Site icon NewsIT

Νοσοκομείο «Μεταξά: Πόρισμα «φωτιά» για το σκάνδαλο με τα τεστ κορονοϊού – Πάνω από 1 εκατ. ευρώ η απάτη

12.10.2024 | 09:43
Νοσοκομείο «Μεταξά: Πόρισμα «φωτιά» για το σκάνδαλο με τα τεστ κορονοϊού – Πάνω από 1 εκατ. ευρώ η απάτη

Ο καρατομημένος Διοικητής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» και τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, «έκοψαν» τιμολόγια ύψους τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ευρώ για PCR τέστ κορονοϊού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτό υποστηρίζει το πόρισμα «φωτιά» για το σκάνδαλο με τα τεστ κορονοϊού, που εξέδωσαν σε 298 σελίδες οι ελεγκτές της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο “καίει” τον πρώην Διοικητή του νοσοκομείου «Μεταξά» Χ. Τουμπέκη (τον καρατόμησε ο πρώην υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης), αλλά και τρία ακόμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή του iatropedia.gr, το ποσό του καταλογισμού από τις απευθείας αναθέσεις και την οικονομική κακοδιαχείριση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ επιπλέον 500.000 ευρώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των ποσών από την εταιρία που προμήθευε τα εργαστήρια του Νοσοκομείου “Μεταξά” με PCR test για τον κορονοϊό.

Για τα ποσά αυτά αναμένεται να γίνει νέα ΕΔΕ, αν και εφόσον η προμηθεύτρια εταιρεία εμφανιστεί για να εισπράξει τα ποσά. Η εταιρεία, ωστόσο, είναι προσωρινά «εξαφανισμένη».

Απόδειξη, πάντως, του μεγάλου «πάρτι» που έγινε εις βάρος του δημοσίου είναι πως το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο “Μεταξά” -αν και εξειδικευμένο νοσοκομείο και δεν ήταν καν νοσοκομείο αναφοράς COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας- βρέθηκε να διενεργεί (δήθεν) δεκάδες χιλιάδες τεστ, χιλιάδες περισσότερα από μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), όπως το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας και το Τζάνειο Νοσοκομείο.

Αυτό είναι το 300σέλιδο πόρισμα:


Καρατομήθηκε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, αιρετό μέλος του ΔΣ

Οι καταλογισμοί των 500.000 ευρώ, σύμφωνα με το πόρισμα, αφορούν σε 30 “ευρήματα” (επιμέρους τιμολογημένες δαπάνες) που προέκυψαν από τον έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά».

Από τα ευρήματα αυτά προκύπτει πως εκτός από από τον πρώην Διοικητή, τα ποσά καταλογίζονται και σε δυο ακόμα διορισμένα μέλη του Δ.Σ. τα οποία φέρεται να έχουν ήδη παραιτηθεί και σε ένα ακόμη – τρίτο αιρετό μέλος – εκπρόσωπο των εργαζομένων.
Πληροφορίες του iatropedia.gr, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο αναπληρωτής Διοικητής του “Μεταξά” Σαράντος Ευσταθόπουλος, εξέδωσε την Τετάρτη (09/10/24) απόφαση με την οποία τον απομάκρυνε από τη θέση του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι ελεγκτές απέρριψαν συνολικά τις αιτιάσεις των εμπλεκόμενων στην υπόθεση και οδηγήθηκαν στον τελικό καταλογισμό του συνολικού ποσού που αγγίζει τα 500.000 ευρώ, το οποίο καλούνται πλέον να επιστρέψουν οι εμπλεκόμενοι στα ταμεία του νοσοκομείου.

Ήδη, η έκθεση έχει διαβιβαστεί αρμοδίως στους ενδιαφερόμενους καθώς και στον Εισαγγελέα Πειραιά.

Πώς αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Μεταξά» είχε «καρατομηθεί» από τον πρώην υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά από καταγγελίες των εργαζομένων για οικονομική κακοδιαχείρηση, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν οι καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα και να αναβληθούν οι χημειοθεραπείες τους.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» συγκεκριμένα, με ανακοίνωση του στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023, εξέπεμψε SOS για την υποχρηματοδότηση του, καθώς στο ταμείο υπήρχαν μόνο 5.000 ευρώ για φάρμακα, την ώρα που οι μηνιαίες ανάγκες ξεπερνούσαν τα 3.500.000 ευρώ τον μήνα.

Το σκάνδαλο ήρθε στην επιφάνεια μετά την κοινοποίηση 2 εγγράφων από το Τμήμα Διατροφής και το Φαρμακείο του Μεταξά, τα οποία αναδείκνυαν τις συνέπειες της συνεχούς υποχρηματοδότησης και του «πετσοκόμματος» στους προϋπολογισμούς του νοσοκομείου.

Προβλήματα ανέδειξαν οι εργαζόμενοι και στη σίτιση των ασθενών, για τους ίδιους λόγους, ενώ για τα ελλειμματικά ταμεία του νοσοκομείου παρέπεμψαν τότε στις πληροφορίες που είχε για τη Διοίκηση του «Μεταξά» η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Το θέμα της υποστελέχωσης του Φαρμακείου, είχε αναδείξει το iatropedia.gr με σειρά ρεπορτάζ τον Ιανουάριο του 2022.

Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version