Απομακρύνθηκε με εντολή του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Διοικητής του νοσοκομείου Μεταξά για υπόθεση οικονομικών ατασθαλιών μετά από καταγγελίες για κακοδιαχείριση.
Το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας εις βάρος του Διοικητή του Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου “Μεταξά” με υπόνοιες για κακοδιαχείριση και οικονομικές ατασθαλίες (με αφορμή την πανδημία και την προμήθεια τεστ PCR για τη διάγνωση της COVID-19), οδήγησε τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην απόφαση να τον παύσει από τα καθήκοντά του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είχαν προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα, καταγγελίες του Σωματείου των Εργαζομένων για “κακοδιαχείριση” και “άδεια ταμεία”, που οδήγησαν – σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζόμενους – σε λειτουργική κατάρρευση το Νοσοκομείο, σε ακύρωση χημειοθεραπειών, αλλά και σε μειωμένες προμήθειες στην τροφοδοσία.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι εργαζόμενοι υποστήριξαν σε σχετική ανακοίνωση ότι δεν επαρκεί η χρηματοδότηση του νοσοκομείου, ούτε για την προμήθεια φαρμάκων για τις χημειοθεραπείες, αλλά ούτε και για την κάλυψη της σίτισης των ασθενών.
Για τις χημειοθεραπείες συγκεκριμένα, τόνισαν πως ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου για το φάρμακο έχει εξαντληθεί, καθώς έχουν απομείνει στα ταμεία μόλις 5.000 ευρώ, όταν οι μηνιαίες ανάγκες σε φάρμακα για τους ογκολογικούς ασθενείς φτάνουν τα 3.500.000 ευρώ μηνιαίως.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, πάντως, ανέφερε ότι η κατεπείγουσα έρευνα συνεχίζεται “για την αναζήτηση ευθυνών στη διοικητική και υγειονομική ιεραρχία του Νοσοκομείου, σχετικά με τη δυσλειτουργία που προέκυψε στο πρόγραμμα χημειοθεραπειών του νοσηλευτικού ιδρύματος”.
Γιατί το Υπουργείο Υγείας δεν είχε λάβει μέτρα μέχρι σήμερα;
Στελέχη του Υπουργείου Υγείας, με τα οποία επικοινώνησε το iatropedia.gr, διαψεύδουν ότι το Νοσοκομείο “Μεταξά” βρίσκεται σε λειτουργική κατάρρευση, αν και αποδέχονται ως υπαρκτό το πρόβλημα με τις κατηγορίες για κακοδιαχείριση που βαρύνουν τον Διοικητή.
Ωστόσο, παραμένει το ερωτηματικό, πώς και γιατί η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αγνόησε το πόρισμα που είχε εκδώσει από τον περασμένο Ιούλιο η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) για απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση.
Συγκεκριμένα κλιμάκιο με δύο ελεγκτές της ΕΑΔ, είχαν πραγματοποιήσει “έφοδο” στα μέσα Μαρτίου του 2022 στο γραφείο του Διοικητή Χ.Τ., ο οποίος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την προμήθεια τεστ κορονοϊού, αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
Τα τεστ προμηθεύτηκε το Νοσοκομείο Μεταξά με απευθείας ανάθεση και χωρίς να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, με την αναγκαία και επαρκή αιτιολόγηση της “έκτακτης ανάγκης” που να δικαιολογεί τις προμήθειες εκτός διαγωνισμού.
Παρά τα πορίσματα του ελέγχου, ωστόσο, για τις παράτυπες και παράνομες δαπάνες ο διοικητής δεν απομακρύνθηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, μέχρι και χθες Δευτέρα (05/9/23), οπότε τον καρατόμησε ο νυν υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
ΠΟΕΔΗΝ: “Υπάρχει ελπίς”
Με εγκωμιαστικά λόγια υποδέχτηκε την απόφαση Χρυσοχοΐδη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
“Πασιφανής η αλλαγή στάσης του Υπουργείου Υγείας”, σχολιάζει με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και εξηγεί:
“Μέχρι σήμερα οι καταγγελίες μας για νοσοκομεία που ήταν πέρα για πέρα αληθινές διαψεύδονταν από τις διοικήσεις και το Υπουργείο Υγείας και σε πολλές περιπτώσεις μας υπέβαλαν μηνύσεις για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Τώρα με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αξιολογούνται, ερευνώνται οι καταγγελίες μας και αποπέμπονται οι διοικητές. Τελικά υπάρχει ελπίδα”, αναφέρει.
Παράλληλα οι εργαζόμενοι εκθειάζουν την παρέμβαση του Υπουργού για έκτακτη επιχορήγηση του Νοσοκομείου με το ποσό των 200.000 ευρώ.
“Αποπέμφθηκε από τον Υπουργό Υγείας ο διοικητής του Νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ μετά τις καταγγελίες για αναβολή χημειοθεραπειών λόγω έλλειψης χρημάτων. Επίσης σήμερα με παρέμβαση του Υπουργού επιχορηγήθηκε το νοσοκομείο με 200.000 ευρώ και την άλλη εβδομάδα θα υπάρξει νέα χρηματοδότηση. Πασιφανής η αλλαγή στάσης του Υπουργείου Υγείας”, σημειώνει.
2η ΥΠΕ: “Αναβλήθηκε μόνο μία χημειοθεραπεία”
Παρά την “οσμή” σκανδάλου που βαραίνει τη διοίκηση, ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας δεν αποδέχεται στο iatropedia.gr την εικόνα του νοσοκομείου «σε κατάρρευση», την οποία περιγράφουν οι εργαζόμενοι.
Στελέχη της οδού Αριστοτέλους και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τα οποία γνωρίζουν καλά τα οικονομικά του «Μεταξά», υποστηρίζουν πως δεν υπήρξε αναβολή χημειοθεραπειών για οικονομικούς λόγους και λόγω υποχρηματοδότησης, παρά μόνο σε μία και μόνη περίπτωση για διαδικαστικούς λόγους, ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη σίτιση των ασθενών, όπως λένε.
Εξ ου και η σχετική ανακοίνωση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας ότι τη Δευτέρα 4/9/23 πραγματοποιήθηκαν κανονικά 80 προγραμματισμένες χημειοθεραπείες.
Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr