Ελλάδα

Ο Κοντονής στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στη Σόφια

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος συμμετείχε στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, στο πλαίσιο της βουλγαρικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του διαλόγου για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής τόνισε την ανάγκη διασφάλισης της ομαλής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, «μέσω της πρόβλεψης αρμοδιοτήτων με σαφήνεια, προς αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων».

Ακόμη, επισήμανε ότι ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής να έχει πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων και μητρώα που τηρούνται από τις υπόλοιπες υπηρεσίες και προσέθεσε ότι «η Ελλάδα προγραμματίζει την ενσωμάτωση των σχετικών διατάξεων έως τον προσεχή Ιούνιο».

Επίσης, ο κ. Κοντονής τάχθηκε «υπέρ της κατάργησης της διαδικασίας κήρυξης της εκτελεστότητας για όλες τις αποφάσεις σε υποθέσεις γονικής μέριμνας, καθώς και τη βελτίωση και επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής παιδιού σε υποθέσεις απαγωγής».

Εξάλλου, η επίτροπος αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Βιέρα Γιούροβα, ενημέρωσε τους υπουργούς για τις εξελίξεις στα πεδία των αποδεικτικών στοιχείων που τηρούνται σε ηλεκτρονικά συστήματα και της αντιμετώπισης της ρητορικής του μίσους στο διαδίκτυο, με έμφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε άλλο σημείο των εργασιών της άτυπης συνόδου, έγιναν τοποθετήσεις σχετικά με την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής. Εκτέθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και κατέστη σαφές ότι είναι απαραίτητη η επιτάχυνση του νομοθετικού έργου προς αυτή την κατεύθυνση, παρά το αχαρτογράφητο του σχετικού πεδίου.

Στο περιθώριο του συμβουλίου, ο κ. Κοντονής είχε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες με την ομόλογό του της Βουλγαρίας Τσέτσκα Τσαχέβα στην οποία μετέφερε την άποψη της κυβέρνησης, ότι η βουλγαρική Προεδρία είναι και βαλκανική Προεδρία, ενώ διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα.

Ο κ. Κοντονής συναντήθηκε, επίσης, με τον διευθυντή του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) Μίχαελ Ο΄Φλάερτι και εξασφάλισε τη στήριξη του Οργανισμού στα ζητήματα που άπτονται των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδίως με τη μορφή ενημέρωσης για τις βέλτιστες πρακτικές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ένοχος κρίθηκε ο πατέρας της 18χρονης για την δολοφονία του κουνιάδου του και βιαστή της κόρης του στον Βόλο
Ο Εισαγγελέας εισηγήθηκε να απορριφθούν τα ελαφρυντικά προς τον 50χρονο πατέρα που δολοφόνησε τον κουνιάδο του, ο οποίος βίαζε επί 9 χρόνια την κόρη του, ενώ αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για την ποινή του
Έντρομη κοπέλα
«Είχαμε σεξουαλικές πράξεις μέσα στο σχολείο» - Σοκάρει η κατάθεση της μαθήτριας για την υπόθεση της ασέλγειας από καθηγητή στη Λάρισα
Όλα ξεκίνησαν στα μέσα του περασμένου Μαρτίου όταν η 15χρονη μαθήτρια Λυκείου αποφάσισε να εκμυστηρευτεί στην ψυχολόγο του σχολείου την ερωτική σχέση με τον καθηγητή
Σχολική αίθουσα 1
Ο διαρρήκτης στο σπίτι του Σάββα Πούμπουρα «μπούκαρε» και σε γειτονική οικία για να ξεφύγει - «Άρχισε να με χτυπάει, μας εγκλώβισε»
Ένας εκ των δύο δραστών δήλωσε χρήστης ναρκωτικών και ζήτησε συγγνώμη - Γείτονες του παρουσιαστή περιγράφουν τη στιγμή που ο διαρρήκτης μπήκε σπίτι τους πριν συλληφθεί
Η στιγμή της καταδίωξης του διαρρήκτη στο σπίτι του Σάββα Πούμπουρα