To Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο Μεταξά θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας αύριο (13.01.2023) μεταξύ 10.00-12.00 και μάλιστα στις 10 το πρωί θα γίνει και συγκέντρωση στην Πύλη.
Η κινητοποίηση γίνεται ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποστελέχωση του Φαρμακείου του νοσοκομείου, η οποία στάθηκε αφορμή για την αναβολή χημειοθεραπειών επί δύο συνεχόμενες ημέρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι αποτελεί τραγική εξέλιξη για το ΕΣΥ, το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας να έχει μείνει χωρίς φαρμακείο, επειδή αρρώστησε ο μοναδικός Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός.
«Να στελεχωθεί τώρα το φαρμακείο στο Νοσοκομείο «Μεταξά». Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας», απαιτεί το Σωματείο των Εργαζομένων και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της Παρασκευής.
Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με το Σωματείο στο Φαρμακευτικό Τμήμα να υπηρετεί πλέον μόνο ένας μόνιμος φαρμακοποιός «που την προηγούμενη Τρίτη βγήκε θετικός στον covid» και «απέμεινε η επικουρική συνάδελφος, η οποία είχε έρθει από το Τζάνειο προσωρινά για κάποιους μήνες για να βοηθήσει και η οποία εξαναγκάστηκε να δουλέψει αν και ήταν και η ίδια άρρωστη με πυρετό» και για την οποία έγινε ανάκληση της μετακίνησή της και «επιστρέφει στο Τζάνειο». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου «αυτό είχε σαν συνέπεια να ειδοποιηθούν ήδη από την Κυριακή οι ασθενείς για την αναβολή της θεραπείας τους!»
Το θέμα ανέδειξε το iatropedia.gr την περασμένη Τρίτη. Απαντώντας, ωστόσο, στο δημοσίευμα ο αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου, Σαράντος Ευσταθόπουλος, υποστήριξε πως δεν είναι ένας ο εργαζόμενος στο Φαρμακείο που αρρώστησαν , αλλά δύο (ένας με γρίπη και ένας με COVID) και επιπλέον ένας εργαζόμενος, ο οποίος δεν έχει προλάβει να εκπαιδευτεί .
«Είχαμε εδώ και μήνες μια δεύτερη επικουρική φαρμακοποιό την οποία είχαμε πάρει από το Τζάνειο εκπαιδευμένη και αυτή στη χημειοθεραπεία. Δηλαδή είχαμε δύο φαρμακοποιούς που ήξεραν καλά τη χημειοθεραπεία. Τώρα, μετά ενέργειες που έκανε το Υπουργείο ήρθε και τρίτος φαρμακοποιός ο οποίος δεν πρόλαβε να εκπαιδευτεί γιατί ήρθε προχθές. Ξεκίνησε πριν 2,5 μήνες. Αρρώστησαν και οι δύο φαρμακοποιοί που ξέρουν χημειοθεραπείες. Ο ένας με γρίπη και ο άλλος με Covid».
Κομβικός ρόλος του φαρμακευτικού τμήματος
Το Φαρμακευτικό Τμήμα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, έχει κομβικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και στην παρακολούθηση των θεραπειών των ασθενών, καθώς «είναι επιφορτισμένο, τόσο με τις παραγγελίες φαρμάκων, την καθημερινή διάθεση φαρμάκων σε όλες τις κλινικές του Νοσοκομείου μας, τον έλεγχο της φαρμακευτικής αγωγής των νοσηλευόμενων ασθενών, όσο και με τον έλεγχο και την παρασκευή όλων των άσηπτων διαλυμάτων χημειοθεραπείας αδιάλειπτα και όλες τις ημέρες του χρόνου».
Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζεται, «φτάσαμε σήμερα στο Φαρμακευτικό Τμήμα να υπηρετεί πλέον μόνο ένας μόνιμος φαρμακοποιός! Για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει μέχρι και 3 ερωτήσεις στην Βουλή!».
Και συνεχίζει: «Κι ενώ όλο αυτό χρονικό διάστημα προειδοποιούσαμε ότι κάποια στιγμή η τραγική αυτή κατάσταση θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως σε καθυστερήσεις χημειοθεραπειών και μη διεκπεραίωση ακόμη και των απλών καθημερινών συνταγολογίων, να που φτάσαμε στην τραγική για το νοσοκομείο μας στιγμή το Φαρμακευτικό Τμήμα ουσιαστικά να διακόπτει τη λειτουργία του διότι νοσεί το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων του (μαζί και ο μοναδικός πλέον φαρμακοποιός) από covid και άλλες λοιμώξεις της εποχής».
Νοσοκομείο Μεταξά: Αναβλήθηκαν οι θεραπείες
Όπως τονίζει, «η κατάσταση ξέφυγε τις τελευταίες ημέρες από τη στιγμή που την προηγούμενη Τρίτη βγήκε θετικός στον covid ο μόνιμος φαρμακοποιός και απέμεινε η επικουρική συνάδελφος, η οποία είχε έρθει από το Τζάνειο προσωρινά για κάποιους μήνες για να βοηθήσει και η οποία εξαναγκάστηκε να δουλέψει αν και ήταν και η ίδια άρρωστη με πυρετό, κάτω από συνθήκες έντονου άγχους». Ωστόσο, σημειώνει το Σωματείο «όπως εν μια νυκτί δόθηκε η λύση της μετακίνησης της συναδέλφου από το Τζάνειο στο Μεταξά, κατά τον ίδιο τρόπο, με αναρτημένη πλέον την απόφαση της Δ.Υ.Πε. στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ανακαλείται η μετακίνησή της και επιστρέφει στο Τζάνειο».
«Και φτάσαμε -συνεχίζει η ανακοίνωση- στη χθεσινή μέρα που πλέον δεν υπήρχε φαρμακοποιός στο νοσοκομείο μιας και ο μόνιμος συνάδελφος συνεχίζει να βγαίνει θετικός στα τεστ. Αυτό είχε σαν συνέπεια να ειδοποιηθούν ήδη από την Κυριακή οι ασθενείς για την αναβολή της θεραπείας τους! Τελικά, λοιπόν, στη βάση της ακραίας υποστελέχωσης, ούτε να νοσήσει δεν μπορεί κανένας αφού οι απουσίες λόγω covid άρκεσαν για να μείνει πλήρως ακάλυπτο το κομβικό αυτό τμήμα του νοσοκομείου».
Οξύτατα προβλήματα σε όλη τη λειτουργία του νοσοκομείου
Οι εργαζόμενοι κατέληξαν: «Η διακοπή της λειτουργίας του φαρμακείου του νοσοκομείου μας δημιουργεί οξύτατα προβλήματα σε όλη τη λειτουργία του νοσοκομείου (ακύρωση θεραπειών, δυσχερής χρέωση φαρμάκων), για τα οποία προβλήματα είναι υπόλογοι όλοι οι διοικούντες που ξέρουν και δεν κάνουν τίποτα, που χαρακτηρίζουν κόστος την πρόσληψη, όχι απλά του μόνιμου προσωπικού, αλλά ακόμη και του επικουρικού, που οδηγούν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα υγείας να σπαταλήσει τα όσα χρήματα έχει για να γίνει καλά και να μην καθυστερήσει κρίσιμες για τη ζωή του και ιδιαίτερα δαπανηρές θεραπείες, όπως αυτές στις οποίες υποβάλλονται οι ογκολογικού ασθενείς του νοσοκομείου μας, που αφήνουν το νοσοκομείο μας να μαραζώνει»!
Γιάννα Σουλάκη / Iatropedia.gr