Τη δημιουργία πνεύμονα πρασίνου στον Ελαιώνα σχεδιάζει ο δήμος Αθηναίων. Πρόκειται για έκταση 46 στρεμμάτων και προορίζεται για μια πραγματική “όαση” στην καρδιά της πρωτεύουσας! Ο Ελαιώνας σχεδιάζεται να διαμορφωθεί σε πάρκο αναψυχής και ψυχαγωγίας για τους κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνος, του Βοτανικού και του Μαρκόνι, που όμως θα έχει υπερτοπικό χαρακτήρα.
Έτσι θα “μεταμορφωθεί” ο Ελαιώνας
Η είσοδος του πάρκου, θα έχει δύο τμήματα σε ισάριθμα οικοδομικά τετράγωνα. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 800 μ. από τον σταθμό του μετρό «Ελαιώνας» και μόλις 150 μ. από τη συμβολή των οδών Μαρκόνι και Ιεράς Οδού. Η μελέτη θα συζητηθεί την Πέμπτη, 14.12.2017, στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.
Σύμφωνα με ενημέρωση του δήμου, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τα εξής:
– Τον εμπλουτισμό πρασίνου σε ολόκληρη την περιοχή.
– Τη δημιουργία υπαίθριων χώρων άθλησης, περιπάτου και γηπέδων.
– Την προσθήκη στοιχείων νερού.
Η αναλογία φυτεύσεων και σκληρών επιφανειών στο σύνολο της παρέμβασης θα είναι 8 προς 2.
Γήπεδα, χώροι για περίπατο και εκδηλώσεις!
Σε ό,τι αφορά τις χρήσεις, προτείνονται ποικίλες χρήσεις χωρίς μόνιμη εγκατάσταση. Όπως αθλητικές δραστηριότητες (γήπεδα 5×5, skate, μπασκέτες, βόλεϊ, πίστες εδαφοσφαίρισης (petanque). Αλλά και ήπιες αθλητικές δραστηριότητες με όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου και τοίχο ασκήσεων.
Μία ενιαία διαδρομή περιπάτου-άθλησης μήκους 600 μ. θα διασχίζει ολόκληρο το τετράγωνο. Θα δημιουργηθεί επίσης ένας υπαίθριος χώρος συνάθροισης και εκδηλώσεων, με αμφιθεατρική διάταξη. Τέλος, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί αναψυκτήριο, ενώ θα συμπληρώνεται από δραστηριότητες παιχνιδιού, προσβάσιμες και σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα.
Η “διασύνδεση” με άλλα… στολίδια
Στόχος επίσης είναι, η διασύνδεση με τους χώρους πρασίνου της ευρύτερης περιοχής, όπως ο Βοτανικός Κήπος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο υφιστάμενος ελαιώνας εμβαδού 5,6 στρεμμάτων, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου προβλέπεται να γίνει και η επέκταση ενοποίησης κοινόχρηστων χώρων με τον αρχαιολογικό χώρο.
Η πρόταση για τη δημιουργία του πάρκου στον Ελαιώνα, θα υποβληθεί για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2019.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi