουργείο Υγείας, θέλοντας να εξαφανίσει 110 – 120 ράντζα εντός της εβδομάδας.
«Όψιμη» ήταν η χθεσινή καταγγελία των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για τα 5 άτομα που δεν είναι ασθενείς, αλλά «κοινωνικά περιστατικά» και τα οποία «φιλοξενούνται προσωρινά» εδώ και μήνες στο Νοσοκομείο «Αττικόν», καθώς δεν υπάρχουν κοινωνικές δομές για τη μεταφορά τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας, τα κοινωνικά περιστατικά δεν είναι 5 αλλά 15 και έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες η υλοποίηση του σχεδίου μεταφοράς τους σε Κέντρο Αποκατάστασης.
Η προσπάθεια μάλιστα έχει ξεκινήσει πολύ προ της καταγγελίας, όπως λέει με δήλωσή του στο iatropedia.gr o Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.
«Το θέμα των κοινωνικών περιστατικών περιλαμβάνεται στο σχέδιο που ανέπτυξε το Νοσοκομείο σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ράντζων. Τα περιστατικά αυτά θα κατευθυνθούν είτε σε Κέντρο Αποκατάσταση είτε σε Νοσοκομείο με χαμηλή Πληρότητα (πχ Παμμακάριστος)», αναφέρει συγκεκριμένα, ο κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το σχέδιο για την εξαφάνιση 110 – 120 ράντζων
Το «στοίχημα» που έχει βάλει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με επικεφαλής τον υπουργό Θάνο Πλεύρη και με τη βοήθεια του γγ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου, για την εξάλειψη των ράντζων από τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της πρωτεύουσας, έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει, όπως λένε.
Τα ράντζα εξαφανίστηκαν ήδη από τον Ευαγγελισμό, όπως δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου, αλλά και ο ίδιος ο Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του το πρωί.
«Σήμερα ο Ευαγγελισμός έκλεισε χωρίς ράντζα γιατί μπήκε το ΝΙΜΤΣ ενίσχυση», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως «αντίστοιχα την επόμενη εβδομάδα μπαίνουν δύο έως τρεις ιδιωτικές δομές που θα υποστηρίξουν το Αττικό, το Λαϊκό και το Γεννηματάς. Το Αττικό είναι πιο δύσκολη περίπτωση. Όλα τα άλλα νοσοκομεία της Αθήνας θα είναι χωρίς ράντζα».
Αντίστοιχα ο σχεδιασμός για το «Αττικόν», εκτός από την συνεφημέρευση του Νοσοκομείου με την ιδιωτική κλινική Ιατρικό Περιστερίου, αλλά και Κέντρα Υγείας της περιοχής, περιλαμβάνει επίσης μεταξύ άλλων:
- την αποδέσμευση κλινών με τη μεταφορά ασθενών σε εξειδικευμένα νοσοκομεία ανάλογα με την πάθηση τους,
- επίσπευση των εξιτηρίων που «λιμνάζουν»,
- fast track ενίσχυση με γιατρούς και νοσηλευτές στις εφημερίες, στο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών και τη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας
Αναλυτικότερα:
Αποδέσμευση κλινών:
Ορθοπεδικά, χειρουργικά και κοινωνικά περιστατικά θα διακομιστούν αντίστοιχα στο ΓΝ Βούλας και στο ΚΑΤ, στον ιδιωτικό τομέα (χειρουργικά), και στο Παμμακάριστος ή σε Κέντρο Αποκατάστασης.
Θα επισπευσθεί η ροή εξιτηρίων με ειδική Ομάδα Εργασίας (Discharge Team) που θα εργαστεί εντατικά τους επόμενους 2 μήνες.
Ενίσχυση Προσωπικού:
Θα υπάρχει fast track ενίσχυση του νοσοκομείου:
- Με δύο γιατρούς στα ΤΕΠ για τη γρήγορη διεκπεραίωση των περιστατικών (έως τις 2.02.23).
- Μετακίνηση 5 νοσηλευτών από ΠΦΥ για την έναρξη λειτουργίας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας (20 κλίνες).
- Ανανέωση συμβάσεων για το επόμενο τρίμηνο σε όλους τους νοσηλευτές που κάνουν ειδικότητα (κυρίως ΜΕΘ και ΤΕΠ).
Άλλες παρεμβάσεις:
Υποστήριξη της εφημερίας του Αττικόν από τα Κέντρα Υγείας της 2ης ΥΠΕ που εφημερεύουν για τα ήπια περιστατικά αναπνευστικών συμπτωμάτων. Θα υπάρξει παράλληλα ενημέρωση των πολιτών ώστε να ξέρουν που να κατευθυνθούν.
Επίσκεψη κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο νοσοκομείο, ώστε να διαμορφωθεί ΤΕΠ για τα COVID περιστατικά.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr