Παρασκευή, 15 Νοε.
16oC Αθήνα

Ο χάρτης των σεισμών που αναστάτωσαν τα ξημερώματα τη χώρα – Δεκάδες μετασεισμοί μετά τους δυο σεισμούς των 5,1 ρίχτερ – Διχασμένοι οι σεισμολόγοι

Ο χάρτης των σεισμών που αναστάτωσαν τα ξημερώματα τη χώρα – Δεκάδες μετασεισμοί μετά τους δυο σεισμούς των 5,1 ρίχτερ – Διχασμένοι οι σεισμολόγοι

Λέκκας: «Ένας σεισμός ιδίου μεγέθους είναι πιθανός, αλλά εκείνο που θεωρώ πιο πιθανό ένα σεισμό της τάξης των 4,7 ή και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ»
Τσελέντης: «Ο κόσμος πρέπει να προσέχει γιατί η περιοχή που έδωσε τις δύο δονήσεις τα ξημερώματα είναι μεγάλη είναι μεγάλης σεισμικότητας»
– Παπαζάχος: “Το πιο πιθανό είναι να ‘σβήσει’ η ακολουθία αλλά και πάλι, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα”
– Στις 01:05 και 01:09 τα ξημερώματα της Τρίτης σημειώθηκαν οι δυο σεισμοί 5,1 Ρίχτερ
– Στο νότιο τμήμα του βόρειου Ευβοϊκού το επίκεντρο του σεισμού με 20 χλμ εστιακό βάθος

Κάποιοι ταρακουνήθηκαν αρκετά και κάποιοι άλλοι όχι από τους δυο ισχυρούς σεισμούς των 5,1 βαθμών της κλίμακαρας ρίχτερ που αναστάτωσαν τα ξημερώματα όλη την Ελλάδα.
Αυτό που συζητάμε τώρα αρκετές ώρες μετά είναι όλα όσα λένε οι σεισμολόγοι στους οποίους παραχώρησαν την θέση τους οι αρχαιολόγοι.

Η Αμφίπολη σήμερα πέρασε σε δεύτερη μοίρα και έτσι οι δυο σεισμοί με απόστα λίγων λεπτών μεταξύ τους μονοπωλούν την επικαιρότητα.

Η διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο περιοχή 80 χιλιόμετρα βόρειο βορειοδυτικά της Αθήνας και 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας προς την Τρίτη σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η πρώτη δόνηση έγινε στη 01:05 τα ξημερώματα. Τέσσερα λεπτά αργότερα στη 01:09 σημειώθηκε και δεύτερη σεισμική δόνηση ιδίου μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ επίσης από τον ίδιο εστιακό χώρο στην περιοχή της Εύβοιας.

Η διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση που αναστάτωσε την Αττική και τους όμορους νομούς της Εύβοιας και της Βοιωτίας καθώς και την περιοχή της Φθιώτιδας είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου και μέχρι στιγμής εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις ακολούθησαν δεκάδες μικρότερες δονήσεις μεγέθους λίγο πάνω από τους 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

“Όπως όταν βρέχει, είναι φυσικό να κρατάμε ομπρέλα, έτσι και σε περίπτωση σεισμού στην Ελλάδα που είναι ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα, πρέπει να έχουμε κατά νου να διαθέτουμε ‘ομπρέλα’ προστασίας για τα σπίτια μας, να ελέγχουμε δηλαδή την αντισεισμική τους θωράκιση”.
Τα παραπάνω δήλωσε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος, με αφορμή την ανησυχία του κόσμου.
“Σε κάθε σεισμική δόνηση, ιδιαίτερα αν είναι κοντά σε αστικά κέντρα, δημιουργείται στον κόσμο η ψευδαίσθηση ότι γίνεται κάτι καινούργιο, ενεργοποιείται ένα ρήγμα και θα ακολουθήσουν σεισμοί. Ζούμε, όμως, σε μια χώρα, όπου γίνονται 30 σεισμοί, πάνω από 5 Ρίχτερ, κάθε χρόνο, και μ’ αυτό το γεγονός πρέπει να μάθουμε να ζούμε” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος.
“Οι πολίτες”, συνέχισε ο καθηγητής, “θα πρέπει να προβληματίζονται, αν το σπίτι τους έχει επαρκή αντισεισμική προστασία, αν τα βαριά αντικείμενα είναι γερά στερεωμένα και γενικότερα, αν είναι προετοιμασμένοι για έναν σεισμό”.
Αναφερόμενος στους δίδυμους σεισμούς που εκδηλώθηκαν, εξήγησε ότι πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο κι επεσήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη σεισμική ακολουθία.
“Το πιο πιθανό είναι να ‘σβήσει’ η ακολουθία αλλά και πάλι, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα” εκτίμησε.

Δεν αποκλείεται ένας νέος σεισμός μικρότερος των 5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή του Ευβοϊκού χωρίς αυτό να είναι ανησυχητικό, εκτιμά ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.
«Ένας σεισμός ιδίου μεγέθους είναι πιθανός, αλλά εκείνο που θεωρώ πιο πιθανό ένα σεισμό της τάξης των 4,7 ή και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι μάλιστα πολύ θετικό να εκδηλωθούν κι άλλοι μετασεισμοί ανάλογου μεγέθους ώστε να αποσβεστεί πλήρως η όλη διαδικασία» εκτιμά ο κ. Λέκκας.

Ο καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών τονίζει ότι οι δίδυμοι σεισμοί προκλήθηκαν από την ενεργοποίηση μικρών παρακείμενων ρηγμάτων του ρήγματος της Αταλάντης, τα οποία «δεν έχουν τη δυνατότητα για μεγάλα σεισμικά μεγέθη. Συνεπώς αυτό που αναμένουμε είναι μικρές σεισμικές δονήσεις που μπορεί να φτάσουν έως 5,2 ή και 5,3 Ρίχτερ. Είναι θετικό ότι αποσβένεται σιγά-σιγά η ενέργεια με τους μετασεισμούς που εκδηλώνονται».

Ο κ. Λέκκας σημειώνει ότι δεν πρέπει να αναμένεται μεγάλος σεισμός από το ρήγμα της Αταλάντης στους επόμενους επτά έως εννιά αιώνες. «Το ρήγμα της Αταλάντης είχε δώσει τον τελευταίο πριν από 110 χρόνια, το 1894. Από εκεί και πέρα δεν έχει προλάβει να γεμίσει ενέργεια. Γεμίζει ενέργεια κάθε 700, 800 έως και 900 χρόνια, συνεπώς έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας για να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αταλάντης».

Να προσέχουν κάλεσε τους πολίτες των περιοχών όπου έγινε αισθητός ο σεισμός ο διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, τονίζοντας πως δεν αποκλείεται να σημειωθεί και νέος μεγαλύτερος σεισμός στην περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου.  Ο κόσμος πρέπει να προσέχει δήλωσε γιατί η περιοχή που έδωσε τις δύο δονήσεις τα ξημερώματα είναι μεγάλη είναι μεγάλης σεισμικότητας.

Συμφώνησε δε ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, είναι πολύ κοντά σ’ αυτό όμως. Εκτίμησε, επίσης, ότι σεισμοί σαν τους σημερινούς δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το ρήγμα της Αταλάντης.

Την άποψη ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό, διατύπωσε και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γιώργος Δρακάτος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε