Τα… τερτίπια του καιρού είναι τους τελευταίους μήνες πιο ακραία από ποτέ. Σύμφωνα, άλλωστε, με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η αμερικανική Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση (ΝΟΑΑ), ο περασμένος Ιούνιος ήταν ο πιο ζεστός Ιούνιος παγκοσμίως από το 1880- έτος που άρχισαν να καταγράφονται τα δεδομένα. Ετσι, βάσει των στοιχείων, οι περιοχές που είδαν τον υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο ήταν το Περού, οι κεντρικές και ανατολικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και η Βορειοανατολική Ασία.
Από την άλλη, η θερμοκρασία έπεσε αισθητά σε άλλες περιοχές, οι οποίες έζησαν και ζουν ακραία καιρικά φαινόμενα, με πλημμύρες, έντονες βροχοπτώσεις και πολικό ψύχος.
Όπως γράφει η εφημερίδα “Τα Νέα” χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Αργεντινής, όπου εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 10 μέρες εξαιτίας του σκληρού χειμώνα, ο οποίος έφερε χιόνι στους πρόποδες των Ανδεων στη Βορειοδυτική Αργεντινή- σύμφωνα με τους επιστήμονες είχε «ασπρίσει» τελευταία φορά πριν από 30 χρόνια. Αλλά και στις νότιες περιοχές της Κίνας, οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 400 ανθρώπους το τελευταίο εξάμηνο, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να μιλούν για ακραία φαινόμενα.
Οπως εξηγούν έλληνες μετεωρολόγοι, η χώρα μας συγκαταλέγεται ανάμεσα στις… τυχερές περιοχές. «Κι αυτό γιατί δεν έχουμε ζήσει καύσωνα. Για παράδειγμα, έχουμε κατά μέσο όρο δύο μέρες με 40 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, κάτι που δεν το έχουμε βιώσει. Σαφώς και οι μήνες είναι θερμότεροι από τους προηγούμενους, ωστόσο δεν έχουμε φτάσει σε ακραίες τιμές. Την περασμένη εβδομάδα η θερμοκρασία κυμάνθηκε στους 37 βαθμούς Κελσίου», τονίζει ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σαφώς καλύτερη από τις ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες, μιας και «ταυτόχρονα με τις υψηλές θερμοκρασίες έχουμε τα μελτέμια στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, άρα η ζέστη είναι υποφερτή».
Και για τη χώρα μας ο περασμένος Ιούνιος ήταν ζεστός, «σε καμία περίπτωση όμως δεν θα λέγαμε πως είναι ο πιο θερμός όλων των εποχών». Η μέση μέγιστη τιμή που καταγράφηκε φέτος τον Ιούνιο ήταν 30,7 βαθμοί, την ώρα που η αντίστοιχη περσινή έφτασε τους 29,8 βαθμούς. «Ωστόσο, είναι μία απόκλιση η οποία δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική». Οπως προσθέτει ο κ. Λαγουβάρδος, πάντως ακόμη και η μεσημεριανή αστάθεια- κυρίως στις ορεινές περιοχέςμε τις καταιγίδες είναι ένα φαινόμενο βίαιο μεν, φυσιολογικό και τοπικό δε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των Γρεβενών, όπου το απόγευμα της περασμένης Κυριακής ισχυρή καταιγίδα έπληξε την πόλη.
Τροπική η Ευρώπη
Σε… τροπικούς ρυθμούς κινείται ο υδράργυρος τις τελευταίες εβδομάδες στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης. Στο Βερολίνο, η θερμοκρασία φτάνει τους 38 βαθμούς Κελσίου, γεγονός ασυνήθιστο για τους Γερμανούς. Τις προηγούμενες μέρες, μάλιστα, εκατοντάδες πολίτες «παγιδεύτηκαν» στα βαγόνια των τρένων μεγάλης ταχύτητας, καθώς το σύστημα κλιματισμού βγήκε εκτός λειτουργίας.
Αποκαλύφθηκε δε, πως τα συγκεκριμένα συστήματα δεν είχαν σχεδιαστεί για να τα «βάζουν» με θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών. Αλλά και στην Ιταλία έχει σημάνει συναγερμός λόγω του καύσωνα. Οι θερμοκρασίες που σημειώνονται είναι κατά περίπου πέντε βαθμούς υψηλότερες από τη μέση τιμή για την εποχή.
Και μπορεί στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες ο καύσωνας να είναι λίγο έως πολύ αναμενόμενος, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους πολίτες της Ρωσίας, οι οποίοι ζουν ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια. Η θερμοκρασία που έχει φτάσει τους 35 βαθμούς και η επακόλουθη ξηρασία έχει καταστρέψει το ένα πέμπτο των καλλιεργειών τις τελευταίες 15 μέρες. Παράλληλα, όμως, περισσότεροι από 400 είναι οι Ρώσοι οι οποίοι πνίγηκαν από τις αρχές Ιουλίου σε ποτάμια και λίμνες, όπου κατέφυγαν για να δροσιστούν.
«Ενδεικτικό των αλλαγών είναι το γεγονός ότι χώρες όπως η Ρουμανία, η Τσεχία, η Πολωνία ακόμη και η Ρωσία, το τελευταίο διάστημα και απ΄ ό,τι δείχνουν τα προγνωστικά έως και το τέλος του μήνα, θα ζήσουν καυτές μέρες», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος. Συμπληρώνει δε ότι είναι γεγονός πως παγκοσμίως το 2010 θα είναι μία από τις πιο ζεστές, αν όχι η πιο ζεστή χρονιά.