Ελλάδα

Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό στην Ελαφόνησο σε εκδήλωση για το περιβάλλον

Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος υποστήριξε τη δημιουργία Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής για την Ελαφόνησο και γενικότερα τις ελληνικές θάλασσες

Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό ήταν ανάμεσα στις προσωπικότητες από όλη τη Μεσόγειο που φιλοξενεί η Ελαφόνησος, στο πλαίσιο της τριήμερης (14, 15, 16 Απριλίου) συνάντησης διεθνούς διαλόγου και δράσης για το περιβάλλον με τον τίτλο «Elafonisos Eco Week 2025».

Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό έδωσε το παρών στο «Elafonisos Eco Week 2025», ένα κορυφαίο γεγονός για τη βιωσιμότητα και την προστασία των φυσικών πόρων, εκδήλωση την οποία υποδέχτηκε η Ελαφόνησος.

Το «Elafonisos Eco Week 2025» έχει την υποστήριξη του Αλβέρτου, ο οποίος παρευρέθηκε ως επίσημος καλεσμένος του συμποσίου φέτος για δεύτερη φορά, μετά την τελευταία του επίσκεψη το 2023.

Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό στην Ελαφόνησο

Ο Πρίγκιπας στηρίζει ενεργά την «Εβδομάδα Elafonisos Eco», και τη συλλογική δέσμευση για περιβαλλοντική βιωσιμότητα στη Μεσόγειο.

Έχει εκφράσει τη υποστήριξή του στις προσπάθειες ελέγχου της εξάπλωσης του Λεοντόψαρου, αναγνωρίζοντας τη σοβαρή απειλή που αυτό συνιστά για τη βιοποικιλότητα στη Μεσόγειο.

Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό στην Ελαφόνησο

Τη δεύτερη ημέρα του συμποσίου, στις 15 Απριλίου, ο Πρίγκιπας απηύθυνε κεντρική ομιλία, δείχνοντας την ανάγκη για οικολογικές ενέργειες σε διεθνή κλίμακα. Παράλληλα εξέφρασε την υποστήριξή του προς τοπικούς φορείς που παρευρέθηκαν και προωθούν συστηματικά τη βιωσιμότητα στις περιοχές τους.

Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό στην Ελαφόνησο

Τις κεντρικές ομιλίες απηύθυναν: Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου (Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για την Προστασία των Θαλασσών), Χρήστος Κέλλας (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), Δημήτρης Πτωχός (Περιφερειάρχης Πελοποννήσου), Πέτρος Βαρελίδης (Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων), Μανώλης Γραφάκος (Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων).

Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό στην Ελαφόνησο

Βασικά στοιχεία από την ομιλία του Πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό:

– Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της φετινής διοργάνωσης ήταν η επίσημη πρόταση ανακήρυξης της Ελαφονήσου ως το «Ζωντανό Εργαστήριο Εισβολικών Ειδών της Μεσογείου», με επίκεντρο το Λεοντόψαρο, ένα ταχέως εξαπλούμενο είδος που απειλεί τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Η πρωτοβουλία αυτή θα καθιερώσει την Ελαφόνησο ως σημείο αναφοράς για την έρευνα, την αντιμετώπιση και την καινοτομία σε όλη τη Μεσόγειο.

– Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του πλαστικού στο νησί, συνεχίζεται η συνεργασία με το BeMed (Beyond Plastic Med) και η ενσωμάτωση τοπικών σχολείων, για την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευσή τους.

– Ο Πρίγκιπας υποστήριξε τη δημιουργία Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής για την Ελαφόνησο και τις ελληνικές θάλασσες γενικότερα, με στόχο την ενίσχυση και προστασία του τοπικού οικοσυστήματος.

Αυτό το συμπόσιο είναι μια συνάντηση τόσο για την τοπική κοινωνία και την Δημοτική Αρχή, όσο είναι για ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και λάτρεις του περιβάλλοντος, που κοινό τους μέλημα είναι να μοιραστούν προτάσεις για την ενίσχυση των νησιωτικών οικοσυστημάτων.

Η εβδομάδα Elafonisos Eco 2025, είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Ελαφονήσου.

Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό στην Ελαφόνησο

Σχετικά με το Elafonisos Eco:

Το Elafonisos Eco, που ιδρύθηκε το 2013, είναι ένας οικολογικός σύλλογος που εστιάζει σε περιβαλλοντικές δράσεις, στην διατήρηση των φυσικών πόρων, πάντα με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Βασικός στόχος είναι να γίνει η Ελαφόνησος οικολογικό και βιώσιμο νησί, για τη διατήρηση του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος (μέρος του οποίου προστατεύεται από την Natura 2000), παράλληλα με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων, των επισκεπτών και των μελλοντικών γενεών.

«Το Elafonisos Eco είναι ο πρώτος οικολογικός σύλλογος που ιδρύθηκε σε ελληνικό νησί, και αναλαμβάνει πολύπλευρες δράσεις. Μέχρι στιγμής, με τη βοήθεια εθελοντών, έχουμε οργανώσει καθαρισμούς παραλιών, έχουμε διοργανώσει συμπόσια με θέμα το περιβάλλον, έχουμε φυτέψει πάνω από δύο χιλιάδες δέντρα στο νησί, έχουμε κάνει δωρεά ένα μηχάνημα φιλτραρίσματος νερού για φρέσκο πόσιμο νερό αλλά και για την μείωση του πλαστικού, μεταξύ άλλων. Με τη βοήθεια του Stelios Foundation παρείχαμε πρέσα συμπίεσης για πλαστικό, χαρτόνι και αλουμίνιο.

Δράσεις μας, έχουν φιλοξενηθεί σε διεθνούς σημασίας συνέδρια όπως το Monaco Blue Initiative Week 2025 στο Μονακό και οι πρωτοβουλίες μας έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στη δημοσιότητα η έκθεση του Πανεπιστημίου της Γάνδης για τα Τέμπη - «Τα έλαια σιλικόνης καίγονται»
Τονίζεται ότι «η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γάνδης δεν συμμετείχε στην ανάλυση του ίδιου του ατυχήματος ούτε στη συγγραφή της έκθεσης όπως εκδόθηκε από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ»
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ 22