Τετάρτη, 17 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Ο καύσωνας μετατρέπει τη χώρα σε καμίνι – Στους 42 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία

Ο καύσωνας μετατρέπει τη χώρα σε καμίνι – Στους 42 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία

Σε ένα κλοιό παρατεταμένου καύσωνα έχει μπει η χώρα με υψηλές θερμοκρασίες που θα κυμανθούν πάνω από τους 40 βαθμούς για τουλάχιστον ως τις 19 Ιουλίου. 

Ο καύσωνας διαρκείας προκαλεί ένα επικίνδυνο ατμοσφαιρικό κοκτέιλ, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες που θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών.

Η παρατεταμένη ζέστη και η ανομβρία έχουν μετατρέψει πλέον την πρωτεύουσα σε καμίνι με την θερμοκρασία να φτάνει σε κάποιες περιοχές τους 43 βαθμούς Κελσίου, καθώς οι θερμές αέριες μάζες που προκαλούν τις υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν στη χώρα τουλάχιστον έως τις 19 Ιουλίου.

Η υγρασία και ο καυτός αέρας αυξάνουν την αίσθηση της θερμοκρασίας και μετά την υποχώρηση των ισχυρών ανέμων, η χώρα μπαίνει σε συνθήκες καύσωνα διαρκείας.

Οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα

Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται

Ντύσιμο ελαφρύ, χρήση καπέλου και μαύρων γυαλιών ηλίου

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο

Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας

Πολλά χλιαρά ντους

Μικρά σε ποσότητα γεύματα

Λήψη άφθονων υγρών

Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους

Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους, αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Έλιωσε το βράδυ της Παρασκευής η Αθήνα

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται ακόμη και κατά την διάρκεια της νύχτας σε πολλές περιοχές της χώρας εν μέσω του κύματος καύσωνα. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στα μεγάλα αστικά κέντρα με την θερμοκρασία να μην καταφέρνει να πέφτει ακόμη και κάτω από του 30°C.

Στον χάρτη αποτυπώνεται η θερμοκρασία αέρα όπως υπολογίστηκε από τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις 23:00 το βράδυ της Παρασκευής (12.07.2024) στην περιοχή της Αττικής.

Το μεγαλύτερο μέρος του Λεκανοπεδίου της Αττικής και ταυτόχρονα του πληθυσμού βιώνει θερμοκρασίες ακόμη και πάνω από τους 32°C μέσα στη νύχτα. Αυτό, αποτελεί σημαντικό παράγοντα αύξησης της θερμής επιβάρυνσης και της σχετικής επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. 

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Σάββατο (13.03.2024)

Για σήμερα Σάββατο αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας τοπικά θα αυξηθούν. Όμβροι ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε ορεινά κυρίως τμήματα κατά μήκος της Πίνδου και ενδεχομένως τοπικά στη βόρεια χώρα. Αυξημένη θα είναι η θερμική επιβάρυνση σε πολλές περιοχές της χώρας, με έμφαση στα αστικά κέντρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 18 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 22 έως 37-39 και ενδεχομένως τοπικά 40 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20 έως 38-40 και τοπικά 41-42, στην Ήπειρο από 22 έως 37-39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 25 έως 37-39 βαθμούς και τοπικά 40-41 βαθμούς, στα Επτάνησα από 23 έως 36-38 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 24 έως 36-38, στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 24 έως 33-35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 38-39 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις, πυκνότερες μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 36 βαθμούς.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις