Οι διπλωματικές διαδικασίες φαίνεται ότι μπαίνουν σε νέα περίοδο μετά τις εξελίξεις γύρω απ' τον αγωγό για το αζέρικο φυσικό αέριο που θα διέρχεται από την Ελλάδα και την Αλβανία για να καταλήξει στην Ιταλία. Ο TAP καθιστά τη χώρα μας ενεργό μέλος στο χάρτη του ενεργειακού παιχνιδιού και αποτελεί ένα ακόμη “όπλο” στα χέρια της ελληνικής διπλωματίας απέναντι στις αλβανικές αντιρρήσεις.
Η διμερής συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων ακυρώθηκε, μετά από σφοδρές πιέσεις της τότε αντιπολίτευσης, από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.
Η τότε αντιπολίτευση είναι όμως η σημερινή κυβέρνηση μετά τις τελευταίες εκλογές. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την αδιάλλακτη στάση της αλβανικής πλευράς όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Οι Αλβανοί γνωρίζουν πως η Ελλάδα μπορεί να κηρύξει μονομερώς την ΑΟΖ που στην περίπτωση των δύο χωρών εφάπτεται και των θαλάσσιων συνόρων. Η Αλβανία για να αντιδράσει θα πρέπει να απευθυνθεί στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας. Εκεί ωστόσο τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να είναι άλλα από εκείνα που ούτως ή άλλως προέβλεπε η συμφωνία του 2009 και έτσι η αλβανική πλευρά γνωρίζει ότι θα είναι ένας “πόλεμος” χωρίς νόημα.
Αντιθέτως ο αγωγός που συνδέει ακόμη περισσότερο τις δύο χώρες μπορεί να αποτελέσει μια πρώτης τάξης ευκαιρία για μια κίνηση καλής θέλησης απ’ την αλβανική πλευρά και τη νέα κυβέρνηση της χώρας.
Η συμφωνία με την Αλβανία και αμέσως μετά μια αντίστοιχη με την Ιταλία θα δώσει ισχυρό διπλωματικό χαρτί στη χώρα μας να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ στον ΟΗΕ και σε άλλες περιοχές των θαλάσσιων συνόρων της…
Ίσως ο TAP ανοίγει το δρόμο και για την ΑΟΖ…
Διαβάστε επίσης: