Η Νυμφόπετρα είναι ένα γραφικό χωριό που βρίσκεται δίπλα στο βορειοδυτικό άκρο της λίμνης Βόλβης, στην Θεσσαλονίκη.
Το χωριό φιλοξενεί ένα σημαντικό αριθμό από φωλιές λευκοπελαργών, ωστόσο, είναι περισσότερο γνωστό για το γεωλογικό πάρκο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και έχει ανακηρυχτεί Μνημείο της Φύσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο λόγος για τις «Νυμφόπετρες» που αποτελούν μια σειρά από όρθιους ασβεστολιθικούς βράχους, οι οποίοι έχουν διάφορες προσμίξεις και είναι γνωστοί ως τραβερτίνες.
Ο εντυπωσιακός γεωλογικός σχηματισμός θυμίζει ανθρώπινες φιγούρες, γι’αυτό το λόγο άλλωστε τους βράχους περιβάλλουν διάφοροι θρύλοι και μύθοι.
Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, κατά την διάρκεια μια γαμήλιας πομπής προς την εκκλησία, μια νεαρή νύφη θυμήθηκε στα μισά του δρόμου ότι είχε ξεχάσει να πάρει το αδράχτι με το σφοντύλι από το σπίτι της μάνας της, γι’ αυτό και έστειλε ανθρώπους πίσω για να τα φέρουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η νύφη ήταν τόσο άπληστη που είχε πάρει όλα τα τα πράγματα από την μάνα της, χωρίς να της αφήσει απολύτως τίποτα. Η μάνα της νύφης οργίστηκε τόσο πολύ με την πλεονεξία της κόρης της που τελικά την καταράστηκε με αποτέλεσμα η νύφη με τη συνοδεία της να μεταμορφωθούν σε πέτρες.
Ένας άλλος θρύλος αναφέρει ότι οι Νυμφόπετρες είναι μια ομάδα κυνηγών. Στο δρόμο τους οι κυνηγοί συνάντησαν τυχαία μια παρέα από νύμφες του δάσους, που λούζονταν στα κρυστάλλινα νερά μιας πηγής.
Οι άντρες είχαν μείνει εκστασιασμένοι με το θέαμα που παρακολουθούσαν μπροστά τους, ωστόσο, όταν η Θεά Άρτεμις αντιλήφθηκε το περιστατικό, εξοργίστηκε τόσο με την ασέβεια τους, που τους «πέτρωσε» στο σημείο που στεκόντουσαν.
Πίσω, όμως, από τους θρύλους που συνοδεύουν τους βράχους υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τον σχηματισμό των παράξενων βράχων ηλικίας χιλιάδων ετών, αφού κατά την προϊστορική εποχή στην περιοχή υπήρχε λίμνη.
Σήμερα, οι Νυμφόπετρες αποτελούν ένα από τα πιο ιδιαίτερα και ατμοσφαιρικά φυσικά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι μόνο ένα γεωλογικό θαύμα αλλά και ένας χώρος που επιλέγουν οι νεόνυμφοι για να βγάλουν φωτογραφίες, ενώ κατά διαστήματα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές εκδρομές και γεωλογικές μελέτες.