Ελλάδα

Ο Άρειος Πάγος ζητά με εγκύκλιο τον ορισμό εισαγγελέων για παράνομο στοιχηματισμό και τυχερά παιχνίδια

Να οριστεί υπεύθυνος εισαγγελέας για τον παράνομο στοιχηματισμό και την διεξαγωγή τυχερών παιγνίων χωρίς άδεια ζητάει με εγκύκλιο του προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης. 

Συγκεκριμένα ο κ. Βουρλιώτης ζητάει από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας  να οριστεί εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος θα εποπτεύει τους διενεργούμενους από τις αστυνομικές αρχές ελέγχους, οι οποίοι θα πρέπει να διενεργούνται συχνά και κατά τρόπο συστηματικό, σε περίπτωση σχηματισμού δικογραφίας κατά την αυτόφωρη διαδικασία, να αποφεύγεται η διάσπαση της δικογραφίας και δη ο διαχωρισμός της ανάλογα με την ιδιότητα του εμπλεκόμενου προσώπου (ιδιοκτήτης καταστήματος, υπεύθυνος διεξαγωγής παράνομου παιγνίου, προσωρινά υπεύθυνος, παίκτης, συνεργός), προκειμένου να διασφαλιστεί το ενιαίο της εκδίκασης και συνακόλουθα η ορθοκρισία της εκφερόμενης δικαιοδοτικής κρίσης και στην κάθε Εισαγγελία Πρωτοδικών με ευθύνη και επιμέλεια του κατά τα άνω ορισθέντος εισαγγελικού λειτουργού, να τηρούνται λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για τους διενεργηθέντες κατά μήνα ελέγχους, καθώς και τη διαδικαστική πορεία των σχετικών υποθέσεων. Όπως τονίζει ο κ. Βουρλιώτης στην εγκύκλιο του ο ίδιος θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την επιβολή ή μη των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων εκ μέρους των αρμόδιων κατά τόπο Δήμων, τα στοιχεία δε αυτά θα είναι αμέσως διαθέσιμα, οποτεδήποτε ζητηθούν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός κάνει λόγο στην εγκύκλιο του για φαινόμενο που “έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις και αποτελεί όχι μόνο εστία διαφθοράς και εκμαυλισμού συνειδήσεων, αλλά και πύλη σοβαρής οικονομικής αιμορραγίας για τα έσοδα του κράτους από την απώλεια φόρων, το ποσό των οποίων, σε ετήσια βάση, προσεγγίζει το 1.500.000.000 ευρώ, το φαινόμενο του παράνομου στοιχηματισμού και της διοργάνωσης και διεξαγωγής τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα ή μέσω του διαδικτύου, χωρίς την απαιτούμενη προς τούτο άδεια”.

Επιπλέον, ο κ. Βουρλιώτης επισημαίνει ότι το φαινόμενο αυτό,  το οποίο συναρτάται και με άλλα, σοβαρής ποινικής απαξίας, εγκλήματα (απάτη με υπολογιστή,  νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κ.λπ.) απαντάται σε διάφορους, κατ’ επίφαση, ψυχαγωγικού ή υγειονομικού ενδιαφέροντος χώρους (“INTERNET CAFE” κ.λπ.), όπου έχουν εγκατασταθεί παιγνιομηχανήματα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, των οποίων το λογισμικό έχει τροποποιηθεί από ειδικούς για την περίπτωση τεχνικούς, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε, αφενός μεν να παρέχεται η δυνατότητα για στοιχηματισμό και διενέργεια διάφορων τυχερών παιγνίων, αφετέρου δε η ευχέρεια, σε περίπτωση αιφνιδιαστικού αστυνομικού ελέγχου, άμεσης επαναφοράς των σχετικών ρυθμίσεων σε κατάσταση λειτουργίας για τη διενέργεια επιτρεπόμενων, κατά το νόμο, τεχνικών-ψυχαγωγικών παιγνίων». Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι  «οι επιχειρήσεις αυτού του είδους απασχολούν προσωπικό και μάλιστα για την εξυπηρέτηση των αναγκών της «προσωρινής αναπλήρωσης» του μονίμως απουσιάζοντος από το κατάστημα πραγματικού ιδιοκτήτη, χωρίς την επιβαλλόμενη ασφάλιση, αποφεύγοντας την καταβολή και απόδοση στον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό των προβλεπόμενων, κατά περίπτωση, εργοδοτικών και εργατικών εισφορών».

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα