Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Ο κύβος ερρίφθη: Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 σε Viper

Ο κύβος ερρίφθη: Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 σε Viper

Το αεροπορικό επιτελείο το ζήτησε, το ΓΕΕΘΑ έδωσε το «πράσινο φως» προς την πολιτική ηγεσία, οπότε η αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 Block 50 σε διαμόρφωση Viper αποτελεί το επόμενο προς υλοποίηση πρόγραμμα για την Πολεμική Αεροπορία.

Μάλιστα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του OnAlert.gr, έχουν ήδη εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε η Πολεμική Αεροπορία να αποκτήσει τα 38 F-16 στην πιο εξελιγμένη εκδοχή τους. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin ώστε να ρυθμιστούν όλοι οι όροι της συμφωνίας, η οποία θα αποτελέσει συνέχεια του προγράμματος αναβάθμισης των 83 μαχητικών F-16 Block 52+ και adv σε Viper.

Αν και οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για συνολικό κόστος αναβάθμισης των 38 μαχητικών άνω του ενός δις ευρώ, φαίνεται τελικά οι δύο πλευρές να βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία ώστε το πρόγραμμα να μην ξεπεράσει τα 900 εκατομμύρια ευρώ, όπως έχει υπολογίσει στον εξοπλιστικό του σχεδιασμό το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σε κάθε περίπτωση, η Πολεμική Αεροπορία έχει ξεκαθαρίσει προς την Lockheed Martin ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να υπερβεί τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό και εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα προκύψει σύντομα «λευκός καπνός».

Εντός των επόμενων εβδομάδων και σε κάθε περίπτωση μέσα στο καλοκαίρι, όπως εκτιμά το Αεροπορικό Επιτελείο, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με το επόμενο βήμα να είναι η αποστολή της σχετικής LOR προς τους Αμερικανούς. Στην LOR θα αναφέρεται το ελληνικό αίτημα και θα γίνεται λόγος για πρόγραμμα «ουρά» σε αυτό που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Στόχος είναι όταν ολοκληρώνεται η αναβάθμιση των 83 αεροσκαφών στα υπόστεγα της ΕΑΒ να αρχίσουν να μπαίνουν τα 38 μαχητικά F-16 Block 50 από τις 341 και 347 Πολεμικές Μοίρες «ΒΕΛΟΣ» και «ΠΕΡΣΕΑΣ».

 

H αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 σε διαμόρφωση Viper, αν και αρχικά είχε προκριθεί η λύση της μερικής αναβάθμισης σε διαμόρφωση Block 52+, αποτελεί «μονόδρομο» για την Πολεμική Αεροπορία, καθώς ζητούμενο αποτελεί η ομογενοποίηση του αεροπορικού στόλου με το σύνολο των F-16 τα επόμενα χρόνια να βρίσκεται σε επίπεδο Viper.

Έτσι, όλα τα αναβαθμισμένα F-16 θα μπορούν τα επόμενα χρόνια να συνεργαστούν στο σύγχρονο περιβάλλον, τόσο με τα stealth μαχητικά 5ης γενιάς F-35 όσο και με τα πανίσχυρα Rafale, o αριθμός των οποίων θα αυξηθεί.

Ειδικά η απουσία του ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης AESA θα στερούσε από τα 38 μαχητικά κρίσιμες επιχειρησιακές δυνατότητες και αξιοποίηση στο μέγιστο του συνόλου των όπλων που διαθέτει και θα αποκτήσει στο μέλλον ο στόλος των αμερικανικών μαχητικών. Πόσο μάλλον όταν η τουρκική Πολεμική Αεροπορία (TUAF) θα διαθέτει έως τα  τέλη της δεκαετίας έναν στόλο 235 μαχητικών με δυνατότητες 4ης και πλέον γενιάς και πλήρως δικτυοκεντρικό. Ήδη η TUAF αποκτά 40 καινούργια Viper, αναβαθμίζει ακόμη 80, ενώ προχωρά σε κατασκευή εγχώριου ραντάρ AESA για τα υπόλοιπα μαχητικά που διαθέτει.

Όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, μέρος του κόστους για την αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 Block 50 σε διαμόρφωση Viper μπορεί να καλυφθεί από την πώληση συστημάτων, τα οποία αφαιρούνται από τα 82 F-16 Block 52 αλλά και από όσα προκύψουν έπειτα από την δική τους αναβάθμιση.

Πηγή: OnAlert.gr / Κώστας Σαρικάς

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις