Μόνοι κι αβοήθητοι όπως και στη θάλασσα. Οι 32 μετανάστες, διασωθέντες του ναυαγίου της Σάμου έφτασαν νωρίς το πρωί της δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά. Εκεί, τους περίμεναν δημοσιογράφοι, μια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η Πολιτεία ήταν ξανά απούσα.
Μόνοι κι αβοήθητοι όπως και στη θάλασσα. Οι 32 διασωθέντες του ναυαγίου της Σάμου έφτασαν νωρίς το πρωί της δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά. Εκεί, τους περίμεναν δημοσιογράφοι, μια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η Πολιτεία ήταν ξανά απούσα.
Άνθρωποι που δεν ήξεραν προς τα που να κινηθούν. Σώθηκαν αλλά τώρα αρχίζει ένας νέος Γολγοθάς: αυτός της επιβίωσης. Είναι οι μετανάστες που σώθηκαν από την τραγωδία της Σάμου. Από το ναυάγιο με τους 22 νεκρούς και τους επτά αγνοούμενους.
Είναι εκείνοι που πλήρωσαν στους δουλέμπορους 2000 δολάρια για να τους μεταφέρουν στην Ευρώπη. Εκεί ονειρεύονταν να βρουν μια καινούργια, καλύτερη ζωή. Τα 2000$ έφταναν μέχρι τις ακτές της Ελλάδας και της Ιταλίας. Κάποιοι δεν κατάφεραν να φτάσουν ούτε ως εκεί.
Οι μαρτυρίες τους συγκλονιστικές. Πως τη στιγμή που συνειδητοποίησαν ότι κάτι δεν πάει καλά ειδοποίησαν τον καπετάνιο του δουλεμπορικού που τους μετέφερε, αλλά εκείνος ήταν μεθυσμένος και δεν έδωσε σημασία.
Πως κολυμπούσαν επί τέσσερις ώρες στο Αιγαίο μέχρι τη στιγμή που τους βρήκαν οι άνδρες του Λιμενικού. Από εκείνους, δεν έχουν κανένα παράπονο. Τους φέρθηκαν καλά, είπαν.
Φαίνεται πως ο καπετάνιος του δουλεμπορικού δεν ήταν μεθυσμένος κατά την επιβίβαση, όταν ο διακινητής αντί για 25 ανθρώπους, έβαλε στο πλοιάριο 60. Αυτός, σύμφωνα τον 25χρονο Γιασίν, έναν από τους ναυαγούς, σομαλικής καταγωγής, ήταν ο λόγος που βούλιαξε το πλοίο που τους μετέφερε.
Το οχηματαγωγό πλοίο «European express», που τους μετέφερε από τη Σάμο στον Πειραιά, έφτασε στο λιμάνι στις 07:00 το πρωί.
Τραγική φιγούρα μια γυναίκα που περίμενε να φτάσει το πλοίο με τους διασωθέντες του ναυαγίου της Σάμου. Ανάμεσα στους μετανάστες που βρίσκονταν στο μοιραίο πλοίο που ναυάγησε ήταν κι ένας συγγενής της. Όμως, δυστυχώς εκείνος δεν τα κατάφερε. Ήταν ανάμεσα σε εκείνους που χάθηκαν στ’ ανοιχτά της Σάμου.
Η Πολιτεία, με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια τους έχει χορηγήσει εξάμηνη παράταση παραμονής. Επίσης, θα τους δοθεί εξάμηνη αναστολή απέλασης, με προοπτική ανανέωσης, για ανθρωπιστικούς λόγους.
Φτάνοντας οι μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά, δεν τους περίμενε ούτε ένας άνθρωπος από το υπουργείο Ναυτιλίας ή όποια άλλη υπηρεσία θα έπρεπε να τους παραλάβει και να τους βοηθήσει.
Από το πλοίο βρήκαν 32 άνθρωποι που δεν ήξεραν που έπρεπε να πάνε. Ήθελαν μόνο να φτάσουν στην πρεσβεία των χωρών τους για ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Αλλά κανείς δεν ήταν εκεί για να τους βοηθήσει.
Κάποιοι από τους μετανάστες θα φιλοξενηθούν πιθανόν από τη σομαλική κοινότητα, ενώ γίνεται αναζήτηση να βρεθεί κάποιο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας για τους υπόλοιπους.
Στο λιμάνι τους περίμενε μόνο επιτροπή συμπαράστασης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, κατήγγειλε την έλλειψη χώρου προσωρινής φιλοξενίας από την πολιτεία για τους ανθρώπους αυτούς.
«Η ελληνική πολιτεία θα έπρεπε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ταλαιπωρηθεί, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, και έχουν περάσει από αυτό το τραγικό γεγονός, να έχει μεριμνήσει από την πρώτη στιγμή για τη προσωρινή φιλοξενία τους» τόνισε.
Ανέφερε ότι έχει ζητηθεί εδώ και δύο ημέρες από τον δήμο Αθηναίων να δοθεί κάποιος ξενώνας για τη φιλοξενία τους, αλλά, όπως υποστήριξε, ο δήμος δεν έχει απαντήσει ακόμα. Χαρακτήρισε, επίσης, τραγικό και εγκληματικό αυτό που γίνεται από τα συνεχή ναυάγια παράτυπων μεταναστών στη Μεσόγειο.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άσυλο στους μετανάστες που σώθηκαν από το ναυάγιο της Σάμου δίνει ο Δένδιας
Έρευνα σε βάθος για το ναυάγιο στη Σάμο ζητά η εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης Τ. Στρικ