Site icon NewsIT

Ο συμβολικός αγιασμός του Νίκου Φίλη – Δημιουργούνται τάξεις υποδοχής για προσφυγόπουλα

12.09.2016 | 11:26
Ο συμβολικός αγιασμός του Νίκου Φίλη – Δημιουργούνται τάξεις υποδοχής για προσφυγόπουλα

Ένα σχολείο με ξεχωριστή ιστορία επέλεξε να επισκεφτεί ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι ιδιαίτερη για όλα τα παιδιά, ιδίως για τα πρωτάκια. Φέτος είναι όμως είναι ιδιαίτερη και για τα προσφυγόπουλα που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και θα πάνε σχολείο στην Ελλάδα.

Μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο Νίκος Φίλης βρέθηκε στο 132ο δημοτικό σχολείο της Γκράβας. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Είναι ένα σχολείο όπου φοιτούν πολλά παιδιά μεταναστών και αυτό ήταν που ήθελε να τονίσει ο υπουργός Παιδείας: πως στόχος του δημόσιου σχολείου είναι να προσφέρει ίσες ευκαιρίες και να μην κάνει διακρίσεις. «Είναι μια συμβολική κίνηση η παρουσία μας εδώ, θέλουμε να τονίσουμε ότι το σχολείο πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία», είπε ο κ. Φίλης.

«Καλή χρονιά στα πρωτάκια πρώτα απ’ όλα» ξεκίνησε το μήνυμά του κατά τον αγιασμό ο Νίκος Φίλης, χαρακτηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς «στήριγμα του σχολείου». Ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως η φετινή χρονιά μπορεί να είναι μια μέρα χαράς για όλα τα σχολεία, να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα με όλους τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία τους από την πρώτη μέρα.

Ο Νίκος Φίλης επεσήμανε πως φέτος αναβαθμίζεται και το ολοήμερο σχολείο. «Δεν υπάρχουν προνομιούχα και μη προνομιούχα παιδιά, θα έχουν το ίδιο πρόγραμμα με νέα μαθήματα και τη δυνατότητα, όσα θέλουν, να μένουν στο ολοήμερο σχολείο. Είναι μια έμπρακτη κίνηση εκπαιδευτικής ισότητας. Το σχολείο της ποιότητας και της ισότητας είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για τα παιδιά όλα, χωρίς διακρίσεις καταγωγής, θρησκείας, φύλλου».

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του αγιασμού, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια ξεκινούν χωρίς κενά, όλοι οι δάσκαλοι και τα βιβλία είναι στις αίθουσες και περιμένουν τα παιδιά» και ανακοίνωσε προγράμματα για τη βοήθεια των προσφυγόπουλων που θα φοιτούν από φέτος στα ελληνικά σχολεία.

«Στο σχολείο αυτό συνυπάρχουν παιδιά από 15 εθνότητες. Έχουμε και νέα παιδιά, προσφυγόπουλα. Πρόθεση τα απογεύματα να δημιουργήσουμε τάξεις υποδοχής σε πολλά σχολεία ώστε αυτά τα παιδιά να αρχίσουν να μαθαίνουν και την ελληνική γλώσσα και μια ξένη γλώσσα και να συνεχίσουν τη δική τους γλώσσα όπου είναι δυνατό. Θα κάνουμε και ενισχυτική διδασκαλία σε παιδάκια που είναι από άλλες πατρίδες και είναι στις αίθουσες με τα ελληνάκια», κατέληξε.

Ένα από τα παιδιά μεταναστών που θα πάνε σχολείο φέτος στη Γκράβα είναι και η πιτσιρίκα του παρακάτω video. H οποία θα πάει τετάρτη τάξη και ανυπομονούσε να ξεκινήσει το σχολείο!

Τι δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης

Νωρίτερα, καλή σχολική χρονιά ευχήθηκε σε όλους τους μαθητές και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μέσω του λογαριασμού του στο twitter. “Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή πρόοδο σε όλους τους μαθητές. Θερμές ευχές και σε δασκάλους, καθηγητές και γονείς για τη νέα σχολική χρονιά”, έγραψε.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version