Ιδιαίτερα τεταμένο είναι το κλίμα στη νέα χρονιά για χιλιάδες φοιτητές και μαθητές, καθώς όπως όλα δείχνουν τα σχολεία θα χτυπήσουν κουδούνι χωρίς καθηγητές, ενώ ανάλογη θα είναι και η εικόνα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία επίσης κλείνουν λόγω της επικείμενες διαθεσιμότητας 1.600 υπαλλήλων έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Την αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για μια εβδομάδα, αποφάσισε η Σύγκλητος του ιδρύματος, προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για την υπαγωγή των διοικητικών υπαλλήλων του στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.
«Εκφράζουμε την αγωνία μας» τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης της Συγκλήτου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θεοδόσης Πελεγρίνης, κάνοντας γνωστό ότι θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Την αναστολή της εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας του, από αύριο, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε η Συνέλευση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», για να πάρει την τελική απόφαση σχετικά με το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΛΜΕ έχει ήδη ταχθεί υπέρ των κινητοποιήσεων των καθηγητών, προτείνοντας πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ξεκινώντας από τις 16 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετέχουν αύριο, Τρίτη, στις 18.30 στην πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή, που οργανώνει η ΟΛΜΕ στα γραφεία της (Ερμού και Κορνάρου 2), ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο.
Ανοικτές επιστολές προς τους γονείς και τους μαθητές απέστειλε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) ενόψει των απεργιακών της κινητοποιήσεων, η τελική μορφή των οποίων αποφασίζεται σήμερα.
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών καλούν σε συστράτευση τους γονείς «στον αγώνα για το δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς».
Παράλληλα, θέτουν μια σειρά από ερωτήματα στην κυβέρνηση:
«Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 16.000 λιγότερους καθηγητές; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 27άρια και 30άρια τμήματα, με μετακινήσεις μαθητών και κατευθύνσεων; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς ένας μεγάλος αριθμός μαθητών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ (περίπου 15.000) να βρίσκει τον καθηγητή του και τον τομέα στον οποίο φοιτούσε και θα ήθελε να συνεχίσει να φοιτά; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με καθηγητές που δεν ξέρουν σε ποια και πόσα σχολεία θα διδάξουν, σε ποια περιοχή της χώρας θα δουλέψουν κι αν θα έχουν δουλειά το επόμενο διάστημα; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με λειτουργικές δαπάνες μειωμένες κατά 60%;» ρωτούν, μεταξύ άλλων.
Στην επιστολή της, η ΟΛΜΕ ενημερώνει τους μαθητές ότι θα «ξεσηκωθούμε σε έναν απεργιακό αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου, της ζωής της δικιάς μας και της δικιάς σου».
«Αυτή τη μάχη ή θα την κερδίσουν οι πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης που την υπηρετεί και θα επιβάλλουν την ερήμωση και τη δυστυχία ή θα την κερδίσουμε εμείς, ανοίγοντας τον δρόμο για το σχολείο του μέλλοντος, για μια δημιουργική και ελεύθερη ζωή για όλους» τονίζουν οι εκπρόσωποι των καθηγητών και καταλήγουν: «Εμείς, οι καθηγητές και οι καθηγήτριές σου, σου ζητάμε να σταθείς στο πλάι μας, να προσθέσεις την αποφασιστικότητά σου στη δική μας και να γίνεις μέρος του τεράστιου λαϊκού ποταμιού που θα γεμίσει τους δρόμους της χώρας και θα νικήσει!».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Θεσσαλονίκη: Σε απεργιακές κινητοποιήσεις από αύριο οι διοικητικοί υπάλληλοι σε ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΑΤΕΙΘ
Στον αέρα οι εγγραφές στα πανεπιστήμια – Δύο 48ωρες απεργίες
Τι βρήκε η αστυνομία στο Πολυτεχνείο (ΦΩΤΟ και VIDEO)
Πάνω από 3 εκατ. φοιτητές έχουν επωφεληθεί από τις υποτροφίες Erasmus της ΕΕ