Site icon NewsIT
17:52 | 16.05.16

Ο Κατρούγκαλος… διευκρινίζει: Πότε θα μπει… κόφτης στους δημοσίους υπαλλήλους – H αλήθεια του υπουργού για τις συντάξεις

Ο Κατρούγκαλος… διευκρινίζει: Πότε θα μπει… κόφτης στους δημοσίους υπαλλήλους – H αλήθεια του υπουργού για τις συντάξεις
Newsit Newsroom

- “Όσοι έχουν εισόδημα έως 1000 θα πάρουν μεγαλύτερες συντάξεις”! - ”Το νέο σύστημα για ασφαλισμένο με είκοσι έτη ασφάλισης δίνει κύρια σύνταξη 477 ευρώ έναντι 449 ευρώ του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη-Βρούτση” - “Για 15 έτη ασφάλισης το νέο σύστημα δίνει 413 Ευρώ έναντι 411” - Τι θα γίνει με τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και πότε θα δουν... “κόφτη” 

“Η κυβέρνηση τήρησε την υπόσχεσή της και καμιά κύρια σύνταξη νυν συνταξιούχων δεν θα μειωθεί”, υποστηρίζει ο υπουργός Εργασίας και αναφερόμενος στα ψέματα και τις αλήθειες, κάνει λόγο για αυξήσεις των περισσοτέρων συντάξεων, εξαπολύοντας επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του πρώην υπουργού Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Βρούτση.

“Επειδή αυτό όλοι το έχουν αντιληφθεί, γράφονται πολλά τις τελευταίες ημέρες για μειώσεις μέχρι και 30% για τις νέες συντάξεις, με έμφαση ιδίως στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Ο πρώην Υπουργός Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται ότι ακόμη και οι χαμηλόμισθοι θα πάρουν μικρότερες συντάξεις με το νέο νόμο 4387/2016, παρόλο ότι όλοι παραδέχονται το αντίθετο. Ο κύριος Μητσοτάκης μας κατηγόρησε μάλιστα στη Βουλή ότι αυτό υποδηλώνει «ταξικό μίσος»”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας αυτή είναι η “αλήθεια για τις νέες συντάξεις”:

Η αλήθεια έχει ως εξής:
Για τις συντάξεις των χαμηλόμισθων και τα των κατώτατων ορίων:
Σε κάθε περίπτωση μέσου εργασιακού εισοδήματος έως 1000 Ευρώ το νέο σύστημα δίδει μεγαλύτερες συντάξεις από ότι το προϋφιστάμενο σύστημα. (Εισόδημα κάτω από 1000 Ευρώ δηλώνουν το 87% των μισθωτών, το 90% των αυτοαπασχολούμενων και το 99% των αγροτών.)

Για παράδειγμα, το ίδιο που επικαλέστηκε με διαστρέβλωση των στοιχείων ο πρώην Υπουργός Εργασίας της ΝΔ, για μέσο εργασιακό εισόδημα ίσο με αυτό του ανειδίκευτου εργάτη (586 Ευρώ το μήνα) το νέο σύστημα για ασφαλισμένο με είκοσι έτη ασφάλισης δίνει κύρια σύνταξη 477 Ευρώ (82,2% αναπλήρωση εισοδήματος, χωρίς να συνυπολογίζεται η επικουρική σύνταξη) έναντι 449 Ευρώ του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη-Βρούτση.

Για 15 έτη ασφάλισης το νέο σύστημα δίνει 413 Ευρώ έναντι 411 και σε κάθε περίπτωση παραπάνω από την κατώτατη σύνταξη, όπως υπολογιζόταν με το παλαιό καθεστώς (Ν 3863/10) στο ύψος των 15 ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη, ήτοι σήμερα –μετά τη σφαγή των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- 392,7 Ευρώ. (Για όσους υποκριτικά και δημαγωγικά θεωρούν μείζονα υποχώρηση το γεγονός ότι η Εθνική Σύνταξη για 15 έτη ασφάλισης διαμορφώνεται στα 345 Ευρώ υπενθυμίζουμε ότι με την προβλεπόμενη στο άρθρο 11 του ν. 3863/2010 η βασική σύνταξη των 360 Ευρώ σήμερα θα ήταν 341 για όλα τα έτη ασφάλισης.)

Προφανώς δεν πανηγυρίζουμε για το ύψος των συντάξεων αυτών. Τις έχουμε συνδέσει όμως με «ρήτρα ανάπτυξης» με την άνοδο της οικονομίας, ούτως ώστε με την επάνοδο της ανάπτυξης να μη κερδίσουν μόνον λίγοι, αλλά όλοι, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων.

Για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων

Δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο νόμο της μεταρρύθμισης μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων. Εφαρμόζεται σύστημα ισονομίας σε όλους.
Άρα και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν μέσο μισθό στην διάρκεια του εργασιακού τους βίου 1000 Ευρώ και κάτω θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη από ότι με το παλαιό σύστημα.
Ακόμη και για τους σχετικά υψηλόμισθους, υπάρχει πρόβλεψη «κόφτη» στη μεταβατική διάταξη του άρθρου 6 παρ. 1 εδ. γ του νόμου 4387/2016 (του νόμου της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης) που εγγυάται ότι δεν θα υπάρχουν σημαντικές προς τα κάτω αποκλίσεις, μέχρι το τέλος του 2018. Για παράδειγμα, για το 2016 ο νόμος εγγυάται με το μηχανισμό της προσωπικής διαφοράς ότι καμιά νέα σύνταξη δεν θα είναι μικρότερη από το 90% αυτής που θα υπολογιζόταν με το παλαιό σύστημα, άρα δεν θα υπάρχουν μειώσεις μεγαλύτερες του 10% σε καμιά νέα σύνταξη. Από το 2018 και μετά, λόγω της ρήτρας ανάπτυξης, και οι νέες συντάξεις θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που αντιστοιχούν στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας”.
 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version