Παρασκευή, 8 Νοε.
14oC Αθήνα

Ο δήμαρχος που θέλει να ξαναστήσει το άγαλμα της Βασίλισσας Φρειδερίκης

Ο δήμαρχος που θέλει να ξαναστήσει το άγαλμα της Βασίλισσας Φρειδερίκης

Εν μέσω πανδημίας και με το μισό χωριό Δίστρατο της ακριτικής Κόνιτσας να έχει χτυπηθεί από τον κορονοϊό ο δήμαρχος δεν είχε άλλη έγνοια από το βγάλει ως «τουριστική ατραξιόν» μετά από καμία πενηνταριά χρόνια στην πλατεία της πόλης το άγαλμα της Βασίλισσας Φρειδερίκης, αναβιώνοντας εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα της πιο σκοτεινής περιόδου.

Με δημόσια παραδοχή του ο δήμαρχος Νίκος Εξάρχου, ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες πως σκοπεύει να επανατοποθετήσει σε εμφανές σημείο το άγαλμα της Βασίλισσας Φρειδερίκης, που είχε αποκαθηλωθεί κατά την περίοδο της δικτατορίας και έκτοτε φυλάσσεται σε αποθήκη.

Το άγαλμα τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας από τον Στρατό το 1953 σε ανάμνηση της επίσκεψης της βασίλισσας Φρειδερίκης στις 6 Ιανουαρίου του 1948, μία μέρα μετά τη λήξη της μάχης της Κόνιτσας, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις του Εθνικού Στρατού κατάφεραν να αποκρούσουν την απόπειρα κατάληψης της κωμόπολης από τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού. 

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το Δίστρατο

Και αυτό την πιο ακατάλληλη ώρα αφού τώρα ήρθε να προστεθεί και η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την έκρηξη κρουσμάτων στο Δίστρατο της Κόνιτσας που διέταξε ο Εισαγγελέας Ιωαννίνων. Η προκαταρκτική θα διεκπεραιωθεί από την Αστυνομία και διατάχθηκε μετά την δημόσια παραδοχή του κοινοτάρχη ότι στο χωριό δεν τηρούνταν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα, όπως η χρήση μάσκας. Άλλοι μάλιστα κάτοικοι ανέφεραν ότι ακόμη και τα καφενεία του χωριού λειτουργούσαν κανονικά.

Διχασμός με μαθηματική ακρίβεια 

Την πρόθεση του δημάρχου πάντως που είναι μαθηματικός στο επάγγελμα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που την ερμηνεύουν ως κατάλοιπο του θεσμού της βασιλείας αλλά και του μετεμφυλιακού κράτους. Η Κόνιτσα, εξάλλου έχει πικρή εμπειρία, αφού στη διάρκεια του εμφυλίου, έφτασαν στο σημείο να αλληλοσκοτώνονται ακόμη και αδέλφια που είχαν βγει στο βουνό σε αντίπαλα στρατόπεδα. Ο δήμαρχος, ανέφερε πως το άγαλμα θα βγει απ’ το «τολ» και για το που θα τοποθετηθεί, αυτό θα αποφασιστεί απ’ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Το συγκεκριμένο άγαλμα αποκαλύφθηκε σε πλατεία της Κόνιτσας στις 7 Ιανουαρίου 1948, για να… τιμήσει την επίσκεψη της Βασίλισσας στην πόλη! Το άγαλμα επί χούντας, αποσύρθηκε από την πλατεία και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε αποθηκευτικό χώρο. Οι συζητήσεις για την εκ νέου τοποθέτηση του σε δημόσιο χώρο έχουν ξεκινήσει από το 2012, χωρίς να έχει επέλθει κάποια συμφωνία. 

Τι Άουσβιτς, τι Κόνιτσα ..!

Αίσθηση πάντως προκαλούν και οι «παραλληλισμοί» που επικαλείται ο δήμαρχος για το σπάνιο έργο του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου και φτάνοντας στο σημείο να το συγκρίνει με τα  κρεματόρια της Γερμανίας, τα οποία δεν έχουν καταστραφεί όπως είπε και έχουν μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό. Την ίδια σύγκριση όμως έκανε και με τους Μπολσεβίκους που όταν το 1917 ήρθαν στην εξουσία δεν κατέστρεψαν κανένα άγαλμα στη Ρωσία.

Η … προίκα της Βασίλισσας 

Αξίζει να σημειωθεί πως το 1962 στο φοιτητικό κίνημα κυριαρχούσαν  τα συνθήματα: «Προίκα στην Παιδεία, όχι στη Σοφία» και το «Δε σε θέλει ο λαός, παρ’ τη μάνα σου και μπρος». Συνθήματα που καυτηρίαζαν την απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή να προικοδοτήσει την κόρη της Φρειδερίκης, πριγκίπισσα Σοφία, με 9 εκατ. δραχμές ώστε να παντρευτεί τον βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας. Με το δημοψήφισμα πάντως του 1974, το 69% των πολιτών έστειλε τον θεσμό της Βασιλείας στον γύψο της ιστορίας.

Βασίλης Χήτος

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις