Υπάρχει ένα ρεύμα εντός των πανεπιστημίων και μεταξύ των φοιτητών αλλά και πολλών καθηγητών για λήξη των καταλήψεων. Το Πάντειο και το ΤΕΙ Πειραιά ήδη έχουν αποφασίσει την λήξη των καταλήψεων.
Μετά από τις σημερινές γενικές συνελεύσεις όλο και περισσότεροι φοιτητές θέλουν να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, καθώς η εξεταστική βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.
Κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο
Με μίνιμουμ διάρκεια μαθημάτων της 13 εβδομάδες η συνέχιση για τέταρτη εβδομάδα των καταλήψεων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας θέτει ζήτημα απώλειας του εξαμήνου, όπως τονίζουν-προειδοποιούν από το υπουργείο.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην τρίτη εβδομάδα καταλήψεων και σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς επαναλαμβάνονται οι γενικές συνελεύσεις και πάλι με το ερώτημα της συνέχισης ή μη των καταλήψεων, ενόψει και του συλλαλητηρίου των φοιτητών την Πέμπτη στα Προπύλαια.
Άνοιξαν ήδη κάποιες σχολές
Το Πάντειο και το ΤΕΙ Πειραιά, έπειτα από πολύωρες γενικές συνελεύσεις, αποφάσισαν να σταματήσουν τις καταλήψεις, όχι όμως και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, όπου η κατάληψη συνεχίζεται για μία ακόμη εβδομάδα. Η απόφαση ελήφθη με διαφορά περίπου 80 ψήφων υπέρ της συνέχισης της κατάληψης. Στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο συνεχίζονται οι καταλήψεις, πλην του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, που σταματά.
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το Παιδαγωγικό Τμήμα αποφάσισε αργά απόψε να σταματήσει η κατάληψη. Λίγο νωρίτερα, με διαφορά τριών ψήφων είχε αποφασισθεί η παύση της κατάληψης και στην Ιατρική Σχολή. Πάντως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα των φοιτητών, ο αριθμός των καταλήψεων βαίνει διαρκώς μειούμενος και αργά το απόγευμα είχε φτάσει στα 210 τμήματα, από 235, που ήταν νωρίς.
Αύριο πάντως, θα γίνουν γενικές συνελεύσεις και σε άλλα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας για να αποφασίσουν τι θα γίνει τελικά με την συνέχιση των καταλήψεων. Εκτός από τις κινητοποιήσεις όμως των φοιτητών και οι πρυτάνεις έχουν το λόγο.
H πρώτη ενέργεια υλοποίησης των νέων διατάξεων έρχεται με την υπογραφή της Διαπιστωτικής Πράξης. Αυτό σημαίνει ότι θα συγκροτηθεί πενταμελής επιτροπή για τα μεγάλα Πανεπιστήμια και τριμελής για τα μικρότερα Πανεπιστήμια, που θα προχωρήσει στις διαδικασίες για την ανάδειξη των 8 μελών από το σύνολο των Διδασκόντων (ΔΕΠ) κάθε ιδρύματος, για να συγκροτηθεί το νέο Συμβούλιο Διοίκησης.
Οι πρυτάνεις αρνούνται να υπογράψουν την “πράξη” την ίδια ώρα που πολλοί καθηγητές υποστηρίζουν οτι το να εφαρμοστεί ο καινούριος νόμος θα είναι καλό γιατί έτσι θα φανούν οι ελλείψεις του!
Οι πρυτάνεις προγραμματίζουν έκτακτη συνεδρίαση την προσεχή Παρασκευή, προκειμένου να εκτιμήσουν τις εξελίξεις και να καθορίσουν τη στάση τους. Όμως, θεωρείται βέβαιο πως θα επιμείνουν στην προηγούμενη απόφασή τους για “ανοιχτά Πανεπιστήμια”.
Διαβάστε επίσης:
Καταλήψεις στα σχολεία: Λουκέτα, πορείες και καπνογόνα-Δείτε φωτό!