Τρίτη, 26 Νοε.
11oC Αθήνα

Ο κορονοϊός προκαλεί αρρυθμίες στα δικαστήρια – Δίνουν δικάσιμο για το 2024 

Ο κορονοϊός προκαλεί αρρυθμίες στα δικαστήρια – Δίνουν δικάσιμο για το 2024 

Η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε όλα τα επαγγέλματα. Ένα από αυτά, είναι και των δικηγόρων. Εκατοντάδες δίκες δεν έγιναν ποτέ, αφού δεν λειτουργούσαν τα Δικαστήρια σε όλη χώρα κατά την διάρκεια του lockdown.

Χιλιάδες υποθέσεις πολιτών, έμειναν στάσιμες και άλλες πήραν δικάσιμο πολλούς μήνες αργότερα ή και χρόνια. Μία από αυτές τις περιπτώσεις, είναι και αυτή του δικηγόρου Σπύρου Δημητρίου, ο οποίος έχει προσδιορισμένη υπόθεση, τον Ιούνιο του 2024 στο Εφετείο Αθηνών. Ο γνωστός δικηγόρος, μιλάει στο newsit.gr και την Μάγδα Τσέγκου για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στα ελληνικά δικαστήρια. Τόσο οι δικηγόροι, όσο και οι πελάτες τους, μέσα και έξω από τη φυλακή, περιμένουν με υπομονή κάποτε να διεκδικήσουν το δίκιο τους, όταν θα λειτουργήσουν και πάλι τα δικαστήρια.

 Αναφέρεται επίσης, στα σοβαρά προβλήματα κατάθλιψης που βιώνουν οι κρατούμενοι στις φυλακές, καθώς αυτή την περίοδο δεν μπορούν να δεχτούν επισκεπτήριο, ενώ τέλος αποκαλύπτει πως υπάρχουν δικηγόροι, οι οποίοι ζητούν άρση στο ασυμβίβαστου του δικηγόρου, προκειμένου να εργαστούν σε άλλα επαγγέλματα, καθώς η οικονομική κρίση τους έχει χτυπήσει για τα καλά.

Ποιες υποθέσεις εκδικάζονται και ποιες όχι αυτή την περίοδο

«Η πρόσβαση του πολίτη στην δικαιοσύνη, είναι σχεδόν ισάξιο συνταγματικό δικαίωμα, με το δικαίωμα στην υγεία. Τις περιόδους αυτές όμως, το δικαίωμα στη στην υγεία, ως υπερδικαίωμα, κυριάρχησε έναντι των άλλων δικαιωμάτων και βλέπουμε μία πάρα πολύ μεγάλη συρρίκνωση στην πρόσβασης μας στη δικαιοσύνη και μετέπειτα στην λειτουργία της δικαιοσύνης. Τελευταίο αποτέλεσμα, το πως πλήττονται οι πολίτες και πως πλήττεται ο κλάδος των δικηγόρων. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας τον Μάρτιο, όπου το lockdown κατά ομολογία, ήταν πιο σκληρό, πιο οριζόντιο, η δικαιοσύνη σχεδόν σταματήσει να λειτουργεί παντελώς.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ξεκινώντας από τα ποινικά δικαστήρια και ακροατήρια, με τις εκδικάσεις των εγκλημάτων, να σταματήσει πλήρως η λειτουργία. Έτσι, πάρα πολλές υποθέσεις, άνθρωποι που έψαχναν να βρουν το δίκιο τους, άνθρωποι που ήθελαν να καταλογιστεί σε βαθμό πλημμελήματος π.χ. μία ιατρική αμέλεια, σε ένα γιατρό ή μια συκοφαντική δυσφήμιση και παρόμοιες τέτοιες υποθέσεις, είχαν ως αποτέλεσμα να παραγράφουν, γιατί δεν εισήχθησαν ποτέ στο ακροατήριο, όσο ήταν η σειρά τους να γίνουν και έτσι να παραγράφουν και ουδέποτε να αποδοθεί δικαιοσύνη σε τέτοιου είδους αδικήματα. Στη συνέχεια, όσα πρόλαβαν να γίνουν σε εκείνο το τετράμηνο που άνοιξαν πάλι τα δικαστήρια και ενώ πάλι είχαμε δικαστικές διακοπές που δεν δικαζόταν υποθέσεις, από τον Νοέμβριο και μετά γίνονται υποθέσεις πλέον πλημμελημάτων, που παραγράφονται οριακά, υποθέσεις κακουργημάτων, που παραγράφονται οριακά και υποθέσεις με κρατούμενους οι οποίοι είναι προσωρινά κρατούμενοι και δεν έχει γίνει ακόμη η δίκη τους και λήγει το δεκαοκτάμηνο που είναι ο maximum χρόνος που μπορεί να κρατηθεί κάποιος χωρίς δίκη. Όλες οι άλλες υποθέσεις ακόμη και υποθέσεις που δικάζονται κατ’ έφεση στο δεύτερο βαθμό με κρατούμενους, δεν γίνονται.» 

Ο κορονοϊός δημιούργησε σοβαρά προβλήματα κατάθλιψης και στους κρατούμενους των φυλακών

«Οι κρατούμενοι, οι οποίοι περιμένουν πιθανώς να δικαιωθούν ή να τους αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό ή με αλλαγές νόμων και πλαισίων ποινών, να πρέπει να αποφυλακιστούν, να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη ή άνθρωποι που δεν είναι κρατούμενοι να μην έχουν πρόσβαση στην δίκη τους από την οποία περιμένουν ίσως να αθωωθούν ή να έχουν καταστεί ήδη κατηγορούμενοι και να τους δημιουργούνται προβλήματα σε άλλους τομείς στη ζωή τους να μην μπορούν να δικάζονται. Ειδικά σε απομακρυσμένα σωφρονιστικά καταστήματα οι άνθρωποι εκεί ενώ περιμένουν ένα επισκεπτήριο φιλικού προσώπου των παιδιών, τους το γονιών τους, όλα αυτά έχουν παγώσει. Μας τα λένε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ότι αυτή την περίοδο υπάρχει κατάθλιψη για τους ανθρώπους που είναι έγκλειστοι και περιμένουν μια ακτίδα φωτός από ένα επισκεπτήριο ενός συγγενούς και περνάνε πάρα πολύ δύσκολα.»

Τα δικαστήρια δίνουν δικάσιμο το 2024  και οι πολίτες υφίστανται μεγάλες αδικίες αυτή την περίοδο 

«Εγώ έχω προσδιορισμένη υπόθεση, έφεση συγκεκριμένα κατά υποθέσεως διατροφής τον Ιούνιο του 2024 στο Εφετείο Αθηνών. Και υπάρχουν υποθέσεις που μπορούν να πάνε και ακόμα περισσότερο. Αυτοί οι άνθρωποι απλά περιμένουν. Ο πελάτης θα περιμένει μέχρι τότε να πάρει διατροφή και δεν μπορεί να κάνει τίποτα μέχρι τότε. Δεν ξέρει κανείς πως θα ζήσει αυτός ο άνθρωπος. Οι αστικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Αυτή την περίοδο δεν μπορεί ένας γονιός να ζητήσει διατροφή και να επιδικαστεί ή να εκδικαστεί η υπόθεση διατροφής για να ανήλικο παιδί και  δεν μπορεί να ρυθμιστεί η επικοινωνία με τα παιδιά σε γονείς που χωρίζουν. Δεν μπορεί κάποιος να προσφύγει και να δικαστεί η απαίτηση του από τον εργοδότη, από μία παράνομη απόλυση. Παράλληλα είναι λίγο εντυπωσιακό που κάποιες διαδικασίες που αφορούν τράπεζες π.χ. προσημείωσης υποθηκών, η απάλειψη των προσημειώσεων αυτών γίνονται κανονικά. Θεωρήθηκαν πιο επείγουσες από τη σύναψη ενός δανείου από την διατροφή ή την επιμέλεια ενός παιδιού; Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. Όπως δε λειτουργεί ο Άρειος Πάγος, όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας λειτουργεί. Δηλαδή στον Άρειο Πάγο κολλάει ο κορονοϊός, αλλά στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν κολλάει κορονοϊός. Νομίζω ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας ελήφθησαν κάποια μέτρα με μία σχετική προχειρότητα. Γιατί και σε μία αστική δίκη π.χ. για μία διατροφή, μη φανταστεί  κανείς ότι είναι πολύς κόσμος, ένας δικαστής και δύο δικηγόροι από κάθε πλευρά σε μία μεγάλη αίθουσα είναι, δεν είναι συνωστισμός. Είναι αδικία από μόνη της μία κατάσταση, όταν ένας πολίτης θέλει να δικαιωθεί και δεν μπορεί να προσφύγει στην δικαιοσύνη. Εξ υπαρχής αυτό σαν κατάσταση θεωρείται άδικο.»

Δικηγόρος ζήτησε να κάνει διακοπή της ιδιότητας του, προκειμένου να εργαστεί ως διανομέας σε γνωστή εταιρεία

«Δεν ξέρουμε κι εμείς οι δικηγόροι πως θα ζήσουμε. Φτάσαμε μέχρι προ δύο μηνών, να κάνουμε συζητήσεις που σε άλλες εποχές δεν θα το διανοούμασταν καν οι δικηγόροι, αν μπορούμε να άρουμε το ασυμβίβαστο του δικηγόρου με άλλα επαγγέλματα. Ο δικηγόρος, δεν επιτρέπεται να ασκεί άλλα επαγγέλματα πχ. όπως είναι το εμπόριο ή η εστίαση. Υπάρχει συνάδελφος μου ο οποίος απευθύνθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, να ρωτήσει αν μπορεί να κάνει διακοπή της ιδιότητας του ως δικηγόρος, προκειμένου να εργαστεί ως διανομέας σε γνωστή εταιρεία. Οι δικηγόροι δεν έχουν λάβει κανένα επίδομα από αυτά που έχουν λάβει άλλοι κλάδοι, παρά μόνο τον περασμένο Μάρτιο τα 600 € που είχαμε λάβει όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Έκτοτε, ουδεμία άλλη οικονομική βοήθεια έχουμε λάβει. Υπάρχουν παιδιά που ξεκινάνε τώρα την καριέρα τους και δεν έχουν άλλη δραστηριότητα ή έχουν ενταχτεί κάποιοι στην επιστρεπτέα, αλλά τελικά πολύ λίγοι αυτοί που εντάχθηκαν και πάλι μιλάμε για 500 € ,ενώ τα έξοδα είναι υπερπολλαπλάσια».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις