Site icon NewsIT

Ο τάφος είναι… σφίγγα! Ο μύθος για την τελευταία επιθυμία του Μ. Αλέξανδρου

19.08.2014 | 15:33
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

- Μπορεί ο τάφος να φτιάχθηκε για τον πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου, Φίλιππο; - Μόνο αν δεν έχουν μπει τυμβωρύχοι θα πάρουμε μια απάντηση - Βήμα, βήμα άρχισαν οι εργασίες απομάκρυνσης των τεράστιων ογκόλιθων από την είσοδο

Αργά και … βασανιστικά, έτσι όπως γίνεται πάντα στις ανασκαφές, η διαδικασία συνεχίζεται από χθες στην Αμφίπολη.
Ο ειδικός γερανός πήρε θέση για να ξεκινήσει η απομάκρυνση των τεράστιων ογκόλιθων που ο καθένας τους υπολογίζεται ότι ζυγίζει τουλάχιστον μισό τόνο.
Στόχος είναι να προσεγγίσουν οι αρχαιολόγοι τον προθάλαμο με σκοπό να δουν πρώτα απ’ όλα εάν ο τάφος είναι σε καλή κατάσταση και κυρίως εάν έχει συληθεί ή όχι.
Εάν δεν έχουν προλάβει τυμβωρύχοι τότε είναι βέβαιο ότι θα λάβουμε απάντηση για το ποιος είναι ο νεκρός, αν ο τάφος όμως είναι συλημένος οι απαντήσεις θα είναι πολύ δύσκολες, αν όχι αδύνατες για τους ειδικούς και θα μείνουμε στις εικασίες.

Η τελευταία επιθυμία του Μ. Αλεξάνδρου

Μια απ΄ τις εικασίες είναι και εκείνη που αναφέρει ο ιστορικός Διόδωρος Σικελιώτης που λέει ότι ο Μ. Αλέξανδρος εξέφρασε στον σύντροφό του στη μεγάλη εκστρατεία στην Ανατολή, Κρατερό την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας λαμπρός τάφος στη Μακεδονία για τον πατέρα του τον Φίλιππο τον δεύτερο.
Λέγεται μάλιστα ότι η επιθυμία του Αλέξανδρου ήταν ο τάφος να έχει μεγάλες διαστάσεις, αντίστοιχες των πυραμίδων της Αιγύπτου που τον είχαν εντυπωσιάσει.
Ο Κρατερός ανέλαβε τα ηνία της Μακεδονίας λίγο αργότερα και μετά τον θάνατο του Μ. Αλέξανδρου. Λέγεται λοιπόν ότι ίσως έκανε πράξει την επιθυμία του στρατηλάτη και ότι κατασκεύασε τον τάφο, όμως δεν πρόλαβε να μεταφέρει τη σαρκοφάγο του Φιλίππου…
Κάποιοι τονίζουν μάλιστα ότι ανάμεσα στα κτερίσματα του Φιλίππου βρέθηκε και ο θώρακάς του με χρυσούς λέοντες βασιλικούς θυμίζοντας ότι ο τάφος στην Αμφίπολη είχε στην κορυφή του έναν ανάλογο βασιλικό λέοντα.


Είναι βέβαιο ότι ο Φίλιππος ο Β’ δεν ενταφιάστηκε εκεί, πέρα απ’ την επιθυμία του Μ. Αλεξάνδρου ή την προσπάθεια του Κρατερού, εάν αυτή υπήρξε πραγματικά.
Ποιος είναι λοιπόν ο νεκρός;
Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για βασιλική ταφή. Ο λέοντας μαρτυρά τάφο βασιλικό και μάλιστα ανθρώπου που είχε λάβει μέρος σε μάχες. Δύσκολα λοιπόν θα βρεθούν λείψανα γυναίκας (π.χ. της Ρωξάνης) αν μιλάμε για έναν μόνο τάφο και όχι για σύμπλεγμα.
Και κάπου εδώ ξεκινούν και πάλι τα σενάρια και οι εικασίες και γυρίζουμε ξανά στο βασικό ερώτημα.

Διαβάστε επίσης:

“Οι Σφίγγες της αρχαίας Αμφίπολης είναι τυπωμένες σε πανάρχαια νομίσματα”, λέει νομισματολόγος – Ο βασιλιάς Λυκούργος και η λατρεία στο θεό Διόνυσο

Δεν είναι μόνο ένας ο τάφος στην Αμφίπολη; – Ενδείξεις για αποκαλύψεις – έκπληξη στον αρχαίο τύμβο

Γιατί παίρνουν τις σφίγγες από τον τάφο της Αμφίπολης – Αρχίζουν ξανά σήμερα οι έρευνες

Αρχίζουν ξανά οι ανασκαφές στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης – Πώς θα κινηθούν οι αρχαιολόγοι – Διεθνή δίκτυα στην περιοχή των ανασκαφών 

Εκατοντάδες οι τουρίστες στον τάφο της Αμφίπολης – Ξεκινούν και πάλι οι ανασκαφές τη Δευτέρα

Ενδιαφέρον του BBC για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη – Οκταμελές συνεργείο στέλνουν στην περιοχή οι Βρετανοί

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version