Με μεγάλη λαμπρότητα η πόλη της Αγίας Βαρβάρας υποδέχτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας.
Στον Παναγιώτατο τιμές απέδωσε άγημα του Πολεμικού Ναυτικού και η φιλαρμονική μπάντα, ενώ στην υποδοχή παρέστησαν μεταξύ άλλων η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Λάμπρος Μίχος, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής κα.
Τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχτηκε ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρος Μίχος, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Πουλάκης και Θεοδώρα Μαρσώνη, η αντιπεριφερειάρχης Αττικής Μαριάννα Τουμαζάτου και οι ιερείς του ναού με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο και τον Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνό, προϊστάμενο του Ιερού προσκυνήματος.
Στην προσφώνησή του ο κ. Μίχος τόνισε στον κ. Βαρθολομαίο ότι «είναι ευλογία για την πόλη μας και για το λαό της πόλης μας η παρουσία σας σήμερα εδώ. Έρχεστε σε έναν πολύ ενάρετο και δημιουργικό δήμο και πρέπει να σας θυμίσω ότι έχουμε έρθει στο Φανάρι και μαζί με όλα τα στελέχη του δήμου και τους υπαλλήλους».
Ο κ. Βαρθολομαίος απάντησε ότι θυμάται εκείνη την επίσκεψη της δημοτικής αρχής και των εργαζομένων του Δήμου Αγίας Βαρβάρας και συμπλήρωσε: «Σας περιμένουμε με χαρά να ξανάρθετε και να πάρετε και τον μητροπολίτη κ. Αγαθάγγελο μαζί σας».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, επισκέφτηκε και το Εκκλησιαστικό Οικοτροφείο Αγίας Βαρβάρας, καθώς εκτιμά ιδιαιτέρως το έργο του Ιδρύματος αλλά και γενικότερα της Αποστολικής Διακονίας.
Στο Θεολογικό Οικοτροφείο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος γνώρισε τους 70 φοιτητές και τους αλλοδαπούς υποτρόφους των Ορθοδόξων Εκκλησιών που μένουν εκεί και σπουδάζουν σε όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Βαρθολομαίος, αύριο Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου θα κηρύξει την έναρξη του Πανιμβριακού Συνέδριου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254, Ταύρος Αττικής).
Ο κ. Βαρθολομαίος, που είναι και ο ίδιος Ίμβριος, έχει θέσει υπό την αιγίδα του το Συνέδριο που έχει στόχο να συζητηθούν επίκαιρα και διαχρονικά θέματα που απασχολούν τους Ιμβρίους και Τενεδίους με στόχευση, κυρίως, το μέλλον και, ειδικότερα, την τοπική ανάπτυξη και την ανάκαμψη των ελληνικών κοινοτήτων σε Ίμβρο και Τένεδο.