Ελλάδα

Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης για τον “Καλλικράτη”

Από την πρώτη στιγμή δήλωσα χωρίς περιστροφές ότι αυτό που δεν τόλμησε η ΝΔ

το τολμά το ΠΑΣΟΚ και πρέπει να στηρίξουμε την πρωτοβουλία. Έβαλα όμως μια προϋπόθεση. Να είναι πραγματική μεταρρύθμιση, χωρίς κομματικές μεθοδεύσεις, χωρίς προχειρότητα. Αυτό σημαίνει μεταρρύθμιση που θα τολμά να εδραιώνει πραγματικά ισχυρή αυτοδιοίκηση, χωρίς τοποτηρητές και εξαρτήσεις. Σημαίνει μεταρρύθμιση που θα προβλέπει αρμοδιότητες, ίδιους πόρους και προσωπικό.

Προσωπικά, θεωρώ ότι με γενικολογίες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που μικρή συμβολή έχουν σ’ αυτό που ονομάζουμε διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, ενώ ορισμένα σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν όπως π.χ. e-ΚΕΠ, «διοικητική βοήθεια στο σπίτι» κλπ. δεν μπορεί να γίνει σοβαρή δημόσια διαβούλευση.

Περιμέναμε να ακούσουμε ποιοι δήμοι θα συνενωθούν αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε. Περιμέναμε ξεκάθαρη θέση για το ποιοι νομοί θα συγκροτούν τις Περιφέρειες αλλά ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα το πράγμα έμεινε θολό καθώς όπως αναφέρεται στην παράγραφο 23 του σχεδίου διαβούλευσης, «ειδικά στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζονται με ειδικές ρυθμίσεις τα θέματα μητροπολιτικού χαρακτήρα».

Αντί να πάμε σε πλήρες άνοιγμα της αυτοδιοίκησης στην κοινωνία, θα έχουμε πάνω από τα κεφάλια των αιρετών διορισμένους Γενικούς Διοικητές. Εκτιμώ ότι είναι λάθος η καθιέρωση διορισμένων Γενικών διοικήσεων που ουσιαστικά διατηρούν το σύστημα όπως είναι σήμερα, καταλύοντας κάθε προσπάθεια αλλαγής. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν η χωροταξία και η πολεοδομία, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 104 του σχεδίου διαβούλευσης, να μην ασκούνται από την αυτοδιοίκηση αλλά μέσω των Γενικών Διοικήσεων πάλι από την κεντρική διοίκηση. Με την καθιέρωση και τον διορισμό Γενικών Διοικήσεων η Αυτοδιοίκηση δεν θα είναι μόνο αιρετή αλλά παραμένει κατά ένα αποφασιστικό μέρος διορισμένη.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, δεν αλλάζει τίποτε και η αυτοδιοίκηση –ειδικά οι Περιφέρειες- παραμένουν «όμηροι» των κρατικών διαθέσεων. Με αρμοδιότητες αλλά χωρίς πόρους, η Περιφέρεια δεν θα μπορεί να λειτουργήσει προς δόξαν του Κράτους. Αντί να λύσουμε το πρόβλημα το μεταθέτουμε στις Περιφέρειες, οι οποίες θα απαξιωθούν πάρα πολύ σύντομα με τον τρόπο αυτό, καθώς θα εξακολουθήσει να υπάρχει απόλυτη οικονομική εξάρτηση των περιφερειών από το κράτος και τις διαθέσεις του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών. Αναλόγως ισχύουν και με το προσωπικό, όπου πρέπει οι υπάλληλοι των δημοτικών επιχειρήσεων που θα κλείσουν να μεταταγούν για την επάνδρωση των νέων αυτοδιοικητικών μονάδων.

Είμαι κάθετα αντίθετος στη λογική του 50+1 για τον εκλογικό νόμο, που υπηρετεί μικροκομματικά συμφέροντα και όχι τις τοπικές κοινωνίες, ενισχύει τις μειοψηφίες κόντρα στη αρχή της πλειοψηφίας.
Χρειάζεται σοβαρότητα, γερές βάσεις και πάνω απ’ όλα όχι γρήγορες αποφάσεις. Είναι απαράδεκτο και υπακούει στη λογική της μεθόδευσης και της απαξίωσης των τοπικών κοινωνιών η εξαγγελία ότι ο σχετικός νόμος θα ψηφιστεί το Μάιο, θα δημοσιευτεί τον Ιούνιο και σε τέσσερις μήνες θα έχουμε εκλογές.  

Με δυο λόγια: συμφωνούμε στον πρόλογο και στον επίλογο, όμως στο περιεχόμενο δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς κυβέρνησης. Τις περιμένουμε έχοντας βαθιά πεποίθηση ότι για το αυτοδιοικητικό αρχιτεκτόνημα της χώρας δεν αρκεί αναπαλαίωση αλλά απαιτείται χτίσιμο εξ αρχής.

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα