Site icon NewsIT

Ο καρκίνος στην Ελλάδα μετά τη διάγνωση – Γιατί καθυστερεί σημαντικά η θεραπεία

31.01.2023 | 06:49
Ο καρκίνος στην Ελλάδα μετά τη διάγνωση – Γιατί καθυστερεί σημαντικά η θεραπεία

Ο καρκίνος «χτυπά» τους Έλληνες σε υψηλά ποσοστά, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει έγκαιρη πρόσβαση στη χειρουργική και θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου. Η έλλειψη γιατρών και κυρίως παθολογοανατόμων στην Ελλάδα, καθυστερεί σημαντικά την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες για τον καρκίνο.

Έως και 2 μήνες καθυστερούν τα ογκολογικά χειρουργεία στα δημόσια Νοσοκομεία, ενώ απαιτούνται επιπλέον 2 μήνες μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων. Έτσι, συνολικά, από την ημέρα της πρώτης διάγνωσης έως και την έναρξη της θεραπείας του καρκίνου μπορεί να μεσολαβήσουν έως και 4 πολύτιμοι μήνες.

«Όσο ο χρόνος περνάει, τόσο ο κόσμος χάνει ποσότητα ζωής», σχολιάζει ο Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος και Διευθυντής του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Γιώργος Πισσάκας.

Και εξηγεί: «Δεν μπορείς να κάνεις 1 ή 1,5 μήνα για να βγάλεις τα αποτελέσματα της ιστολογικής. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο οφείλει το κράτος να βρει μια λύση. Ας απευθυνθεί το κράτος στα ιδιωτικά, ή να βρει κάποια άλλη λύση, ώστε να μπορεί ο ασθενής το πολύ σε 15 ημέρες να έχει διάγνωση. Από τη διάγνωση θα αρχίσει η θεραπεία», σημειώνει ο κ. Πισσάκας, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ).

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 30/1/23, η All.Can Greece, εκπροσωπώντας την ογκολογική κοινότητα της χώρας μας.

Η All.Can Greece, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ και οι επιστήμονες παρουσίασαν από κοινού τα αποτελέσματα της μελέτης «Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής».

Πολύ καλή η ποσότητα και η ποιότητα των μηχανημάτων αντινοθεραπείας

Εντωμεταξύ, σε πολύ καλό επίπεδο βρίσκεται στη χώρα μας η ακτινοθεραπεία, τόσο σε αριθμό, όσο και σε ποιότητα μηχανημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Πισσάκα, μετά τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε φτάσει στα 5 με 5,2 μηχανήματα ακτινοθεραπείας ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Ωστόσο, θέλουμε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 7 μηχανήματα / εκατομμύριο πολιτών, όπως είπε, ενώ πρόσθεσε πως ήδη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προστέθηκαν πρόσφατα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, επιπλέον τέσσερα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα: δύο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και ακόμη δύο στο Νοσοκομείο Λαμίας.

«Τα τελευταία 5 χρόνια άλλαξαν πολλά πράγματα. Πρώτον, έπαψε εκείνο το μεγάλο πρόβλημα της μη ποιοτικής ακτινοθεραπείας. Τώρα μετά τη δωρεά του Νιάρχου έχουμε σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία ποιοτική ακτινοθεραπεία. Δεν έχουμε πλέον κανένα πρόβλημα στην ποιότητα της παροχής των υπηρεσιών. Έχουμε μεγαλύτερο αριθμό μηχανημάτων και στα δημόσια και στα ιδιωτικά κέντρα», σημειώνει ο γιατρός.

Ζητούν χρήματα από τους πολίτες για τις «δωρεάν» ακτινοθεραπείες

Παράλληλα, όμως, κάνει και μια σημαντική καταγγελία. Το δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης στον ιδιωτικό τομέα για αντινοθεραπείες που έδωσε με νόμο το κράτος στους πολίτες, έχει καταστρατηγηθεί στην πράξη:

Συγκεκριμένα, για να εξαλειφθούν οι λίστες αναμονής στις ακτινοθεραπείες, το 2012 το Υπουργείο Υγείας είχε θεσμοθετήσει τη διενέργεια θεραπειών στον ιδιωτικό τομέα, σε κάποιες περιπτώσεις εντελώς δωρεάν για τον ασθενή και σε κάποιες άλλες μόνο με την καταβολή της αμοιβής του γιατρού.

«Αυτό είναι κάτι φοβερό, γιατί έδωσε μια λύση σε πάρα πολύ κόσμο. Όμως, αυτό δεν εφαρμόζεται. Γιατί δεν εφαρμόζεται; Γιατί τα ιδιωτικά καταστρατηγούν αυτόν τον νόμο. Ζητάνε από τον ασθενή ένα ποσό που φτάνει από 1.000 έως και 5.000 ευρώ. Αυτό το γνωρίζει το κράτος και εμείς με την ΕΛΛΟΚ έχουμε κάνει άπειρες φορές διαμαρτυρία και κανένας δεν έχει συγκινηθεί. Το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει», τονίζει ο κ. Πισσάκας και καταλήγει:

«Υπήρξε μια άποψη ότι τα ιδιωτικά προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες από τα δημόσια. Είναι ψέμα. Προσφέρουν ακριβώς τις ίδιες».

γλοιοβλάστωμα

Η επιδημιολογία του καρκίνου στην Ελλάδα – 64.530 νέες διαγνώσεις το 2020

Σύμφωνα με στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), που έχει αναρτήσει στην πλατφόρμα διαλόγου της η All.Can Greece, το 2020 (πιο πρόσφατα δεδομένα), διαγνώστηκαν 64.530 πολίτες με καρκίνο.

28.249 ήταν γυναίκες και
36.281 ήταν άνδρες (8.032 περισσότεροι από τις γυναίκες)

Την ίδια χρονική περίοδο, έχασαν τη ζωή τους 19.761 άνδρες και 13.405 γυναίκες, δηλαδή 6.356 περισσότεροι άνδρες, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Καρκίνος του πνεύμονα

Διαφορά παρατηρείται και στις διαγνώσεις του καρκίνου του πνεύμονα.

Στο σύνολο των διαγνώσεων, το 18,7% των καρκίνων ήταν καρκίνος του πνεύμονα στους άνδρες και μόλις στο 7,7% στις γυναίκες.

Ο καρκίνος του πνεύμονα, ωστόσο, έχει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα, καθώς από τα 8.960 περιστατικά το 2020, έχασαν τη ζωή τους 7.662 άτομα.

Στη χώρα μας το νούμερο αυτό αποτελεί το 23,1% των θανάτων από καρκίνο.

Συχνότητα / θνησιμότητα και είδη καρκίνου

Ο πιο συχνός τύπος καρκίνου στις γυναίκες:

καρκίνος του μαστού με 27,5% (7.772 περιστατικά)
του εντέρου με 11,9% (3.365 περιστατικά)
του πνεύμονα με 7,7% (2.174 περιστατικά)

Ο πιο συχνός τύπος καρκίνου στους άνδρες είναι:

καρκίνος του πνεύμονα με 18,7% (6.786 περιστατικά)
του προστάτη με 17,1% (6.217 περιστατικά)
του εντέρου με 12,5% (4.530 περιστατικά)

Στη θνησιμότητα, η κατάταξη του τύπου του καρκίνου είναι:

23,1% πνεύμονα
10,3% εντέρου
7% μαστού
5,5% προστάτη
6,3% παγκρέατος
4,7% ουροδόχου κύστης

Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: «Σημαντικός ο προσυμπτωματικός έλεγχος, αλλά χρειαζόμαστε ολοκληρωμένο σχέδιο»

Η κα Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΛΟΚ , Πρώην Πρόεδρος & Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ασθενών με Καρκίνο (ECPC), ανέφερε:

«Το θετικό είναι ότι έχουν ήδη ξεκινήσει αρκετές δράσεις και προγράμματα για τον καρκίνο στη χώρα μας, όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ενώ σχεδιάζονται και άλλες και υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα για τον καρκίνο. Όμως όλη αυτή η δραστηριότητα είναι αυτοτελείς δράσεις, μη συνδεόμενες οργανικά μεταξύ τους και μη ενταγμένες σε στρατηγικό σχέδιο για τον καρκίνο ευρείας αποδοχής. Λείπει η οργανωμένη επιτελική δράση για τον καρκίνο σε εθνικό επίπεδο, ώστε να μπορεί η χώρα να επωφεληθεί από όλες τις μοναδικές ευκαιρίες που παρέχονται από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο και την Αποστολή για την Καταπολέμηση του Καρκίνου».

Και κατέληξε λέγοντας: «Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο και επίσημο φορέα, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών, ούτε Διεύθυνση Ογκολογίας στο Υπουργείο. Η πλατφόρμα διαλόγου All.Can Greece επιθυμεί να αρχίσει ο δημόσιος διάλογος για το Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου και συμβάλλει με συστάσεις πολιτικής από τους εμπλεκόμενους στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης του καρκίνου, ασθενείς, γιατρούς, νοσηλευτές, βιομηχανία υγείας», κατέληξε η κα. Αποστολίδου.

Πηγή: iatropedia.gr – Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version